Yazlar uzun ve çok sıcak, kışlar çok soğuk geçer. Yaz ile kış, gece ile gündüz arasında ısı farkı fazladır. Nem oranı az olduğundan Türkiye'nin en sıcak ili olmasına rağmen, havalar boğucu değildir.
Şanlıurfa'da en soğuk -12,4 C (Şubat) ölçülmüştür. Şanlıurfa'da yıllık ortalama yağış 462 mm olarak hesaplanmıştır.
Şanlıurfa bölgesinde,kış mevsimi boyunca, Bir günün yalnızca yağmurlu olma olasılığı gün boyunca %18 düzeyinden %21 düzeyine yükselir, Bir günün karla karışık yağmurlu olma olasılığı gün boyunca %1 civarında neredeyse sabit kalır. ve Bir günün yalnızca karlı olma olasılığı gün boyunca %0 civarında neredeyse sabit kalır ...
Kara ikliminin hakim olduğu Şanlıurfa'da yazlar çok sıcak, kışlar ise tam tersine çok soğuk geçer. Bu sebeple şehri gezmek için en uygun dönem ilkbahar ve sonbahar aylarıdır.
Urfa gezisinde Nemrut dağına da çıkılacaksa en uygun tarih Nisan sonu Mayıs başıdır. Haziran sonundan itibaren Urfa çok sıcak günler geçirir. Bu yüzden eğer ki şehir içi turistik gezi yapılacaksa Mart ayı uygundur. Sonbahar geldiği zaman hem Urfa ve çevresini gezmek hem de Nemrut dağına çıkmak için ideal mevsimdir.
İlgili 28 soru bulundu
Çünkü Antalya Urfa'ya göre Ekvatora biraz daha yakındır.Hem de iklimleri farklıdır.Antalya Akdeniz iklimi yaşarken,Urfa karasal iklim yaşar.Antalya'da deniz de olduğu için nem oranı fazladır.Böylelikle Antalya Urfa'ya göre biraz daha sıcaktır. Yazlar sıcak ve kurak,kışları ise yağışlı ve ılık geçer.
Şanlıurfa'ya özgü yemekler arasında lahmacun, etsiz çiğ köfte, Urfa kebabı, patlıcan kebabı, şabut balığı, üzlemeli pilav, ciğer kebabı, içli köfte, yöresel çorbaları, şıllık tatlısı, aya köftesi, ağzı açık, ciğer kebabı gibi pek çok lezzet yer almaktadır.
Şanlıurfa kontinental (karasal) iklim özelliği göstermektedir. Yazları çok kurak ve sıcak, kışları bol yağışlı, nispeten ılıman geçmektedir. Şanlıurfa matematik konum itibariyle Ekvatora daha yakın ve deniz etkisinden uzak bir bölgede bulunmaktadır. Bu nedenle Kontinental iklim özelliği ağır basmaktadır.
Şanlıurfa'nın geleneksel giyimi olduğunu ve genellikle çocuklar için tercih edildiğine değinen Konacak, "Urfa'da bunun hiç modası geçmez. Urfa'nın geleneksel giyimidir. Düğün salonlarında, sıra gecelerinde hep bunlar giyilir. Bindallı, şalvar, şemmame giyilir.
İstanbul - Şanlıurfa arası mesafe kaç km? İstanbul - Şanlıurfa arası yaklaşık olarak 1500kms'dir. Kamil Koç ile İstanbul - Şanlıurfa seyahatiniz tahmini olarak en az 14 saat 45 dakika saat sürer.
Serin mevsim 3,7 ay uzunluğundadır ve 24 Kasım tarihinde başlayıp 14 Mart tarihine kadar sürer, günlük ortalama yüksek sıcaklık 15°C altındadır.
Şanlıurfa son yılların sıcaklık rekorunu kaydetti ve termometreler 52 dereceyi gösterdi. Bu inanılmaz derecede yüksek sıcaklık, bölgedeki yaşamı olumsuz etkiliyor ve insanların günlük rutinlerini değiştirmelerine neden oluyor.
urfa belki derece olarak daha sıcaktır ama gölgeye geçtiğinizde ferahlarsınız. adanada ferahlamak için sonbaharın gelmesi lazım. klimasız yerde oturamazsınız. biri acılı biri acısızdır. adana sıcağı acılı olur.
Türkiye'nin en büyük barajı olan Atatürk Barajı'nın göl kıyısında yer alan ve mavi ile yeşilin buluştuğu Şanlıurfa'nın Bozova ilçesindeki Çatak Sahilleri, Salda'yı andıran görüntüsüyle ziyaretçilerini bekliyor.
İlde yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılık ve yağışlı karakteristik Akdeniziklimi egemendir. Yıllık sıcaklık ortalamalarının 15.1 - 20 °C derecelerarasında değiştiği Hatay'da aylık sıcaklık ortalamaları yaz aylarında en fazla,kış aylarında ise en düşük değerlere ulaşır.
Sonuç olarak Şanlıurfa 3 etnik grup açısından da birbirine yakın nüfusa sahiptir. Araplar %30 Kürtler %38 Türkler ise %25 civarı nüfusa sahiptir.
Yöresel kıyafetleri sıcak iklimlere dayanıklı ve genelde ipektendir. Mor eşarp mevzusu çok konuşulduğundan buradan açıklık getireyim :) Bu mor olanlar Dubai'den geldiği ve ucuz olduğu için tercih ediliyor. Bir diğer inanışa göre; akrepler mor rengini sevmezler. Bir nevi korunma amaçlı.
urfa kürtlerinin çoğulunun ilçelerde ve köylerde yaşadığını bilmeyen türktür. urfa şehir merkezinde %25 ila %30 arası bir kürt nüfus var urfa'nın asıl mayasını yerli isotçu türkmenleri oluşturur kerkük türkmenleriyle de akrabalıkları vardır.
Şanlıurfa, Meteoroloji'den alınan 93 yıllık sıcaklık ortalamalarına göre 18,5 derecelik ortalama sıcaklık ile Türkiye'nin en sıcak illeri sıralamasında 5. sırada yer aldı.
Museviler açısından Urfa, Hz. İbrahim, Hz.Yakup ve Hz. Musa'nın yaşadığı topraklar olması dolayısıyla Arz-ı Mevdut yani Hz. İbrahim'den dolayı vaat edilmiş topraklar içersinde kalan en önemli merkezlerden biridir.
Şerbetli hamur tatlısının pişmediği bir yöresel mutfağımız yok gibi. Urfa'nın tadı damağınızdan uzun süre silinmeyecek hamur tatlılarından biri de zingil.
İçecek olarak tüketilen halkın “Biyanbalı” dediği şerbet, meyan kökünden yapılmaktadır. Urfa Meyan Şerbeti (Biyanbalı) sıcakların en etkili şekilde hissedildiği Şanlıurfa'da sıcak günlerin ve Ramazanlarda iftar sofralarının olmazsa olmazıdır. Meyan Şerbeti, meyan bitkisinin kökünden elde edilen bir içecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri