Duyuru: Sanayi sicil belgesi, kapasite raporu ve yıllık işletme cetveli işlemlerinin tam ve eksiksiz olması şarttır.
Kapasite Raporunu Kimler Alabilir? Eğer sanayi sicil belgesi almak istiyorsanız, başvuruda birçok bilgi için kapasite raporu esas alınır. Yani kapasite raporu, Sanayi Sicil Belgesi için zorunludur.
direk ihracat yapanlarda kapasite raporu gerekmez.ihraç kayıtlı satışlardan alınan iadelerde kapasite raporu gereklidir. Kapasite Raporu ve Sanayici Belgesi imalatçılar için zorunludur.
KDV İadesini Kimler Alabilir? KDV iadesi talebinde bulunabilecek kişiler, Türkiye'de KDV mükellefi olan işletmelerdir. Bu kapsamda ticari faaliyetlerini gerçekleştiren şirketler, işletmeler, dernekler ve vakıflar KDV iadesi için başvurabilirler.
İlgili 38 soru bulundu
İade almak isteyen şirketler internet üzerinde yer alan “ İnternet Vergi Dairesi “ üzerinden KDV iade talebinde bulunabilir. KDV iadesi nasıl alınır sorusuna bir diğer cevap ise vergi dairelerine ulaşmak olacaktır. Bağlı olunan vergi dairesinden de KDV iadeleri için talep oluşturulması mümkündür.
KDV iade alacağının, SGK'ya olan borçlara (sosyal sigorta primi, işsizlik sigortası primi ve idari para cezası borçları ile bunların ferilerine) mahsubu mümkündür.
Kapasite Raporu Alınmazsa ya da Yenilenmezse Ne Olur? Eğer kapasite raporu alınmazsa ya da kapasite raporu yenileme süresi geçtiği halde yenileme yapılmazsa; Sanayi Sicil Belgesi gibi Kapasite Raporuna bağlı belgelerin kanunlarında da belirtildiği üzere para cezası uygulanır.
Duyuru: Sanayi sicil belgesi, kapasite raporu ve yıllık işletme cetveli işlemlerinin tam ve eksiksiz olması şarttır.
Madde 3-(1)Kapasite raporları; ülkenin sınai üretim gücünü tespit etmek, ekonomik ve stratejik plan ve programlara ışık tutmak amacıyla sanayi bilgi sistemini oluşturmak, sanayi sicil belgesi almak, teşvik, tahsis, ihaleler ile bazı belgelerin alınması vb. işlemlerde kullanılmak amacıyla düzenlenirler.
Yeminli Mali Müşavirimiz KDV İade Tasdik raporunu hazırlar. İadeye esas listeleri ve hesaplama tablosunu sistem formatında hazırlayarak sisteme yükler.
Direk ihracata ilişkin iadenizi 10.000 TL'ye kadar nakden ve sınırlama olmaksızın tamamını mahsuben YMM Raporu olmaksızın, 10.000 TL'yi aşan tutarın üzerindeki tutarları ise YMM Raporu ve/veya inceleme raporu ile nakden iade almanız mümkün bulunmaktadır.
İade talebinin 10.000 TL'yi veya YMM Tam Tasdik Sözleşmesi bulunan mükellefler için 100.000 TL'yi aşması halinde, aşan kısmın iadesi vergi inceleme raporu veya YMM raporuna göre yerine getirilir.
Önemli Not: Kapasite Raporu bulunmayan işletmeler sanayi sicil belgesi alamazlar. Sanayi sicil belgesi çıkarılırken işlenmesi istenen veriler bire bir kapasite raporunda yazan ile aynı olmalıdır. Aksi takdirde doğru olmayan beyanda bulunmanın cezası 1232 TL'dir.
Birliğimiz Yönetim Kurulu'nun 14/08/2023 tarihli 34 ve 35 sayılı kararları uyarınca; - Kapasite Raporu onay ücreti 2.200. - TL - Yerli Malı Belgesi ücreti 525.-TL olarak uygulanacaktır.
Kapasite Raporu Düzenlenmesi İçin Gerekli Belgeler
Varsa Kalite Belge ve sertifikalarının listesi ve belge fotokopileri (Marka tescil belgesi, ISO 9000, ISO 14000, ISO 22000 belgesi, CE, Patent kullanım belgesi, Know-how sözleşmesi, Lisans sözleşmesi, Çevre izin belgesi, HACCP belgesi vb.)
İhraç kaydıyla teslim bedeli üzerinden hesaplanan KDV tutarından tecil edilemeyen bir kısım varsa, bu kısım imalatçı mükellefe iade edilir.
Kapasite Raporu düzenlenebilmesi için,
5174 sayılı kanunun 9 uncu maddesine göre bulunduğu yerdeki odaya kaydolmak zorunda olan şube ve fabrikaların, kapasite raporları, bulunduğu yerdeki oda tarafından düzenlenmesi, gerekmektedir.
Dahilde İşleme İzin Belgesi Alımında Kapasite Raporu
Dahilde İşleme İzin Belgesi alımı için de Kapasite Raporu olmazsa olmaz bir belgedir. Dahilde İşleme İzni verilebilmesi için ihraç edilen mamulün veya yarı mamulün üretimi ile ilgili Kapasite Raporunun Gümrük idaresine verilmesi gerekmektedir.
1 ila 9 işçi çalıştıran işletmeler, Sanayi Odası kaydını sildirerek, Ticaret Odasından Rapor alabilir ama 10 işçi üzeri çalıştıran işletmeler Sanayi Odasından Kapasite Raporu almak zorundadır.
Kapasite Raporunun Yenilemesi Nasıl Yapılır? Kapasite Raporu Yenileme işlemlerinde ilk başvuruda olduğu gibi evraklar güncel halleriyle yeniden düzenlenerek bağlı bulunduğunuz odaya Başvuru formu ile müracaat edilir. Kapasite Raporu Ücretleri odanın belirlediği hesap numaralarına ve veya vezneden yatırılır.
Onaylanan kapasite raporları kargo ile istenmesi halinde [email protected] adresine firma bilgisi, teslim alacak kişi ismi ve adres belirtilerek talep edilebilir veya Firma antetli kağıdına yazılmış kaşeli imzalı dilekçe, vekaletname veya imza sirküleri ile elden alınabilir.
KDV GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNE GÖRE KDV İADE VE MAHSUPLARINA İLİŞKİN TABLO(*) (*) Hızlandırılmış KDV iade sisteminden yararlanan mükelleflerin iade ve mahsup talepleri, miktarına bakılmaksızın teminat, inceleme raporu veya YMM tasdik raporu aranılmadan yerine getirilecektir.
KDV İadesi, satın alınan ürün ve hizmetleri desteklemek için tasarlanmış bir vergisel istisnadır. KDV iadesini hesaplamak için, satın alınan ürünlerin toplam tutarından satıştan KDV'si çıkartılır ve sonra iade edilmek istenen KDV oranıyla çarpılarak hesaplanır.
KDV Kanunu'nun 32. maddesine göre, iade talebinin, iade hakkı doğuran işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar yapılması zorunludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri