Grip: Tutunma, aracın piste tutunabilme kapasitesi.
Şikan, otomobil yarışları, sokak ve caddelerde yolun ek dönemeçler yardımıyla değiştirilerek trafiğin yavaşlatılmasına yarayan yapay bir ögedir. Çağdaş pistlerde uzun düzlüklerin hemen sonunda yer alan şikanlar sürücülere geçiş için elverişli bir ortam sunmaktadır.
Hatta F1 araçlarında geri vitesin zorunlu olmasının nedeni, pilotların pist üstünde ileri ileri kendilerini kurtaramayacak durumda olduklarında kaza bölgesinden geri geri çıkmalarını sağlamak. Bu konuda dikkat edilmesi gereken tek şey, pilotun bu işlemi güvenli bir şekilde yapıyor olması.
Yapılan hızlı tur denemesi "hot lap" olarak adlandırılırken, pit'e girmek için atılan sonraki tura ise "in lap" denir.
Uçaklar kanatları kendisini kaldırmak için kullanırken, yarış araçları ise tam tersi yerde tutmak için, yani downforce için kullanır.
İlgili 45 soru bulundu
Tek başına başarı notu olmamasına rağmen devamsız olan öğrencilere de ara sınav notu olarak F1 notu verilir. 2) F2 notu: Devam eden, ancak genel veya bütünleme sınavına girmeyen öğrencilere verilir, katsayısı sıfırdır.
Spin, araçların pilot hatası veya kontrol dışı sebeplerle kendi etrafında dönmesi durumuna denir.
DRS aktivasyon bölgelerinde, öndeki araca 1 sn'nin altında yaklaşan sürücüler, bir sonraki DRS alanında yani düzlükte DRS'yi açarak geçici olarak hız avantajı elde eder. DRS açıldığında arka kanadın ana parçasının açısı genişler ve sürüklenme azalarak araç daha hızlı olur.
DRS Kuralları
DRS aktivasyon bölgelerinde önündeki araca 1 saniyeden daha fazla yaklaşan araçlar bir sonraki düzlükte DRS sistemini çalıştırabilir. Bu durumda aracın daha kolay hızlanması sağlanır ve önündeki aracı geçebilmesi mümkün olur.
14. Araçların ulaştığı en yüksek hız 375 kilometre. Bu hıza sadece İtalya'da bulunan Monza pistinde ulaşılabiliyor.
En yüksek hız: Valtteri Bottas
FIA gayri resmi olarak 373.3 km/s iddiasında bulunsa da her iki durumda da Bottas bir yarışta 370 km/s'i aşan ilk F1 pilotu oldu.
2014 yılında yapılan yeni kural değişikliği ile 2.4 litre hacmindeki V8 motorlar yerine hâlen kullanılmakta olan 1.6 litrelik turbo beslemeli V6 motorlar kullanılmaya başlanıldı. Bu motorlar dakikada 15.000 döngüyle 750 - 800 beygir güç üretmektedir.
Ancak Formula 1 araçları sadece benzinli motordan güç almıyor. Aracın içerisinde elektrikli motor da bulunuyor ve hibrit bir yapı kullanılıyor. Bu nedenle de Formula 1'de kullanılan araçların hareket edebilmesini sağlayan mekanizmanın genel adına motor yerine güç ünitesi adı veriliyor.
11. Pit Duvarı
Takım sahibi ile birlikte yönetici ve mühendislerin yarış boyunca bulundukları, izleme monitörlerini yağmur ve güneş gibi dış etkilerden korudukları ve pilotlarla iletişime geçtiklerleri tente altındaki bir alandır.
Çok fazla gaza basılıp güç yüklenmesi yapıldığında araç nasıl spin atıyorsa, çok sert bir şekilde frene basmak da frenlerin kilitlenmesine sebep olur ve frenler böylece lastiklere aşırı yük bindirerek spine neden olur.
Sarı Bayrak
Bu bayrak pistte bir tehlike olduğuna işaret eder. Pist dışına çıkmış bir araç, yol üzerinden bozulmuş bir araç, pist zemininde tehlike yaratabilecek maddeler olması durumunda bu bayrak sallanır. Tehlike içeren bölge neresi ise bayraklar orada sallanır.
Sprint yarışlarında 100km tamamlanacak ve yarışlar 25-30 dakika (ortalama 20 tur) kadar sürecek. Bu yarışlarda pilotlar; pite girmek zorunda olmayacak, yarışa istediği lastikle başlayabilecek ve ortalama 20 tur boyunca damalı bayrağa kadar tam gaz yarışacak.
yüksek devir ve sürekli yüksek hızlarda gitmelerine rağmen formula 1 araçları sanıldığı kadar yakmamaktadır. yarış süresinde ortalama 100 km'de 25-30lt arası yakıyor. bu da neredeyse sokak için tasarlanan supersport(özellikle yüksek hacimli eski modeller) araçların ortalamasına yakın bir değer.
1961 yılında gelen kuralla birlikte Formula 1 araçlarının en az 450 kilogram olması gerekiyordu. Evet, doğru duydunuz! Bugünün araçlarından 252 kilo daha hafif! Minimum ağırlık kuralı 1981 yılında değişikliğe uğradı ve araçların en az 585 kilo olmasına karar verildi.
Toro Rosso Formula 1 ekibinin başmühendisi Laurent Mekies, yapılan bir lansmanda DRS yani Drag Reduction System'ın nasıl çalıştığını anlattı. Bu sistem, sollamayı kolaylaştırmak için ilk olarak Grand Prix yarışlarında tanıtıldı. Bir F1 arabasının arka kanadı yere basma kuvveti oluşturmak için tasarlanmıştır.
Energy Recovery System (Enerji Geri Kazanım Sistemi) kısaltması olan ERS, araçların ortaya çıkan atık ısı enerjisini ve atık kinetik enerjiyi geri kazanarak ekstra hız kazanmasını sağlayan sistemdir.
DRS (Drag Reduction System) Nedir? Türkçe'ye “Sürüklenmeyi Azaltan Sistem” ya da “Hava Direncini Azaltıcı Sistem” olarak çevirebileceğimiz DRS, basitçe pilotun bir buton yardımıyla Formula 1 aracının arka kanadının bir parçasını açmasını (yerle paralel bir açıya getirmesini) sağlayan teknoloji diyebiliriz.
Yarış sırasındaki yüksek hız ve sonucunda oluşan yüksek basınç, kokpit içerisindeki yüksek sıcaklık ile birleşince pilotlar, hızlı şekilde sıvı kaybederler. Yarış esnasında, pitstopta bile su içemedikleri için öncesinde su tüketmeleri gerekir. Hatta susamamış olsalar bile pilotlar içebildikleri kadar su içerler.
Neredeyse yerde yatarak araç sürüyorlar. Formula 1 yarışlarında sık sık gördüğümüz üzere pilotlar aracın içerisine yerleştiklerinde başları, aracın dışındaki bir kişinin beline kadar bile uzanmaz.
Apex diye adlandırılan bu terim virajla alakalı olup genellikle aracın hız kesmemesi için oluşturulan rota üzerinde aracın dönüş yaptığı virajın kenarına en yakın olduğu noktadır. Tepe noktası olarak da adlandırılan sistemde bu noktayı yarış esnasında bulmak zor olabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri