Işık hakkında iki ana düşünce teorisi vardır. Birincisi, ışığın bir foton olması, İkincisi ise ışığın bir dalga olmasıdır. Her iki teori için de ışığın madde olmadığını söyleyebiliriz. Dalga zaten madde değildir, foton ise kütlesiz olduğu için madde değildir.
Foton, (Grekçe: φῶς, φωτός (phôs, phōtós) 'ışık') Modern Fizik'te ışık, radyo dalgaları gibi elektromanyetik radyasyonu içeren Elektromanyetik Alan kuantumu yani ışığın temel birimidir. Ayrıca, Elektromanyetik Kuvvet'lerde kuvvet taşıyan, kütlesiz (ya da duru kütlesi=sıfır kabul edilen) temel parçacıktır.
Temel bir parçacık olmaları, daha alt parçaları olduğunun düşünülmediği anlamına gelir; yani fotonlar, daha küçük parçalara bölünemezler. Fotonların kütlesi yoktur; yani kütlesiz parçacıklardır ve bu nedenle vakum içerisinde her zaman ışık hızında (saniyede 299.792.458 metre hızla) ilerlerler.
Örneğin; ses, gölge, ısı, ışık, sıcaklık, radyo dalgaları, TV frekansları gibi şeyler tanecikli bir yapıya sahip olmadıkları (hacim ve kütleleri bulunmadığı) ve (kendi başına hareket ettikleri ya da araz özelliğine sahip olup) eylemsizlik özelliği taşımadıkları için madde olarak kabul edilmezler.
Işık, bir maddedir ve cisim değildir. Çünkü eğer ışık bir cisim olsaydı beş duyu organı ile hissedilebilir bir özelliğe sahip olması gerekirdi. Işığın bir kaynağı vardır. Işık kaynakları ise, hem yapay hem de doğal olmak üzere ikiye ayrılır.
İlgili 42 soru bulundu
Birincisi, ışığın bir foton olması, İkincisi ise ışığın bir dalga olmasıdır. Her iki teori için de ışığın madde olmadığını söyleyebiliriz. Dalga zaten madde değildir, foton ise kütlesiz olduğu için madde değildir.
Bulut bir maddedir.
Gözle görülmeyecek kadar küçük damlacıklar ve kristalin bir araya gelmesiyle bulut oluşur. Bu su buharları şeklinde olması da onun maddenin gaz hali olması anlamına gelir.
Hava saf madde değildir. İçerisinde %21 oksijen, %78 azot ve az miktarda argon ile karbondioksit bulunmaktadır. Birden fazla element barındıran hava saf madde halinden çıkmaktadır. Hava bir karışım olarak bilinmektedir.
Havada var olan molekülün titremesi ile de meydana gelmesi olarak da tanımlanabilir. Göz ile görülen bir durum olduğundan dolayı ise madde olarak tanımlanmaz. Bir enerji birimidir ve bu sebepten dolayı madde kategorisi adı altında yer almaz.
Çevrede gördüğümüz her şey bir madde olarak isimlendirilir. Maddeler belli bir yer kaplar ve kendine ait özellikleri mevcuttur. Maddelerin özelliklerini duyu organlarımızla ayırt edebiliriz. Örneğin; limonun rengini gözümüzle, kokusunu burnumuzla, tadını dilimizle, yumuşaklığını derimizle algılarız.
Foton da boson sınıfından bir temel parçacık (tıpkı kuarklar, elektronlar v.s. gibi ). fakat diğer temel parçacıklardan özel bir farkı var ve bu onu bir anlamda özel kılıyor. Kendisi Higgs ile etkileşime girmiyor. Dolayısı ile durgun haldeyken bir kütlesi yok (Hareket ederken göreli bir kütlesi oluyor).
Foton, kendi içerisinde bir enerjisi bulunur ve bu enerjinin bağlı olduğu farklı parametreler vardır. Bir fotonun sahip olduğu enerji fizikte "E= h.c/ = h.f" şeklinde gösterilmektedir. Burada E: fotonun enerjisi, h:planck sabiti, c: ışık hızı, : fotonun dalgaboyu, f: dalganın frekansı şeklindedir.
Gözümüz gibi bir fotoreseptör hücredeki tek bir molekülü uyarmaya yeterli miktarda enerji taşıyan (elektromanyetik spektrumda görünür ışık aralığındaki) fotonlar keşfedilen ilk değiş-tokuş atom altı parçacığı olarak karşımıza çıkmaktadır.
Temel ışık parçacıklarına foton adı verilir. Işık ise fotonların akışıdır. Fotonun kütlesi yoktur ve bir vakumda her zaman ışığın hızında hareket eder.
Işığı oluşturan fotonlar, elektromanyetik dalgayı taşıyan bir kuantum parçacıktır. Fotonların en temel özelliği, yüksüz ve kütlesiz olmalarıdır.
Foton terimi 1800'lü yılların sonlarına doğru fotoelektrik isimli deney ile keşfedilmiştir. Kütleleri sıfırdır. Fotonlar kararlı bir yapıda bulunur.
Renkleri,ışığın cisimlerden gözümüze gelmesiyle görürüz.Işık madde değildir.Bir enerjidir. O yüzden renkler de madde değildir.
Gök kuşağı bir madde değildir. Tek bir parça olarak görünmesini sağlayan damlacıklar ve ışık demetleri maddedir.
Alevin kendisi bir gaz karışımıdır (buharlaşmış yakıt, oksijen, karbondioksit, karbonmonoksit, su buharı vs.) Yani maddedir. Alevin ürettiği ışık ise madde değil enerjidir.
Toprağın mineraller dışında katı kısmını oluşturan diğer bir madde organik maddedir. Toprağın en küçük orandaki unsurunu oluşturan organik madde toprak için yaşamsal bir öneme sahiptir.
Taş, toprak, ağaç, metal, cam, plastik, kağıt, kum gibi varlıklar birer maddedir. Maddenin biçimlendirilmiş şekline cisim denir.Bardak, silgi, kalem, kitap, bıçak, oyuncak, masa, ampul çeşitli maddelerden yapılmış cisimlerdir.
Taş (crack), kokainin çok daha etkili bir formudur. Taş (crack), kokain hidroklorid formundan sobyum bikarbonat ya da amonyum ve su kullanılarak elde edilen bir maddedir ve düzenli kullanımı taş (crack) bağımlılığı ile sonuçlanır.
Bu tür maddelere saf madde denir. Örneğin tuzun yapısında sadece tuz maddesi bulunur, tuzun en küçük parçası yine tuzdur. Bu nedenle tuz saf maddedir. Benzer şekilde şeker, yağmur suyu, külçe altın, termometrelerde kullanılan sıvılardan biri olan cıva saf maddedir.
Süt saf ve beyaz görüntüsü ile homojen zannedilmektedir. Gerçekte ise süt saf madde değildir ve homojen bir yapısı bulunmamaktadır. Homojen karışımlarda maddeler eşit olarak dağılmaktadır.
Cevap: Duman, bir maddenin yanması ile çıkan ve içinde katı zerrelerle buğu bulunan kara veya esmer renkli gazdır. Duman ile sis birbirine çok benzeyen, ancak aynı olmayan şeylerdir. Eğer gaz içinde ince sıvı damlacıkları yayılmış ise bu sistir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri