Sıcaklığı daha yüksek olan maddelerden sıcaklığı görece daha düşük olan maddelere doğru ısı aktarımı sağlanmaktadır. Yani ısı akışı sıcaktan soğuğa doğru gerçekleşmektedir. İki madde arasındaki ısı alış verişleri maddeler aynı sıcaklığa ulaştıkları zaman durmaktadır.
Sıcaklıkları farklı maddeler arasında sıcaklığı fazla olandan az olana doğru gerçekleşen ısı aktarımına ısı alışverişi denir. Isı alışverişi maddelerin sıcaklıkları eşitleninceye kadar devam eder. Eşit sıcaklıktaki maddeler arasında ısı alışverişi durur.
Isı alışverişi, sıcaklığı fazla olan maddeden sıcaklığı az olan maddeye doğru gerçekleşir. Sıcaklığı fazla olan madde, iki maddenin de sıcaklıkları eşit olana kadar sıcaklığı düşük olan maddeye ısı verir. Sıcaklığı eşit olan iki maddede elde edilen bu sıcaklığa denge sıcaklığı adı verilir.
Isı alışverişi, her zaman yüksek sıcaklıklı maddeden düşük sıcaklıklı maddeye doğru gerçekleşir. Isı alışverişi ile ısı alan maddenin sıcaklığı artarken, ısı veren maddenin sıcaklığı azalır. Her iki maddenin de sıcaklığı aynı olana kadar ısı alışverişi devam eder.
Cevap: "Sıcaklıkları farklı maddeler arasında ısı alışverişi olur." ifadesi, DOĞRU bir ifadedir.
İlgili 29 soru bulundu
Isı bir enerji türüdür, sıcaklık bir enerji türü değildir. Isı kalorimetre ile ölçülür, sıcaklık termometre ile ölçülür. Isı maddeler arasında alınıp verilebilir, sıcaklık alınıp verilemez.
Isıl denge
Sistemin sıcaklığı birbirine eşit olduğu zaman net ısı aktarımı durur. Birinci sistemden ikinci sisteme enerji aktarılabilir, ama bu enerji miktarı ters yönde aktarılan, yani ikinci sistemden birinci sisteme aktarılan enerjiye eşittir.
Sıcaklık Değişimi
Sıcak olan madde ısı verip sıcaklığı azalırken, sıcaklığı düşük olan madde ısı alarak sıcaklığı artar ve sonuçta ısıl denge sağlanır. Sıcaklıkları eşit olan maddelerde ısı alışverişi olmaz.
Sıcaklığı fazla olan madde ısı verir, sıcaklığı az olan ise ısı alır. Yani sıcaklığı fazla olan maddenin sıcaklığı az olan maddeye doğru ısı akışı olur. Maddeler arasındaki ısı alışverişi her iki maddenin sıcaklığı eşit oluncaya kadar devam eder.
Isı alışverişi sayesinde ısınma ve soğuma faaliyetleri gerçekleşir. Isı alışverişi sayesinde yemeklerimizi ısıtır ya da soğumasını bekleriz, evimizi ısıtır ya da evimizin serinlenmesini sağlarız.
Farklı sıcaklıklara sahip cisimler birbirlerine temas ettiklerinde aralarında ısı alışverişi gerçekleşir. Sıcaklığı yüksek cismin taneciklerinin sahip oldukları hareket enerjisi daha büyüktür. Sıcak cismin tanecikleri, soğuk cismin tanecikleriyle temas ettiklerinde enerjilerinin bir kısmını bu taneciklere aktarırlar.
Not: Isı alışverişi iki maddenin sıcaklıkları birbirine eşit oluncaya kadar devam eder. Örnek: Elimizde buz tuttuğumuz zaman elimiz üzerinden buza ısı akışı gerçekleşir. Böylece bu ısı almaya başlar ve zaman içerisinde elimizde erir.
Maddeler hâl değişimi sırasında çevreden ısı alır ya da çevreye ısı verirler. Çevreden ısı alarak katı hâlden sıvı hâle geçmeye erime, sıvı hâlden gaz hâle geçmeye ise buharlaşma adı verilir. Çevreye ısı vererek gaz hâlden sıvı hâle geçmeye yoğunlaşma, sıvı hâlden katı hâle geçmeye ise donma adı verilir.
Isı akışı sıcaktan soğuğa doğru gerçekleşir. Bulunduğumuz odada ısınan hava yukarı doğru hareket eder. Bu yüzden pencereyi açtığımızda üst kısımdan dışarı doğru sıcak hava çıkışı olur. Dışarıdaki soğuk hava da alt kısımdan içeri girer.
Maddenin ölçülebilecek bir ısısı yoktur bu yüzden artar azalır diyemeyiz. İki madde için Isı kıyası yapamazsın. Isı değişimlerini kıyaslayabilirsin. Isı arttıkça madde hal değiştirmediği süreçte sıcaklık artar ancak sıcaklık artışı durumunda ısı için artar veya azalır yorumu yapamazsın.
Isının birimi joule veya kaloridir. Sıcaklığın birimi ise derecedir. Isı madde miktarına bağlıdır, sıcaklık madde miktarına bağlı değildir. Isı kalorimetre kabı ile hesaplanır, sıcaklık termometre ile ölçülür.
Doğrulanmış Cevap. ⇒Sıcak olan madde ısı verir.Donar. ⇒Soğuk olan madde ısı alır.Erir. ⇒Buna "ısı alış-verişi" denir.
Cevap. Cevap:Gaz haldeki bir maddenin sıvı hale geçmesine yoğunlaşma denir; madde bu olay sırasında ortama ısı verir. Mddenin sıvı halden katı hale geçmesine donma denir ve bu olay sırasında madde ortama ısı verir.
Cevap: Isı alan her maddenin sıcaklığı artmaz, ısı alan maddenin ısısı artar, sıcaklığı değil.
Selam :) Sıcaklıkları eşit olan maddelerde ısı alışverişi görülmez.
Yani cevap doğru olmalıdır. ✨ Birden fazla maddeden sıcak olanın soğuk olana ısı aktarmasına ısı alışverişi denir. Isı alışverişinin yönü sıcaktan soğuğa doğrudur. Maddelerin sıcaklığı aynıysa ısı alışverişi gerçekleşmez.
Enerji aktarımı her zaman sıcaktan soğuğa doğrudur. Böylece etkileşim sonucunda sıcak madde soğur, soğuk madde ısınır. Bu olay, sıcaklıklar eşitlenene kadar devam eder. Bu durum "Qalınan = Qverilen" şeklinde sembolize edilir.
ısı alışverişi ∆u iç enerji değişimine eşittir. Sabit hacim altında yürüyen olaylardaki ısı alışverişi iç enerji değişimine eşittir.
İç enerjide değişimler, yapılan iş ve sisteme verilmiş olan ısı toplamına eşittir. Eğer sistem üzerine iş yapılmış ise ya da sisteme ısı verilmiş ise iç enerji de artış gözlenir. Eğer sistem iş yapmış ise ya da dışarıya ısı vermiş ise iç enerjide azalma gözlenir.
Sıcaklık, bir cismin bir referans değere, örneğin donmuş suya (0 oC) göre ne kadar sıcak (veya soğuk) olduğunu gösterir. Isı ise teknik olarak iç enerjiden farklı olarak sıcaklıkları farklı olan cisimler arasında aktarılan enerjiyi (enerji alışverişini) tanımlamak için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri