Fotoğrafçılıkta doğru pozlama; fotoğrafı çektiğiniz süre boyunca ışığın uygun bir şekilde kullanılmasıdır. Yani teknik olarak sensöre düşen ışık miktarıdır. Fotoğrafın doğru ışık alıp almaması olarak da tanımlanabilir.
Pozlama, basitçe fotoğraf makinesine girmesine izin verdiğimiz ışık miktarıdır. Bu ışık miktarı çok az olursa fotoğraf karanlık veya yetersiz pozlanmış olur. Çok fazla olursa da oldukça parlak veya aşırı pozlanmış olabilir. Ortam ışığı sahnedeki konulardan ve yüzeylerden seker.
Diyafram- Işık Yoğunluğu
Birinci temel amacı, ışığın yoğunluğu; ikinci temel amaç ise net alan derinliğinin ayarlanmasıdır. Diyafram, objektiften gelen ışık miktarını kamera sensörüne göre kontrol ettiğinden, bir görüntünün pozlanması üzerinde etkisi vardır. Deklanşör hızı, aynı zamanda pozlama üzerinde de etkilidir.
En hızlı pozlama değerleri olan 5-8sn aralığı için oldukça güneş alan bir yerde, kameradan çok uzak olmayan bir objeyi çekmeyi deneyebilirsiniz. Bu sayede fazla pozlarsanız arka planı görebilir, az pozlarsanız yakındaki objenin detaylarını görebilirsiniz.
Kısa pozlama: Hareketi dondurma ve anı yakalamak amacıyla kısa pozlama yapılır. Kısaca tanımı şu şekildedir:1 saniyenin altında, 1/100 ve daha azı sürelerde yapılan çekimlerdir. Bunu yapabilmek için hızlı enstantane değerleriyle çekim yapılması gerekir.
İlgili 41 soru bulundu
ENSTANTANE (ÖRTÜCÜ VEYA OBTÜRATÖR)
Örtücü, diyaframdan geçerek film düzlemine düşen ışığın, filmi ne kadar süreyle etkileyeceğini belirleyen, zamanlayıcı bir parçadır. Örtünün açılıp kapanan hızlarına (birimlerine) "enstantane" denir.
Fotoğrafın ne kadar parlak ya da karanlık görüneceğini kontrol etmek için kullanılır. Pozlama arttıkça fotoğraf daha parlak, azaldıkça daha karanlık hale gelir. Çok parlak fotoğraflar aşırı pozlama, çok karanlık fotoğraflar ise yetersiz/az pozlama olarak ifade edilir.
Sonuçta Diyafram ve Pozlama süresi (Enstantane), birbirlerine bağımlıdırlar yine biri birlerine yardımcı olmak amacı ile kullanılırlar.
Pozlama üçgeni.
Pozlama için tek bir fotoğraf makinesi ayarı yoktur. Bunun yerine pozlama, pozlama üçgeni olarak bilinen üç farklı veri ayarından oluşur. Bu ayarlar enstantane hızı, diyafram ve ISO'dur.
Çoklu pozlama yapmak için iki teknik kullanılır. Birincisi filmi çekip bitirdikten sonra ruloyu tekrar takıp çekmek, ikincisi ise bir kareyi çektikten sonra filmi ileri sarmadan tekrar üzerine çekim yapmaktır. İlk ruloda çekilen karenin, ikinci çekimdeki hangi kareyle eşleştiğini ancak sonuçlara bakınca görebilirsiniz.
Fotoğrafın oluşabilmesi için de ışık gereklidir. Işık dalgaları frekans, şiddet ve polarite olarak 3 önemli özelliği içinde barındırır. Frekans özelliğini gözümüz renk olarak algılar, şiddet özelliğini parlaklık olarak algılar, polarite özelliği ise normal şartlarda insan gözüyle algılanamaz.
Fotoğraf makineniz, standart bir pozlama elde etmek için diyafram açıklığını otomatik olarak ayarlar. EOS fotoğraf makinesindeki en yüksek enstantane hızı 1/4000 sn veya 1/8000 sn'dir. Otomatik olarak ayarlanan en uzun enstantane hızı ise 30 saniyedir.
Fotoğrafçılıkta ISO nedir? ISO nedir sorusuna çok temel bir yanıt olarak, “fotoğraf makinemizin ışığa duyarlılık düzeyidir” diyebiliriz. ISO değeri ne kadar düşük olursa ışığa duyarlılık o kadar düşük olur, ISO değeri arttıkça fotoğraf makinemizin hassaslığı da artar.
Pozlama, elde ettiğimiz görüntünün aldığı ışığın doğru oranlarda olup olmamasıdır. Bir başka deyişle, bir fotoğrafın pozlaması, bir görüntünün kameranız tarafından yakalandığında ne kadar açık ya da koyu olacağını belirler.
Diyaframın simgesi f: dir.Normal kabul edilen diyafram f:8 dir.Bunun altındaki değerler açık üstündeki değerler de kısık diyaframlardır. Yani f:1.8-f:1.4 açık diyaframlar.F:16-22 DEĞERLERİ İSE KISIK DİYAFRAMLARDIR.
Pozlama, fotoğrafı çekerken sensöre ne kadar ışık düştüğünü ifade eder. Fotoğrafın karanlık ya da aydınlık çıkmasıdır. Fotoğrafın çekildiği ortama göre pozlama yapılır. Karanlık ortamlarda pozlama süresi arttırılarak fotoğrafın daha fazla ışık alarak aydınlık çıkması sağlanabilir.
Diyaframı düşük olan kamera daha fazla ışık alır. Gece çekimlerinde yada hafif karanlık ortamlarda diyaframı yüksek kameralara göre daha az grensiz (yani kumlanma) fotoğraf elde edersiniz. F1.7 F2.0 dan çok daha kabiliyeti yüksektir anlayacağınız.
Uzun pozlama, yetersiz ışık olan ortamda, nesnenin ya da konunun oluşturduğu hareket hissini fotoğrafta dondurmaktır. Diyafram, enstantane ve ISO ayarı doğru pozlama yapmayı sağladığı için uzun pozlama eskiden bir hata olarak görülse de günümüzde çokça tercih edilen bir fotoğrafçılık tekniğidir.
Diyafram Öncelikli çekim modu nedir? Diyafram önceliği, fotoğrafçının diyafram değerini manuel olarak seçtiği ve buna karşın kameranın Perde hızını otomatik olarak ayarladığı otomatik pozlama modudur.
Altın saat, güneşin doğuşundan sonraki ışığın ilk saati ve gün batımından önceki son bir saati kapsar. Havanın aldığı sarımtırak ve kızıl görünümü tanımlar. Büyüleyici fotoğraflar çekmek için en ideal zamandır.
Pozlama Süresi Nedir ? Pozlama süresi, film veya sensör üzerinde biriktirilen ve kaydedilen ışık miktarıdır. En iyi görüntüyü yakalayabilmek için doğru pozlama önemlidir, yüksek sinyaller için pozlama süresi düşürülür.
Beyaz dengesi, çekim yapılan ortamdaki ışık renginin yarattığı etkiyi telafi ederek bir fotoğrafta beyaz nesnelerin beyaz çıkmasını sağlayan işlevdir. Farklı ışıklar, farklı renklere ve özelliklere sahiptir. Örneğin ampul ışığının sarımsı bir rengi varken bulutlu bir günde gün ışığının mavimsi bir etkisi vardır.
Fotoğrafta pozlama; fotoğraf çekme sürecinde duyarlı yüzeye (film ya da sensör) düşen toplam ışık miktarıdır. Işık ölçer, ışığın miktarını ölçmek için kullanılan bir cihazdır. Fotoğrafta ışık ölçer fotoğraf için uygun pozlama değerini bulmak için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri