Özellikle Urfa direnişinde önemli rol oynayan Ali Saip, bölgedeki aşiretleri Fransızlara karşı örgütleyerek, Urfa'da Kuva-yı Milliye'nin zafer kazanmasında etkili olmuştur(Özçelik 2003:143- 157).
Hacı Mustafa Hacıkamiloğlu başkanlığında oluşturulan Kuva-i Milliye ordusu 7 Şubat 1920'de şehirdeki Fransız komutana bir ültimatom vererek 24 saat içinde Urfa'yı boşaltmalarını istedi.
İngilizlerin Urfa'yı işgali üzerine Hacıkamiloğlu Hacı Mustafa, önce Müdafaayı Hukuk Cemiyeti ve buna bağlı olarak Kuvayı Milliye teşkili için harekete geçmiştir. 12.Jandarma Çavuşu Sofizade Hacı Mustafa Çavuş.
Siverek halkının ve Müdafayı Hukuk Cemiyeti'nin tam desteğini alan Ali Saip Bey, 6 Şubat'ta halktan oluşturulan kuvvetle Urfa'ya doğru hareket etti. Ertesi gün Karaköprü'ye ulaşan Ali Saip Bey, ''Kuvayımilliye Kumandanı Namık'' imzasıyla Fransızların 24 saat içinde Urfa'yı boşaltmaları için bir ültimatom gönderdi.
Ali Saip Ursavaş - Vikipedi.
İlgili 31 soru bulundu
Ali Saip Bey, Mustafa Kemal Paşa tarafından görevlendirilmesinin ardından Urfa'da halkın örgütlenmesini sağlamıştır. Bunun sonucunda da yaklaşık 3000 kişilik bir Kuvayi Milliye ordusunun kurulmasına vesile olmuştur. Bu ordu Fransızlara karşı mücadele ederek Fransızların Urfa'dan gönderilmesini sağlamıştır.
Milli Mücadele'nin önemli kahramanlarından biri olan Ali Saip, Urfa'nın savunulması sırasında göstermiş olduğu başarıları nedeniyle, Mustafa Kemal Paşa tarafından Urfa Savaşçısı anlamındaki Ursavaş soyadı verilmiş, İstiklal Madalyası'na sahip olan önemli şahsiyetler arasında yer almaktadır.
OSMAN DOĞAN KİMDİR? 1984 Yılında TBMM Başkanlığına verdiği kanun teklifi ile Şanlıurfa'ya Şanlı ünvanı verilmesini sağlayan Şanlıurfa eski Milletvekili Osman Doğan, 17 ve 18. Dönemde parlamentoda bulundu. İçişleri Komisyonluğu Başkanlığı başta olmak üzere birçok görevde bulundu.
Jandarma tabur mülhakı İzmirli Adil Hulusi Efendi, Takım kumandanlarından mülazımıevvel Hüseyin Pertev Efendi, Jandarma Çavuşu Sofizade Hacı Mustafa Çavuş. Bu 12 kişi öncülüğünde yaşanan mücadele Urfa'ya "Şanlı" unvanını kazandırdı. 11 Nisan'da kent düşman işgalinden kurtuldu.
Fransızlar'a karşı 4 gün boyunca direnen Şahin Bey, tek başına kalıncaya kadar mücadele etti. Son nefesini verene kadar düşman ateşine karşılık veren Şahin Bey, 28 Mart 1920'de Elmalı Köprüsü'nde şehit edildi.
Urfa sıra gecelerinde okuduğu gazel ve türkülerle Türk Halk Müziği'ne damgasını vuran ünlü sanatçı Kazancı Bedih, vefatının 16. yılında anılıyor. Urfa sıra gecelerinin mihenk taşlarından davudi sesli sanatçı Bedih Yoluk, 1929 yılında Şanlıurfa'da hayata gözlerini açtı.
SÜTÇÜ İMAM (1872-1922)
Kendisinin asıl adı “İmam” olmasına rağmen süt sattığı için ismi “Sütçü İmam” olarak bilinirdi. 'Sütçü İmam (Uzunoluk) Olayı' diye bilinen hadisenin olduğu 31 Ekim 1919 tarihi, Maraş Millî Mücadelesinde şanlı bir direnişin başladığı gündür.
Şanlıurfa İl Jandarma Komutanı
2022/408/409 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile Tuğgeneralliğe terfi ederek Şanlıurfa İl Jandarma Komutanı olarak atanmıştır. Bayan Nazan AVKIRAN ile evli olup, iki çocuk babasıdır. İngilizce ve Rusça bilmektedir.
Üç bin kişilik bir askerî güç oluşturuldu. 12'ler olarak adlandırılan ve Urfa'nın önde gelen 12 vatanseverinden oluşan Kuvâ-yi Milliye hareketi, önderleri Hacı Mustafa Hacıkamiloğlu vasıtasıyla 7 Şubat 1920'de Fransız komutanlığına şehrin boşaltılmasını isteyen bir ültimatom verdiler.
Yunanlılar 19 Mayıs 1919'da İzmir' e çıktılar ve üç koldan Anadolu' ya yürüyen Yunanlıların Güney kanadının hedefi Aydın'dı. Bunun için önce 22 mayısta Selçuk'u 26 mayıs'ta Germencik ve İncirliova'yı 27 mayıs' ta da Aydın'ı işgal ettiler ve Nazilli' ye kadar ilerlediler.
İşgalcilerin gelişi ile gerek Müslüman ve gerekse Hıristiyan Urfalılar işgal kuvvetlerinin baskısı altında kalmıştı. Altı ay kadar sonra İngilizler şehri Fransızlara bırakmışlardı. İngilizlerin Urfa'dan ayrılışı ile 30 Ekim 1919'da da Fransızlar Urfa'yı işgal ettiler.
Milli Mücadele'nin en önemli kahramanlarından biri olan Ali Saip Bey; Güney cephesinde Fransız işgal güçlerine karşı savaşmıştır. Ali Saip Bey hangi şehirde savaşmıştır sorusunun cevabı ise Urfa olacaktır.
Urfa Kuva-yı Milliye Komutanı olarak Ali Saip Bey, milli mücadele lideri Mustafa Kemal'le de sürekli iletişim ve irtibat halindeydi.
Kurtuluş Savaşı'nda, Doğu cephesinde Ermeniler ile; Güney cephesinde Fransızlar ve Ermeniler ile; Batı cephesinde ise Yunanlılar ile savaşılmıştır.
1984 yılında, Millî Mücadele dönemindeki önemine işaret etmek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla şehre Şanlıurfa adı verilmiştir. Kurtuluş Savaşında gösterdiği başarının hatırasından dolayı 1984 yılında "Şanlı" unvanını almıştır.
39 yıldır "Şanlıurfa"
Kurtuluş Savaşı sırasında verdiği destansı mücadeleyle büyük kahramanlık gösteren kente, 7 Nisan 2016'da da TBMM Genel Kurulunda oy birliğiyle İstiklal Madalyası verildi.
Nüfusunun 4'te 1'i şehit, kalanı da gazi olan Antep'in, 11 ay süren emsalsiz mücadeleyle yazdığı bu destan Türk Milletinin gönlünde de hak ettiği yeri almış, Türkiye Büyük Millet Meclisi, bu destansı mücadeleyi ölümsüzleştirmek için, 8 Şubat 1921 tarihinde şehrimizin adını "Gazi" unvanı ile taçlandırmıştır.
Sütçü İmam (asıl adı İmam Ali, süt satarak geçimini sağladığı için "Sütçü" lakabı verilmiştir) (d. 1871, Kahramanmaraş - ö. 25 Kasım 1922), Maraş kurtuluş mücadelesini başlatan Türk direnişçi. Maraş'ta Fransız-Ermeni askerlerine karşı ilk kurşunu atmıştır.
Gerçek insan boyutlarında ve formunda yapılmış (bilinen/bulunan) en eski heykeldir. Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi'nde sergilenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri