Denizel fosfat yataklarının dünyada bulunduğu başlıca yerler: ABD, Fas, Tunus, Cezayir, Mısır, Ürdün, İsrail, Rusya , Türkiye 'dir (en önemli yatağı Mardin-Mazıdagda bulunur).
Türkiye'deki en zengin fosfat yatakları Mazıdağı (Mardin), Adıyaman, Bingöl ve Bitlis'te bulunmaktadır.
Dünyada üretilen fosfatın % 75i denizel sedimanter fosfat yataklarından, % 20si magmatik kökenli apatit yataklarından ve % 5lik bölümü ise guano yataklarından elde edilmektedir. Üretim çoğu zaman açık işletme, bazan kapalı işletme ile olmaktadır.
Fosfatlar, pirofosfatlar ve ATP fosfor kaynağıdır. Özellikle sütlü besinlerde bulunur. Diyetle alınan fosfatların serbest formu ince bağırsaklardan emilir.
İlgili 35 soru bulundu
Süt ve süt ürünleri, yumurta, et ve et ürünleri, tavuk, balık, tahıllar, kuru baklagiller ve yağlı tohumlar fosforun en iyi kaynaklarıdır. Ayrıca ayçiçeği tohumu, pirinç, beyaz ekmek, brokoli, bezelye ve patates de önemli miktarda fosfor içeren besinlerdendir. Dondurma zengin fosfor kaynaklarından biridir.
Fosforik asitten meydana gelen katyon köküdür. Fosfor elementinin doğal bir oluşumu olup inorganik fosfatlar, sanayide ve tarımda kullanılmak amacıyla fosfor elde etmek için üretimi yapılmaktadır.
Fosfat, organik maddelerin milyonlarca yıl okyanus tabanında birikmesiyle oluşur. İşte, detaylar. Dört oksijen atomuna bağlı olarak bir fosfor atomundan oluşan bu inorganik bileşik, DNA ve RNA sentezi ve enerji üretimi başta olmak üzere biyolojik sürecin hayati yapı taşlarından biridir.
Fosfor doğal sularda ve atıksularda genellikle fosfat (PO4) şeklinde bulunur. Bunlarda ortofosfatlar, kondens fosfatlar (pyro, meta, ve diğer polifosfatlar) ve organik bağlı fosfatlardır. Fosfat kaynakları çeşitlidir. Bazı orto fosfatlar ve yoğuşmuş fosfatlar arıtma sırasında su kaynaklarına geçebilir.
Fosfat, dünyada ve Türkiye'de kritik hammaddeler içerisinde yer alan önemli bir madendir. Nüfus artışına bağlı olarak açlıkla mücadele ve bitkisel verim artışı bağlamında özellikle gübre üretiminin hammaddesi olan fosfat madeni endüstriyel mineraller içerisinde stratejik bir öneme sahiptir.
Fosfat, fosforik asit tuzu olarak da bilinmektedir. Bunun yanında kil tortularından elde edilen inorganik bir mineraldir. Bahçecilik işlerinde ise fosfat gübre olarak da kullanılmaktadır. Bu sebeple de oldukça önemlidir.
6. Fosforik asit veya asidik tuzları gıda endüstrisinde asitlendirici olarak kullanılmaktadır. 7. Alkali karakterdeki fosfat tuzları, gida endüstrisinde ortamı alkaliye çevirmek ve pH'yi yükseltmek amacıyla kullanılabilmektedir.
Elazığ'da Maden (Ergani Bakır İşletme), Artvin'de Murgul (Göktaş) ve Kastamonu'da Küre bakır çıkartılan yerlerdir. Rize Çayeli'nde bulunan bakır yatakları ise 1994 yılından itibaren işletilmeye başlanmıştır.
Organik fosfor(OF) bileşikleri tüm dünyada yaygın olarak kullanılan insektisitlerdir. Vektör seçiciliği düşük, toksisiteleri çok yüksek olan bu grup bileşikler, insanlarda ölümcül zehirlenmelere neden olabilir. Bu ilaçların yağda çözünürlüğü yüksek, emilimleri hızlıdır. İnhalasyonla bile zehirlenmeye yol açabilirler.
Fosfat, kimyada bir köktür. Formülü PO43-'tür. Anyonik yapıdadır. Fosforik asidi oluşturan katyon köküdür. 3 (eksi) yük taşır.
Fosfat, kemiklerin, nükleik asitlerin, hücre zarlarının önemli bir bileşenidir ve hücresel enerji metabolizmasında, proteinlerin fosforilasyonuyla hücre içi sinyalizasyonda ve hemog- lobinden oksijen salınmasında önemli bir rol oynar.
Kimyada fosfatlar, fosforik asitin tuzu veya esterleri olup ya madeni ve organik kökenli dirler veya sanayii ürünüdürler.
Kullanım Alanları
Tek bazlı ve di bazik sodyum fosfat veya kabızlık tedavisi için bir kolonoskopi öncesi bağırsak temizlemek için bir tuzlu müshil olarak kullanılır. Sanayide de inceltici olarak görev yapar. Tütün endüstrisinde bir nem tutucu olarak kullanılır.
FOSFAT-EX, yüksek kan fosfat düzeyi tedavisinde kullanılan mineral bir ilaçtır. FOSFAT-EX, Kalsiyum diasetat içeren fosfat bağlayıcı bir ilaçtır ve böbrek yetmezliği nedeniyle özellikle düzenli hemodiyaliz alan hastalarda yüksek kan fosfat düzeyinin (hiperfosfatemi) tedavisinde kullanılır.
Fosfat, kemiklerin, nükleik asitlerin, hücre zarlarının önemli bir bileşenidir ve hücresel enerji metabolizmasında, proteinlerin fosforilasyonuyla hücre içi sinyalizasyonda ve hemoglobinden oksijen salınmasında önemli bir rol oynar. Fosfat önemli bir idrar ve kan asidi baz tamponudur.
Vücuttaki her bir hücrenin normal çalışması için gerekli makro minerallerden biri olan fosfor, insan vücudunda oksijene bağlı olarak fosfat formunda bulunur. İlaç ve takviye formundaki fosfor ise fosfat olarak adlandırılır.
Dengesiz ve eksik beslenme, aşırı alkol alma, mide koruyucu ilaçlardan kaynaklı olarak fosfor değerinde düşüklük görülür. Böbrek hastaları, çok fazla D vitamini alma, magnezyum ve kalsiyum eksikliği gibi durumlarda da yüksek değerde çıkmasına sebep olan durumlardır.
Gıdada Kullanım Alanları: E339 (Sodyum fosfat) fast food, şarküteri etleri, işlenmiş et, konserve ton balığı, unlu mamuller ve diğer üretilmiş gıdalarda bulunabilir. E339 (Sodyum fosfat) çeşitli işlevlere sahiptir: E339 (Sodyum fosfat) yiyecekleri kalınlaştırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri