Fosfor, oksijen ve hidrojen atomlarından meydana gelen fosforik asit, kokusu olmayan kristal bir katıdır. İnsan vücudunda da az miktarlarda bulunan ve vücut sıvılarının ph değerlerini dengeleyen fosforik asit, suda yüksek oranda çözülmesiyle bilinmektedir.
PH değerleri 0 ila 7 arasında olan maddeler asidik, 7 olan maddeler nötr, 7'den sonra 14'e kadar olan maddeler ise baz yani alkali kabul edilir. Bu durumda fosforik asit, düşük PH değeri ile asitler grubunda yer alır.
Fosforik asit, kimyasal formülü H3PO4 olan bir mineral asididir. İlaç endüstrisi, yağ sanayi, sinek ilacı üretimi ve çeşitli temizleme amaçlarıyla kullanılır. Gıda sektöründe ise kola ve kabartma tozları içerisinde kullanılan bu asit DNA ve RNA'nın yapısına da katılır.
Fosforik asit; fosfor, oksijen ve hidrojen atomlarından oluşmaktadır. Formülü H3PO4 şeklindedir. Pek çok sektörde kullanılan fosforik asit , hidrojen ve oksijenden oluşan, deterjan, sabun, gübre yapımında ve eczacılıkta kullanılan, sıvı durumda, renksiz bir asittir.
Fosforik asit, 'fosfat kayası' 3Ca3(PO4)2.CaF2 olarak bilinen fluorapatitin sülfürik asit ile reaksiyonu sonucu üretilir. Fosforik asit farklı sektörlere hitap eden, çok sayıda kullanımı alanı bulunan bir kimyasaldır.
İlgili 32 soru bulundu
Saf fosforik asit, erime noktası 42.35 ° C olan beyaz kristalin bir katıdır. Daha az konsantre olduğunda, 1.885 g / mL yoğunluğa sahip renksiz, kokusuz, yapışkan bir sıvıdır.
Sindirim sistemindeki kimyasal etkileri nedeni ile sindirimi zorlaştıran Fosforik asit vücuda yararlı maddelerin emilimini engeller. Fosfat içeriği nedeni ile fazla tüketiminde böbrek taşına neden olur.
Fosforik asit tüm nükleotidlerin yapısında bulunan bir maddedir. DNA ve RNA'nın yapısına katılırlar ve nükleik asitlere asidik olma özelliğini kazandıran inorganik fosfat grubudur.
Vejetaryen olarak etiketlenen ürünlerde %75 Fosforik Asit kullanılabilir. Fosforik Asit %75, daha sonra koşer ve helal gıdalarda kullanılabilen koşer ve helal sertifikalı olabilir.
Fosforik asit, onunla kimyasal bir madde olarak temas ederseniz tehlikelidir. Zehirli dumanlar cildinizi, gözlerinizi ve solunum sisteminizi tahriş edebilir.
Fosforik asit üretiminde ağırlıklı olarak yaş yöntem kullanılmaktadır. Öğütülmüş fosfat kayası (florapatit türü), mineralin içerdiği kalsiyum oksit oranına karşı gelen stokiyometrik (ve en çok % 2-3 serbest asit olacak şekilde) miktarda nitrik, hidroklorik veya sülfürik asitle reaksiyona sokulur.
Atom numarası 15, atom ağırlığı 30.97 olan fosfor periyodik tablonun 5. grubunda bulunmaktadır.
İnorganik elementlerin tamamı esansiyel yani vücut tarafından üretilmeyen ve dışarıdan alınması gereken elementlerdir. Eksiklikleri ve fazlalıkları birtakım sağlık problemlerine neden olabilir. Fosfor, doğada genellikle oksijen ile birlikte fosfat halinde bulunan esansiyel bir elementtir.
C6H12O6(k) + H2O(s) → C6H12O6(suda) suda moleküler olarak çözündüğü için asit değildir. NH3(suda) + H2O(s) → NH4 +(suda) + OH-(suda) suda çözündüğünde H+ iyonu oluşmaz fakat OH- iyonu oluşturduğu için asit değil, bazdır.
Coca-Cola'nın kabarcıkları asit değil, maden sularında ve hatta her gün soluduğumuz havada da doğal olarak bulunan karbondioksit gazıdır.
Fosfat: Fosforik asit olup DNA ve RNA'da ortak olarak bulunur.
Ortofosforik asit veya fosforik(V) asit olarak da bilinen fosforik asit, kimyasal formülü H3PO4 olan zayıf bir asittir. Saf bileşik renksiz bir katıdır. Her üç hidrojen de değişen derecelerde asidiktir ve molekülden H+ iyonları (protonlar) olarak kaybolabilir.
Örneğin; asetik asit, fosforik asit ve hidroklorik asit, yağ çözücü asitler arasında en yaygın olarak kullanılanlardandır.
Cilt ile temasında kimyasal yanıklara neden olur. Göz ile Teması Göze sıçramaları, şiddetli yanıklara, gözlerde de ciddi hasara neden olur. Sindirim sisteminde hemen korozyona ve sindirim yolunda tahribata neden olur.
Brtr Kimya Fosforik Asit 1,5 Kg-1 Lt.
Renksiz ve kokusuzdur, su, dietil eter ve etil alkolde çözünür. Susuz asit, 54.3 °C ve 71.5 °C'de eriyen iki polimorf içinde kristalleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri