Döküm tekniği ile üretim yapılıyordu. Avrupa'da 1400'lerde görülen cıvata, 1452-1519 yılları arasında Leonardo Da Vinci tarafından geliştirilmiştir. İlk tornavida kullanımı da 1700'lü yıllara rastlar. İngiltere'de 1797 yılında, Henry Maudslay (1771-1831) Amerika'da David Wilkinson 1798'de cıvata patenti almışlardır.
Arkeoloji çalışmalarına göre ise, ilk metal vidanın Orta Çağ'a ait olduğu ortaya konuldu. Başka kaynaklara baktığımızda erken Pisagorcu geleneğinin son temsilcisi olan Archytas, tahtadan vida yaparak onları zeytinyağı ile perslemiştir. Tüm kaynaklarda ortak olan bilgi ise, vidanın Ortaçağ döneminde Ege'de bulunduğudur.
Vida ve civata çeşitleri arasında yaygın bir kullanım alanına sahip olan ürünlerden biri de kelebek somunlu vidadır. Vida, iki parçanın birbirine bağlanmasını sağlayan ve paslanmaz metal malzemeden üretilen malzemelerdir.
Cıvatalar, birbirine bağlanmak istenen parçaların üzerine delik açılarak sıkıştırma ile birbirlerine bağlanmasını sağlayan bağlantı elemanlarıdır. Cıvatalar, parçaları birbirine tutturmada da kullanılmaktadır. Bu çelikler, uluslararası standartlarla tanımlanmış çeliklerdir.
En çok kullanılan baş biçimine göre civata çeşitleri; altı köşe başlı, havşa başlı yarıklı, alyan, yıldız tornavida başlı olarak sıralanabilir. Altı köşe başlı civatalar makine sanayinde ağırlıklı olarak kullanılır ve kullanım alanına göre tam boy veya kısmi dişli şekilde üretilebilir.
İlgili 42 soru bulundu
Döküm tekniği ile üretim yapılıyordu. Avrupa'da 1400'lerde görülen cıvata, 1452-1519 yılları arasında Leonardo Da Vinci tarafından geliştirilmiştir. İlk tornavida kullanımı da 1700'lü yıllara rastlar. İngiltere'de 1797 yılında, Henry Maudslay (1771-1831) Amerika'da David Wilkinson 1798'de cıvata patenti almışlardır.
Cıvata Kalite Çeşitleri
8×8=64 Kg./mm2 çekme dayanımı vardır. HRC 21~29 sertlik değerleri arasındadır. 10.9 kalite cıvatalar DIN Normlarına uygun olarak, 41Cr4 malzemeden imal edilir. 10×9=90 Kg./mm2 çekme dayanımı vardır.
İki metal de çok yakın sağlamlık (kırılmazlık) değerlerine sahip olup, titanyumun çelikten daha üstün olduğu konu; sağlamlık/ağırlık oranıdır. Yani ikisinin de sağlamlığı aynı, ancak titanyum daha hafif olduğu için sağlamlık/ağırlık oranı çok yüksektir.
Hammadde Seçimi: Civata üretiminde genellikle demir, çelik, alüminyum, bakır gibi metaller kullanılır. Seçilen malzeme, civatanın kullanılacağı yer ve amaca göre değişiklik gösterebilir. Dövme İşlemi: Civatanın baş kısmı bu işlemle şekillendirilir.
Civatalar genellikle somunla birlikte kullanılır. Vida ise parçaları somun kullanmadan sökülebilir şekilde birleştiren bağlantı elemanıdır. Civata ya da vidanın kısmen veya tamamen vida dişi açılmış kısmına vida denir.
Ucu sivri olan malzeme vida, ucu kör olan malzeme ise cıvatadır. Vida, açılacak yivler ile iki malzemeyi birleştirirken cıvata, somun ve bağlantı ekipmanı ile iki parçayı birbirine bağlar.
VidaTemel, çeşitli yapılara ve yapı elemanlarına temel oluşturmak amacıyla 60cm ile 300cm arası uzunluk ve 60mm ile 120mm arası çaplarda galvanizlenmiş özel vidaların her türlü zemine uzman ekiplerce uygulanmasıdır.
Paslanmaz çelik malzemeden üretilen inox trapez vida korozyon direncine sahiptir. Paslanmaz trapez vida inşaat, gıda, ilaç, makine, dekorasyon, kazan, otomotiv, depo ve havuz benzeri pek çok uygulama alanında kullanılır. Paslanmaz vidaların birçok özelliği ve avantajı vardır. Öncelikle paslanmaya karşı dirençlidirler.
Cıvata ile Vida Arasındaki Farklar
Vidalara göre daha büyük üretilmektedir. Cıvatalar çoğunlukla somun ile birlikte kullanılmaktadır. Vidalar ise çoğunlukla mevcut bir gövde üzerine vidalanmaktadır. Cıvata da sıkma momenti somun üzerine uygulanırken, vidalar da ise sıkma momenti vida başı üzerine uygulanmaktadır.
Bunlar metrik vidalar, bağlantı vidaları, parmak vidalar, boru vidaları ve hareket vidalarıdır. Mobilyacılık alanında genellikle ray vidası tercih edilir. Ray vidası, bağlantı vidası kategorisine girer. Mobilyaların çekmeceleri veya raylı sistemleri arızalandığında ray vidaları kullanılarak onarım yapılabilir.
Vida, esas itibarı ile, silindirik bir mil üzerine vida profili adı verilen diş şeklinin heliks eğrisi boyunca sarılması ile meydana gelir. Helis eğrisi, uzun dik kenarı, üzerine sarılacağı silindirin taban çevresine eşit olan bir dik üçgenin hipotenüsünün, silindir üzerine sarılışı sırasında oluşturduğu eğridir.
6.8 kalite civata, ISO 898-1 standardına göre belirlenen bir çelik kalitesi ölçütüdür. Bu kalite standartı, çelik civataların mekanik özelliklerinin uygunluğunu garanti eder. 6.8 kalite civatalar, genellikle düşük yük taşıyan uygulamalarda kullanılır. 6.8 kalite civataların birçok avantajı vardır.
Civata kalite sınıfları iki rakamlı olarak: 3.6, 4.6, 4.8, 5.6, 5.8, 6.8, 8.8, 9.8, 10.9, 12.9 şeklinde belirtilir. Bu iki rakamlı gösterimden çıkarılanlar: Birinci rakam 100 ile çarpılıdığında malzemenin çekme mukavemetinin değerini verir.
A2 paslanmaz genelde 304 veya 18/8 olarak adlandırılır, çünkü %18 krom ve %8 nikel içerir. A2 östenitik bir paslanmaz çeliktir ve neredeyse manyetik değildir ancak soğuk çalışma sürecinden dolayı mıknatısa hafifçe yapışır. A2-70 en çok kullanılan sınıftır, 70 700 N/mm2 çekme mukavemetini temsil eder.
Metal mukavemet türleri olan gerilme direnci, basınç dayanımı, akma dayanımı, darbe gücü gibi noktalar göz önünde bulunduğunda, dünyanın en güçlü metali 'tungsten'. İsveççe “ağır taş” anlamına gelen 'tungsten” genellikle mermi ve füze yapımında, boya imalatında, metal buharlaştırma vb. pek çok dayanıklılık gerektiren ...
Titanyum Dioksit | 1 kg | Food Grade | Titanium Dioxide CAS 13463-67-7 | 370,50 TL.
Ana metal veya diğer adıyla baz metal, değerli metalin aksine, görece yaygın bulunan ve daha ucuz olan metaldir. Bakır, demir, kurşun ve nikel; ana metaller arasındadır.
Civata kalite sınıfları iki rakamlı olarak: 3.6, 4.6, 4.8, 5.6, 5.8, 6.8, 8.8, 9.8, 10.9, 12.9 şeklinde belirtilir. Bu iki rakamlı gösterimden çıkarılanlar: Birinci rakam 100 ile çarpılıdığında malzemenin çekme mukavemetinin değerini verir.
Somun dayanım sınıfları tek sayıdan oluşur ve cıvata malzemesinin N/mm² cinsinden çekme dayanımının 1/100'ünü ifade eder. Örneğin dayanım sınıfı 8 olan bir somunun çekme dayanımı: 8 x 100 = 800 N/mm² olur.
civata BOYLARI
Civata'lar 1000 Adedinin Kg.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri