Düşük kalsiyum ve D vitamini seviyelerine denk gelen yetersiz fosfor, uzun süreler boyunca kemiklerin daha zayıf ve daha yumuşak olmasına yol açabilir. Bu durum da eklem ve kas ağrısına neden olur. Fosfor seviyeleri vücutta sıkı bir şekilde kontrol edilir. Düşük seviyeler başka bir bozukluğun işareti olabilir.
Fosfor noksanlığı bitkinin en çok generatif yönden zarar görmesine neden olur. Fosfor noksanlığı kendini öncelikle yaşlı yapraklarda gösterir (mobildir). Yapraklar noksanlık durumunda önce koyu yeşile, sonra mavi yeşile ve daha sonrada kırmızı ve kırmızı-mor bir görünüm sergiler.
Günlük fosfor ihtiyacınızın çoğunu yiyeceklerden, az miktarını da içme suyundan karşılayabilirsiniz. Kepekli tahıllar, baklagiller, turunçgiller, kuruyemişler, et, tavuk, balık, yumurta, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve patates fosfor bakımından zengin besin kaynaklarıdır.
İlgili 40 soru bulundu
Rovita Phosphorus. Kullanım Amacı: Fosfor vücudun mineral dengesinin korunmasında önemli bir mineral olması sebebiyle eksikliği başta yatalak hastalığı olmak üzere iştah azalması, yabancı cisim yeme gibi birçok rahatsızlığa neden olur. Rovita Phosphorus Kalsiyumla birlikte fosforu dengeli bir şekilde içerir.
6Ay Çekirdeği ve Kabak Çekirdeği
Ayçiçeği ve kabak çekirdeği de bol miktarda fosfor içerir. 28 gram kavrulmuş ayçiçeği veya kabak çekirdeği fosfor için günlük alınması gereken ihtiyacın yaklaşık %45'ini içerir.
Kalsiyumdan sonra vücutta en fazla bulunan mineral olan fosfor hücre çalışması için gereklidir. Fosforun yüzde 90'ı kemik ve dişlerde bulunurken vücut sıvı ve hücrelerinde yüzde 10'u bulunur. Aynı zamanda vücut sıvılarının asitlere dönüşmesini önler. Kemik ve dişlerin oluşumda görev alır.
- Beslenme fosfor değerinin düşmesinin en önemli sebebidir. - Dengesiz beslenme eksikliğin bir sebebidir. - Hipertiroidi hastalıklar fosfor eksikliği nedenleri arasındadır. - Alkol kullanımın fazla olması vücutta fosfor eksikliğine sebep olur.
Balık kemikler için oldukça yararlıdır; özellikle kılçığıyla beraber yenilebilen balıklar (ton, sardalye, somon, hamsi) iyi bir kalsiyum ve fosfor kaynağıdır.
Malabsorbsiyon, D vitamini eksikliği, uzun süreli kusmalar, glukokortikoid fazlalığı, hiperparatiroidizm; antiasit, tiazid grubu diüretik ve fosfat bağlayıcı ajan kullanımı hipofosfateminin sebepleri arasında sayılabilir.
P-Fosfor testi, insan sağlığı için gerekli olan en önemli testlerin başında gelir. İnsan vücudu sağlıklı bir şekilde işlevini gerçekleştirebilmesi adına vücut bazı vitaminlere ihtiyaç duyar. Vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminlerin başında kalsiyum, kalsiyumdan sonra ise fosfor gelir.
- 19 yaş ve üstü kişilerde 700 mg/gün olmalıdır. - 18 yaş ve altı gece ve emziklilerde 1250 mg/gün olmalıdır. - 19 yaş ve üzeri gebe ve emzikli kişilerde 700 mg/gün olmalıdır. Fosfor düşüklüğü insan sağlığı için çok önemlidir ve dikkat edilmesi gereken bir konudur.
Çoğunlukla hiperfosfatemi bozulmuş renal fosfat atılımı olan ve yüksek miktarda fosfat alımı olanlarda görülür (örneğin; böbrek yetmezliği, süt alkali sendromu). D vitamini toksikasyonu sindirim sisteminden aşırı fosfat emilimi ve böbrek geri emilimini arttırarak hiperfosfatemiye neden olabilir.
Süt ve Süt Ürünleri
Süt, yoğurt, peynir gibi besinler günlük fosfor ihtiyacının karşılanmasını destekleyebilir. 1 porsiyon yaklaşık 28-30 gram peynir ortalama 215 miligram fosfor içerir.
Protein açısından zengin olan yiyecekler fosfor açısından zengin kaynaklardır. Örneğin; süt ve süt ürünleri, et ve kümes hayvanları, balık, tahıl ürünleri, baklagiller. Protein oranı düşük olan yiyeceklerde de fosfor vardır.
Pek çok farklı sebze ve meyve fosfor içerir. Sağlıklı ve dengeli bir şekilde bu besin kaynaklarını tüketmek, kemik ağrıları ve kas ağrısı ile beraber kemik gelişimi noktasında önemli bir etki sağlar.
Fosfor, kalsiyumdan sonra vücutta en çok bulunan mineraldir. %90'ı kemik ve dişlerde bulunurken %10'u ise vücut sıvı ve hücrelerinde bulunmaktadır. Vücut sıvılarının asitlere dönüşmesini de önlemektedir. Fosfor, vücudumuzda atıkları filtrelemek, doku ve hücrelerin onarılması gibi birçok alanda görev almaktadır.
Süt ve süt ürünleri, yumurta, et ve et ürünleri, tavuk, balık, tahıllar, kuru baklagiller ve yağlı tohumlar fosforun en iyi kaynaklarıdır. Ayrıca ayçiçeği tohumu, pirinç, beyaz ekmek, brokoli, bezelye ve patates de önemli miktarda fosfor içeren besinlerdendir.
Günümüzde en parlak parlayan saatler, trityum (12 yıllık yarı ömrü olan) radyoaktif bir hidrojen izotopu ya da promethium kullanıyor; insan yapımı radyoaktif bir element olup, yarı ömrü yaklaşık üç yıldır. Sonuçta günümüzde oyuncaklarda kullanılan fosfor türevi maddeler zararsız olarak tanımlanmaktadır.
Çiğ kuruyemişler, doğal hallerinde tüketildiği için besin değerlerini korur. Yani vitamin, mineral, protein ve lif bakımından zengindirler. Özellikle B vitaminleri, magnezyum, fosfor ve demir gibi mineraller açısından yüksektirler.
Karides, istiridye, balık, et, karaciğer, buğday tohumu, kabak çekirdeği, ayçiçeği çekirdeği, tüm tahıllar, ceviz, badem, yumurta, peynir ve süt çinko içeren yiyecekler arasındadır.
Deniz ürünleri, et, karaciğer, fındık, süt ve yumurtada bulunur. Balık, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi protein bakımından zengin besinler bol miktarda fosfor içeren besinler arasındadır. Ayrıca, maden suları, mısır, meyveler ve meyve suyu, pırasa gibi besinler de fosfor minerali açısından zengin besinlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri