Program Modu (P) Bir çok amatör fotoğraf makinelerinde bulunan tam otomatik moddan farkı bu küçük ayarlamaları yapabilmektir. Program modu fotoğrafa yeni başlayanların doğru pozlama yapabilmek için kullanabilecekleri bir mod olarak görülebilir.
Programlanmış otomatik (0 P: Programlanmış Otomatik): Fotoğraf makinesi en elverişli pozlama için deklanşör hızı ve diyaframı ayarlar. Enstantane çekimler ve fotoğraf makinesi ayarlarını ayarlamak için az zaman olduğu diğer durumlar için önerilir.
P (Programlanmış Otomatik)
Bu modda, kamera çoğu durumda en iyi pozlamayı sağlamak için deklanşör hızını ve diyaframı yerleşik bir programa göre otomatik olarak ayarlar.
Canon fotoğraf makineniz, pozlama üçgenini istediğiniz şekilde ayarlamanızı sağlayan çeşitli pozlama modlarıyla işinizi kolaylaştırır. Program (P) modunda ISO değeri sizin kontrolünüzde olur. Enstantane hızını ve diyafram açıklığını ise fotoğraf makineniz seçer.
Modern fotoğraf makineleri bizlere dört pozlama modu sunarlar. Bunlar: Otomatik, Manuel, Diyafram Öncelikli ve Enstantane Öncelikli modlardır. Bu modlar, fotoğrafçılıkta ne kadar deneyimli olduğunuza göre tercih edebileceğiniz çekim modlarıdır.
İlgili 42 soru bulundu
Fotoğraf makinelerinde 4 farklı temel çekim modu bulunur. Bunlar P A S M (P Av Tv M) harfleri ile gösterilir ve P Program (otomatik), A-Av Diyafram öncelikli, S-Tv Enstantane öncelikli ve M Manuel dir.
M modunda (manuel pozlama), fotoğrafçı diyafram açıklığını, deklanşör hızını ve hassasiyeti ayarlayabilir. P, A ve S modlarında, fotoğraf makinesi pozlamayı (görüntü parlaklığı) optimum şekilde ayarlarken M modunda pozlamayı kullanıcı ayarları belirler.
A modu (Diyafram Öncelikli mod)
Bu mod, odak yalnızca ana öznede olacak şekilde ön planı ve arka planı bulanıklaştırmak istediğinizde veya ön plandan arka plana geniş bir aralığa odaklayarak manzaranın tamamını net bir şekilde görüntülemek istediğinizde idealdir.
Bu modda, diyafram değerini siz ayarlarsınız ve fotoğraf makinesi konu parlaklığına uygun standart pozu elde etmek için enstantane hızını otomatik olarak belirler. Yüksek bir f/değeri (dar diyafram açıklığı), önplanın ve arkaplanın kullanılabilir odak içinde yer almasını kolaylaştırır.
Örtücü hızı: ışığın süresinin kontrolü
Örtücü hızı, pozlama zamanına işaret eden genel bir terimdir. Toplam pozlama zamanına veya ışığın film ya da senröre erişiminin süresine orantılıdır.
Dijital fotoğraf makinelerinde ISO hassasiyeti, lensten gelen ışığın fotoğraf makinesinde ne kadar artırıldığını ifade eden bir göstergedir. Kameraya giren ışık miktarı diyafram açıklığı ve deklanşör hızı ile belirlenir. Bu miktardan başlayarak, iyi pozlanmış bir görüntü oluşturmak için ışık artırılır.
Desteklenen modellerde Kamera , ışığın az olduğu durumlarda daha fazla ayrıntı yakalamak ve çekimlerinizi aydınlatmak için Gece modunu kullanabilir. Gece modunda pozlama süresi otomatik olarak belirlenir ama elle ayarlayarak da denemeler yapabilirsiniz.
Bir fotoğrafın oluşturduğu noktaların toplamı çözünürlük, diğer adıyla megapixel olarak adlandırılır. Megapiksel, fotoğraflarda daha fazla detay sunduğu için son derece önemlidir. Akıllı telefon kameralarında megapixel ne kadar yüksek ise fotoğrafı oluşturan pikseller de o kadar güçlüdür.
Otomatik pozlama modu; fotoğraf makinesi seçilen moda bağlı olarak pozlama modunu “0”da tutacak şekilde diyafram değerini ya da enstantane hızı ile ISO değerini otomatik olarak ayarlar. Otomatik ISO değerine sahip manuel pozlama modu, pozlamayı değiştirmez. Pozlamayı sadece fotoğrafçı değiştirebilir.
Manuel modun avantajı optimum pozlama ayarlarını belirlediğinizde, ISO, diyafram ve perde hızını ayarlayabilir ve ışık değişinceye kadar sabit tutabilirsiniz (veya yaratıcılığınız kullanmak isteyip farkılı pozlama denemeleri istemeniz nedeniyle değiştirmek isteyebilirsiniz).
Maksimum diyafram açıklığınız (bazı lenslerde f/1.4 kadar düşük olabilir) en fazla ışığın içeri girmesine izin verir. Tüm fotoğraf makineleri, ışığı en çok sınırlayan diyafram ayarı olan f/16 kadar dar bir minimum diyafram açıklığına sahip olabilir.
Sonuçta Diyafram ve Pozlama süresi (Enstantane), birbirlerine bağımlıdırlar yine biri birlerine yardımcı olmak amacı ile kullanılırlar.
Değer ise F ile gösterilir. Çeşitli açıklık durumlarını simgeleyen sayılar. f / değeriyle gösterilip, 1.4, 2, 2.8, 4, 5.6, 8, 11, 16, 22, 32, 64… şeklinde derecelendirilir, F sayısı büyüdükçe diyafram kısılır ve merceğe düşen ışık miktarı azalır.
Bu sayı 0'dan başlar ve fotoğraf çekildikçe artar. Shutter sayısının fazla olması özellikle ikinci el kamera alırken pek istenilen bir özellik değilken, bu rakamın 10.000'de olması tercih edilir, maksimum 20.000 olmalıdır.
Enstantane hızı adından da anlaşıldığı gibi fotoğraf makinesinin deklanşörünün kapanma hızıdır. Yüksek enstantane hızı, kameranın aldığı ışık miktarını azaltarak kısa pozlama sağlarken düşük enstantane hızı fotoğrafçıya daha uzun pozlama sağlar.
Shutter sayısı, fotoğraf makinesinde deklanşör butonuna kaç kere basıldığını gösterir. Bir tür bilgi vazifesi gören bu sayı, deklanşör butonuna basıldığında harekete geçen perdenin temelde kaç kere hareket ettiğini gösterecektir.
DSLR, eski SLR fotoğraf makinelerinin başına D harfi gelmesiyle oluşmuş bir sözcük aslında. D harfinin anlamı hepimizin bildiği “dijital“. DSLR de Digital Single Reflex Camera kelimelerinin kısaltılmış hali. Türkçeye tam olarak çevrilemese de dijital lensi değiştirilebilir fotoğraf makinesi diyebiliriz sanırım.
Pozlamayı ölçmek için merkez ağırlıklı ölçüm veya noktasal ölçüm (0 Ölçüm) kullandıktan sonra fotoğrafları yeniden düzenlemek için otomatik pozlama kilidini kullanın.
ISO makinenizde fotoğrafın oluştuğu sensörün ışığa karşı hassasiyetidir. Bu hassasiyeti makine ISO yaraınızından arttırıp azaltabilirsiniz. ISO'nun normal kabul edilen değeri ise 100 ISO'dur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri