Marka yöneticilerinin ürünleri için seçebileceği dört temel strateji bulunmaktadır. Bunlar; kişisel marka adı, bütünleştirici ürün grubu adı, ayrı ayrı ürün grubu adı ve kişisel ürün adı stratejileri olarak sıralanmaktadır (Culley, 1983, s: 501-504).
İlgili 17 soru bulundu
Marka yönetimi süreci; marka planlaması, marka örgütlemesi, marka liderliğinin ve marka koordinasyonun sağlanması ve marka denetiminin gerçekleştirilmesi aşamalarından oluşur.
Marka kimliği; markayı tanımlayan görsel göstergelerin oluşturduğu bir bütündür. Markanın logosu, amblemi, tipografisi, renkleri, sloganı, ambalajları, tasarımları ve tümünün birbiriyle uyumu ve tutarlılığı marka kimliğini oluşturur.
Marka stratejisi, işletmelerin marka bilinirliği oluşturmak ve müşterilere erişip onlarla bağlantı kurmak için kullandıkları bütünsel pazarlama yaklaşımıdır. Markanın sesi, hikaye anlatımı, misyonu, değerleri ve mesajlaşmasına kadar her şeyi içerir.
Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 44.600 TL ile 55.000 TL arasında değişmektedir. Paylaşılan en düşük Marka Yöneticisi / Yönetmeni maaşı 39.700 TL iken, en yüksek ise 112.500 TL'dir.
Marka tasarımı, logo, tipografi, ikonlar, renkler, illüstrasyonlar vb. dahil olmak üzere tüm formlarında markanın görsel kimliğini oluşturma sürecidir. Markanızın tasarımı markanızın yüzüdür, müşterilerinizin web sitenizi, uygulamanızı ve sosyal medya sayfalarınızı ziyaret ederken gördüğü ilk şeydir.
Markalaşma; bir kurumun kendine has oluşturduğu vizyon, isim, renk, şekil ve tasarımların bütününün, tek bir amaca hizmet etmesi ile birlikte müşteride oluşturduğu kimlik algısıdır. Ürün ve hizmetlerin sunumunda şirketleri her zaman öne çıkaracak ilk kavram markadır.
Marka oluştururken bilinirlik, güven ve erişim odaklı bir strateji belirlemek gerekir. Marka bilinirliği oluşturma, ürün tanıtımı yapma veya hedef kitlenizle bağlantı kurarak müşterilerle günlük yaşamda bir ilişki kurma gibi amaçlarla markanızı pazarlama sürecine marka oluşturma adı verilir.
Bir markayı marka yapan tüketicilerin, paydaşların ve rakiplerinin değerlendirmesidir. Tüketiciler bir markayı satın alırken aslında güven ve kimlik satın alırlar. Bu bağlamda her şirketin asli görevi kimlik oluşturmaları ve hedefleri doğrultusunda bölgesel, ulusal ve uluslararası marka olmalarıdır.
Bir işaretin marka olarak değerlendirilebilmesi için şu koşullar vardır: Ayırt edici özelliği olmalı, çizimle görüntülenebilmeli, baskı yoluyla çoğaltılabilmeli. Bu koşullara uyan, kişi adları, sözcükler, şekiller, harfler, sayılar marka olarak tescil ettirilebilir.
Marka tescil başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu üzerinden yapılır. Belirlenen evraklarla ya da online başvuru sistemi üzerinden yapılabilir. Marka tescil başvurusu için ilk şart, ticari bir işletmenin olmasıdır. Aynı şirkete ait farklı markalar mevcutsa, her marka için ayrı marka tescili alınmalıdır.
Marka; mal veya hizmetleri birbirinden ayırt etmeye yarayan ibarelere denilmektedir. Markanın fonksiyonları ise; kaynak gösterme, ayırt edicilik, reklam ve kaliteyi garanti etme fonksiyonudur.
Prizma, marka kimliğini oluşturan 6 yönü göstermektedir: fiziksel unsurlar, kişilik, kültür, ilişki, yansıma ve kendi imajı.
Marka kişiliği, markaların birbirine benzeyen özellikleri nedeniyle ortaya çıkmış bir kavramdır. Markaların farklılaşma arayışı sonucu ortaya çıkan marka kişiliği, markaların hedef kitlesi ile olan ilişkilerini farklılaştırmakta ve güçlendirmektedir.
Marka Nedir? Markanın akademik, sektörel, sözlüksel, etimolojik, tarihsel ve hukuki olmak üzere birçok ayrı başlıkta tanımı mevcuttur. Hepsinin odaklandığı ortak noktaya göre marka; vaat, sorumluluk, farklılık, sürdürülebilirlik, güvenilirlik, bilinirlik gibi özelliklere sahip olmalıdır.
Marka hiyerarşisi, bir markanın alt ürünleri için ayırt edici unsurlarının sistematik dallanma yapısıdır. Şirketler ürünlerini yeni ürünler ve farklı konumlandırma şemaları ile çeşitlendirmeye başladıklarında, ürün ve hizmetlerinin tanımlanmasına yardımcı olmak için bir marka hiyerarşisi grafiği çizerler.
Marka matrisi, bir markanın gücünü ve performansını değerlendirmek için kullanılan bir analiz aracıdır. Bu matris, markanın mevcut durumunu ve pazar konumunu anlamak, zayıf ve güçlü yönlerini belirlemek ve stratejik kararlar almak için önemli bir yol sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri