Fosfor, felsefe taşını arayan Alman bilim insanı Hennig Brand tarafından ilk kez 1669'da keşfedildi.
Fosforun Keşfi
Simgesi P ve atom numarası 15 olan fosforun element formu 1669 yılında Alman kimyager Hen- nig Brandt tarafından bulundu.
Adını Yunancada “ışık getiren” anlamına gelen phosphoros kelimesinden alır. 1669'da fosforu ilk ayrıştıran simyacı Hennig Brandt, elde ettiği malzemenin temel metalleri altına dönüştürebileceğine inanılan felsefe taşı olduğunu zannetti ancak parasız kalınca ayrıştırdığı fosforu sattı.
Fosfor birçok gıdada bulunan bir mineraldir. Vücudumuzda gerçekleştirdiği önemli bir işlev, güçlü, sağlıklı kemikler oluşturmak için kalsiyum ile çalışmaktır. Vücudumuz, atıkları filtrelemek, doku ve hücreleri onarmak gibi birçok işlev için fosfora ihtiyaç duyar.
Fosfor elementi gaz haline geçemediği için atmosferde bulunmaz. Bu sebeple fosfor döngüsü karalardan sulara ve sulardan karalara olarak gerçekleşir. Fosfor için en büyük ana kaynaklar karasal kaya oluşumundaki ve okyanus diplerindeki tortul kayaçlardaki fosfat iyonları içeren fosfat tuzlarıdır.
İlgili 19 soru bulundu
AFRİKA'DA FOSFAT
Günümüzde fosfatın en yoğun bulunduğu ülke olan Fas Krallığı'na bu imkânı veren bu mineralin önemli miktarda bulunduğu yerin Batı Sahra bölgesindeki yataklar olması.
Bitki içindeki madde dolaşım ve değişimi ile enerji bilançosuna etki eder. Toprakta bulunan fosforun başlıca kaynağı kaya ve minerallerdir.
En çok kullanılan yöntem; fosfat minerallerinin sülfürik asit ile tepkimeye girmesidir. Diğer işlem ise çok düşük miktarda fosfat içeren kaynaklardan damıtma yoluyla beyaz fosforun üretilmesidir. Beyaz fosfor daha sonra fosforik aside oksitlenir ve ardından fosfat tuzları vermek üzere baz ile nötrleşir.
Fosfor yüksekliğinde böbrek fonksiyonları daha düşük çalışıyor. Kanda fosforun birikmesi sonucunda kemiklerinizden kalsiyum çekiliyor. Kan damarlarında, akciğerlerde, kalpte kalsiyum birikmesine yol açıyor. Kardiyovasküler hastalık, damar kireçlenmesi, kalp krizi, felç veya ölük riskini artırıyor.
Günümüzde en parlak parlayan saatler, trityum (12 yıllık yarı ömrü olan) radyoaktif bir hidrojen izotopu ya da promethium kullanıyor; insan yapımı radyoaktif bir element olup, yarı ömrü yaklaşık üç yıldır. Sonuçta günümüzde oyuncaklarda kullanılan fosfor türevi maddeler zararsız olarak tanımlanmaktadır.
Kuru Baklagiller
Kuru fasulye, barbunya, yeşil mercimek gibi kuru baklagil çeşitleri fosfor açısından zengin besinlerdir.
Vücuttaki fosforun neredeyse %85'i kemik ve dişlerde depolanır. Fosfor, kalsiyumdan sonra vücutta en bol bulunan mineraldir. Besinlerde bulunan fosfor canlıların DNA ve RNA yapısında yer alır.
Böbreklerin fonksiyonlarını yerine getirememesine bağlı olarak üre, kreatinin, fosfor ve potasyum gibi maddeler kan düzeyinde artar. Vücut için zararlı olan bu maddeler normalde idrar ile atılırken kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda bu işlem, hemodiyaliz yöntemi ile diyaliz makinesi yardımıyla yapılır.
Fosfor allotropları
Doğada fosfor üç farklı formda bulunur. Bu değişik biçimlerine allotrop denir. Bunlar beyaz fosfor, kırmızı fosfor ve siyah fosfordur. Beyaz fosfor doğada en yaygın olan fosfor allotropudur.
- Gübrelemede Kullanılacak Gübre Çeşidi: Analiz edilen toprağın sonuçlarına göre ne kadar gübre verilmesi gerektiği aşağıda listeler halinde verilmiş çizelgelerden bulunabilir. Çizelgelerde gübreleme için gerekli olan azot (N), fosfor (P2O5) ve potasyum (K20) miktarları “saf madde” olarak verilmişlerdir.
Kurum yetkilileri beyaz fosforun aydınlatma (yer gösterme) amaçlı yasak getirilmediği belirtmişlerdir. Ancak bu maddenin toksik özelliklerinden dolayı silah olarak kullanımının yasak olduğunun altını çizmektedirler.
Fosfor yüksekliği belirtileri arasında; kas ve kemik ağrıları, böbrek taşı oluşumu, mide bulantısı ve kusma, kabızlık, deride kızarıklık ve döküntü, ishal ve iştahsızlık şeklinde sıralanabilir.
Peki yüksek oranda fosfor içeren besinler hangileridir? Süt ve süt ürünleri, yumurta, et ve et ürünleri, tavuk, balık, tahıllar, kuru baklagiller ve yağlı tohumlar fosforun en iyi kaynaklarıdır. Ayrıca ayçiçeği tohumu, pirinç, beyaz ekmek, brokoli, bezelye ve patates de önemli miktarda fosfor içeren besinlerdendir.
En çok fosfor hangi gübrede var? En yüksek fosfor oranına sahip olan gübrenin Dap gübre olduğu biliniyor. 18-46-0 oranında azot, fosfor ve potasyum değerleri sunuluyor.
Denizel fosfat yataklarının dünyada bulunduğu başlıca yerler: ABD, Fas, Tunus, Cezayir, Mısır, Ürdün, İsrail, Rusya , Türkiye 'dir (en önemli yatağı Mardin-Mazıdagda bulunur).
Ülkemizde, gübrenin ana maddelerinden biri olan fosfatın tamamına yakını Mazıdağı, Mardin bölgesinde yer almaktadır. Türkiye'de üretilen ve ithal edilen fosfatın tamamına yakın bölümü gübre sanayiinde tüketilmektedir.
Fosforik asidi oluşturan katyon kökü fosfor olarak adlandırılmaktadır. Bunun yanında fosforik asidin tuzu şeklinde de ifade edilebilmektedir. Fosfat, fosfat minerallerinden oluşmuş olan fosfor elementlerinden oluşmaktadır. İnorganik fosfatlar ise sanayide ve tarımda kullanılmak için üretilmektedir.
Sularda fosfor çeşitli fosfor bileşikleri şeklinde bulunur ve gerek doğal su ortamında gerekse atık su ortamında gerçekleşen pek çok reaksiyona girer. Göl sularında bulunan fosforun büyük bir kısmı (%90) organik fosfor olarak canlıların hücre yapısında ve ölü organik maddeler içerisinde bulunur.
Fosfor ve çinkonun mükemmel uyumu ve bor katkısıyla, kuvvetli kök gelişimini ve tomurcuk oluşumunu sağlarken aynı zamanda çiçeklenmenin ve çiçekten meyveye dönüşümün düzenli gerçekleşmesine olanak verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri