Lise mezunu memur olma şartları neler? Lise son sınıfta olan ya da lise mezunu olan bireyler aynı şekilde ön lisans ve lisans mezunu adaylar gibi yaşları her ne olursa olsun KPSS'ye girerek memur olabilirler. Mezun oldukları bölümle ilgili kamu kadrolarını tercih edip atanabilirler.
Lise KPSS' ye giren bir kişi kamu kuruluşlarında görev alabilir. Özel koşullara göre alım yapan ve doğrudan puan ile alım yapan bölümlere göre çalışma yerleri fark edebilir. Lise KPSS'ye giren bir kişi, KPSS puanına göre atama yapılan devlet kurumlarında veya kamu kurumlarında çalışabilir.
En Son KPSS'siz Memur Alım İlanları
Başvuru şartları: En az lise mezunu olmak ve ilgili branşta mesleki yeterlilik belgesine sahip olmak. 2. Sağlık Bakanlığı: Başvuru şartları: En az lise mezunu olmak ve ilgili branşta mesleki yeterlilik belgesine sahip olmak.
KPSS'nin lise mezunlarına yönelik oturumları, 2 yıl ara ile düzenleniyor. KPSS Ortaöğretim oturumu, 2023 yılında yapılmayacak. Sınav ÖSYM tarafından 2024 yılında organize edilecek.
İlgili 28 soru bulundu
En düşük memur maaşında yüzde 46,81 artış
Evli ve iki çocuklu memur baz alınarak yapılan hesaplamaya göre en düşük maaş, öngörülen yüzde 15'lik zam, enflasyon farkı, toplu sözleşme ikramiyesi ve aile yardımıyla 1 Ocak 2024'te yüzde 46,81 artarak 22 bin 77 liradan 32 bin 297 lira 40 kuruşa yükselecek.
Şurada Paylaş! MEMURLUK İÇİN KPSS'DEN KAÇ PUAN ALMAK GEREKLİ? KPSS ortaöğretim puanı ile memurluk başvurusu yapacak adayların en az 65 puan almaları gerekmektedir. Fakat geçtiğimiz dönemlerde 78 puan ile yapılan atama bu dönem 69 puan ile belirlenebilir, bu genel başarı durumuna bağlıdır.
En düşük memur maaşında lise mezunu hizmetli maaşı esas alınmıştır. 11 bin 848 lira iken yapılan zam ve ilave katkı payıyla beraber 22 bin 17 liraya yükseltilmektedir.
“Genel olarak 18 yaşını tamamlayanlar devlet memuru olabilirler. Bir meslek veya sanat okulunu bitirenler en az 15 yaşını doldurmuş olmak ve Türk Medeni Kanununun 12. maddesine göre kazai rüşt kararı almak şartıyla Devlet memurluklarına atanabilirler.”
Devlet Memurları Kanunu madde 48'de aranan genel şartlar, vatandaşlık, yaş, öğrenim, kamu haklarından mahrum bulunmamak, mahkumiyet, askerlik ve sağlıktır. Memur olabilmek için Türk vatandaşı olmak gerekir. Burada Türk vatandaşlığının kazanılma biçiminin bir önemi yoktur.
KPSS'nin lise mezunlarına yönelik oturumları, 2 yıl ara ile düzenleniyor. KPSS Ortaöğretim oturumu, 2023 yılında yapılmayacak. Sınav ÖSYM tarafından 2024 yılında organize edilecek.
Tek yıllarda yapılan KPSS'ye sadece lisans (4 yıllık) mezunları katılabilirken, çift yıllarda yapılan KPSS'ye lise, ön lisans ve lisans mezunları katılabilmektedir.
Ön lisans ve lisans eğitim düzeyindeki işçi alım ilanlarına başvuru yapabilmek için B grubu kadrolar için en son yapılan geçerli KPSS'den en az 60 puan almak gerekir.
Genel olarak, lise mezunları 13 üncü derecenin 3 üncü kademesinde, ön lisans mezunları 10 uncu derecenin 2 nci kademesinde, lisans mezunları ise 9 uncu derecenin 1 inci kademesinde memuriyet görevine başlar.
KPSS-B, Türkiye'de devlet kadrolarına personel almak amacıyla yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı sonucuna göre yapılan bir atama ve kadro türüdür. Kpss'de lise, önlisans ve lisans mezunları Kpss B sınavına katılırlar. Sınav 2 senede bir olur. Başvurular Nisan-Mayıs aylarında olur.
Bu kadrolara genel olarak SBF, Hukuk, İktisat, İİBF ve İşletme Fakültesi mezunları başvurabilmekte olup, nadiren de olsa bazı kurumlar mühendislik veya diğer dört yıllık bölüm mezunlarının da müfettiş, denetmen, uzman yardımcılığı ve kontrolör kadrolarına başvurabilmelerine imkân tanımaktadır.
KPSS A grubu için yasa gereğince belirlenmiş olan üst yaş sınırı 35, alt yaş sınırı ise 18 olarak karşımıza çıkıyor. Devletin bu sınırı getirmesindeki esas sebebin, yaş ilerledikçe fiziki gücün azalması olduğu belirtiliyor.
İlk defaöğretmen kadrolarına atanacaklar bakımından, yönetmeliğin 11/g bendi gereğince, başvuruların ilk günü itibarıyla 40 yaşından gün almamış olmak şartı aranmaktadır.
Bu çerçevede aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşı 9 bin 105 liradan 11 bin 848 liraya, en düşük memur emekli aylığı 6 bin 78 liradan 7 bin 901 liraya yükseldi.
2023 yılı itibari ile 94 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Genel Sekreter maaşları 14400 TL'dir. En düşük Genel Sekreter maaşı 11520 TL iken, en yüksek Genel Sekreter maaşı 35920 TL'dir. Güncel Genel Sekreter maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır.
Bu kapsamda, kamu görevlilerinin maaşlarında net 8 bin 77 lira artış yapılmasına ilişkin kanun teklifinin görüşmelerine TBMM'de başlanacak. Bu düzenlemenin yasalaşması halinde aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşı 11 bin 848 liradan 22 bin 17 liraya yükselecek.
Bu konuda belirsizlik devam ediyor. Kanaatimiz odur ki, düz memurluklar (B grubu kadrolar) ile öğretmenlik kadroları için mülakat uygulaması kaldırılacak, kariyer meslekleri (A grubu kadrolar) için devam edecektir.
KPSS 50, 55 PUANLA NEREYE GİRİLİR? KPSS 50, 55, 60 puan alan kişiler belediyelerin memur alımları ile jandarma alımlarını tercih edebilecekleri gibi öğretmenevi, polis evi ve misafirhaneler için memur başvurusunda bulunabilirler.
KPSS sınavına başvuru yapabilmek için ortaöğretim kurumlarından, ön lisans programlarından ve lisans programlarından mezun olmak ya da mezun olabilecek durumda olmak (son sınıf öğrencileri) gereklidir. Sınav sonrasında tercih yapabilmek için başvuru kılavuzunda belirtilen şartları yerine getirmek gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri