Yahudi asıllı Praglı yazar 3 Temmuz 1883 yılında doğdu. Liseden 1901 yılında mezun oldu ve ardından Prag'taki Karl-Ferdinand Üniversitesine girdi. Kafka, Hukuk tahsilli yazarlardan biriydi. Eserlerinde suç, özgürlük, yabancılaşma gibi dönemin edebiyatında sıklıkla işlenen temalara ve konulara değindi.
3 Temmuz 1883 tarihinde hayata gözlerini Prag'da açan Franz Kafka, 20. yüzyıl edebiyatının en önemli figürlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Eserlerindeki gerçekçilik ve fantastik öğeler Franz Kafka'yı dönemin en büyük hikaye ve roman yazarlarından birisi yapmıştır.
Karamsar edebiyatın akla ilk gelen ismi şüphesiz ki Franz Kafka'dır. Karmaşık diliyle, yarattığı boğucu atmosferiyle, tedirgin edici hikayeleriyle ve umutsuz karakterleriyle dünya edebiyatının gelmiş geçmiş en büyük yazarlarından biri olmuştur.
3 Temmuz 1883 yılında doğan Franz Kafka, Praglı bir yahudiydi. Yahudi olduğu için Almanlar tarafından sevilmiyor ve Almanca konuştuğu içinse Çek'ler tarafından hor görülüyordu.
Kafka'nın larinjeal tüberkülozu kötüleşti ve 1924 yılının mart ayında Berlin'den Prag'a döndü. Burada aile üyeleri, özellikle de kız kardeşi Ottla, kendisinin bakımını üstlendi. 10 Nisan'da Viyana'nın hemen dışındaki Kierling'de Dr. Hoffmann'ın sanatoryumuna gitti ve burada 3 Haziran 1924'te öldü.
İlgili 17 soru bulundu
Kafka, bebeğin yerine başka bir şey vermiştir çocuğa ve o üç hafta içinde mektuplar kızın üzüntüsünü gidermiştir. Kızın bir hikâyesi vardır artık ve insan bir hikâyenin içinde, bir hayal dünyasında yaşayabilecek kadar şanslıysa, gerçek dünyanın acıları sona erer. Çünkü hikâye devam ettiği sürece gerçek yoktur.”
Dönüşüm, otomat haline gelen bir insanın çevresine ve kendisine yabancılaşması ve böceğe dönüşmesi ile farkına vardığı varoluşunu ve özgürleşmesini anlatır. Modern toplumun bireyi nasıl, sürünün bir parçası haline getirdiğini ve sürüden ayrılanın nasıl dışlandığını anlatır.
Franz Kafka Kitapları Hangi Sırayla Okunmalı? Franz Kafka'nın eserlerini okumaya başlamak isteyenler için belirli bir sıra belirlemek zordur. Her eseri kendi içinde değerli ve birbirinden bağımsızdır. Dönüşüm, Kafka'nın en ünlü eseridir ve genellikle başlangıç olarak önerilir.
Franz Kafka'nın eseri Dönüşüm, yapısı gereği, uzun öykü (Almanca: Novelle) türünde verilmiş bir eser olarak kabul edilir. Yazarın en önemli çalışmalarından biri olarak görülen bu öykü, ortalama yetmiş sayfa olup bugüne kadar birden fazla çevirmen tarafından Türkçeye aktarılmıştır.
Eser sade bir dile ve çarpıcı bir kurguya sahiptir. Hikâyede olaylar, gezici bir pazarlamacı olan Gregor Samsa'nın uyandığında kendisini yatağında bir böceğe dönüşmüş bir halde bulmasıyla başlamış, bu olay ardından değişen yaşamını anlatmıştır.
Kafkaizm, Çek asıllı yazar Franz Kafka'ya (1883-1924) dayandırılan ve edebiyatın sınırlarının dışına taşarak felsefeyi, hayatı, dünyanın koşullarını ve onun getirdiği zorluklara karşı zayıf bireyin tepkilerini içine alan bir terimdir.
Yazarın yapıtlarının hayatıyla ilişkilendirilme nedenlerinden biri de yapıtlarında kullandığı üslubun ve yoğun bir çaresizlik duygusunun, sürekli kendi hayatına da bakılması konusunda kışkırtıcı olmasıdır.
Kavram olarak dönüşüm, tekrar eski haline dönmenin mümkün olmadığı bir olguyu ifade eder. Franz Kafka'nın Dönüşüm adlı öyküsünde, bir sabah uyandığında kendisini haşereye dönüşmüş olarak bulan pazarlamacı Gregor Sam- sa'nın, ölümüne kadar geçirdiği süreç anlatılmaktadır.
Franz Kafka, Jack London, Platon (Eflatun), Fyodor Mihayloviç Dostoyevski.
Tüm yapıtlarının yakılmasını vasiyet etmiş olsa da, dostu Max Brod bu isteğini yerine getirmedi ve onun eserini XX. yüzyıl edebiyat tarihine kazandırdı. Kitapyurdu.com'da kayıtlı 459 eseri vardır.
Franz Kafka Almanca yazılan edebiyat içinde dünyada en çok okunan ve eserleri en çok yorumlanan yazarlardan biridir.
Gregor Samsa bir sabah kabuslarından uyandığında, kendini yatağında koca bir böceğe dönüşmüş olarak buldu.
Kitabın Değişim olarak bilinen adının gerçekte Dönüşüm olduğu, ifadesini Ahmet Cemal'in açıklamasında bulur: “Gregor Samsa'nın bir sabah kendini yatağında bir böcek olarak bulması, salt bir değişim değil fakat 'başkalaşım'dır.
Kafkaesk yalnızca Franz Kafka'nın ismiyle anılan bir üslup olmakla kalmayıp öznenin kendisini gereksizce ve can sıkıcı bir şekilde kasvetli, sinir bozucu ve hatta absürt durumlar içerisinde bulduğu modern bürokrasiye ve toplumsal yapıya bir eleşiri niteliği taşıyan durumları ifade eder.
Babaya Mektup (Almanca: Brief an den Vater) Franz Kafka'nın Kasım 1919'da babası Hermann'a yazdığı mektuptur. Kafka bu yapıtta babasının kendisini psikolojik yönden istismar ettiğini öne sürmektedir. Kafka 45 sayfalık mektubu babasına ulaştırması için annesine teslim etmiş, ancak annesi mektubu oğluna geri vermiştir.
Ailesi Prag'da perakendecilik ve mağazacılık işindeydi. Üç kız kardeşi olan Kafka, ilkokuldan itibaren Almanca eğitim gördü; liseyi Kinský Sarayı yakınlarındaki Altstädter Deutsches Gymnasium'da bitirdi. 1901 yılında Prag Karl Üniversitesi'nin Alman edebiyatı bölümüne girdi; daha sonra hukuk fakültesine yazıldı.
"Dönüşüm" adlı kitabı neden okumalısınız? Sade ve akıcı bir anlatıma sahip olan Dönüşüm, 80 sayfadan oluşuyor. Merak uyandıran konusu ve ince sayfa sayısı sayesinde kısa sürede okunabiliyor.
Kafka'ya göre de değildi. İnsan suretinde bir böcek olarak doğdu ama tırtılın kelebeğe ulaşması gibi Gregor da özüne yani böceğe ulaşarak öldü. Ya da Gregor, ona davranışlarıyla böcekleşen ailesinin yanında bir insana dönüşerek yaşamını kaybetti.
Eserin konusu: Gregor Samsa'nın dönüşümüdür. Öyküde; yalnızlık, dışlanmışlık ve yabancılaşma temaları işlenmektedir. Eser üzerinden “kapitalist düzene ayak uydurmayıp sistemin istediği gibi olmayan insanlar, yakın çevresindekiler ve toplum tarafından dışlanıp otoritesini kaybeder” tezi aktarılmaktadır.
Dönüşüm Kitabı Konusu ve Anafikri
Dönüşüm kitabı burjuvazi denilen yani zengin toplumun üst kesiminde yer alan sınıfın tiksinç olan aile ilişkilerini anlatan bir kitaptır. Toplumda yer alan her türlü kalıplaşmış olan bazı fikirlerin aslında yanlış olabileceği de kitabın ana fikridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri