Sulama mevsim şartlarına göre yapılır, ancak maydanoz aşırı suya hassastır. Su fazla göllenirse bitkiler sararır, suyun tarlada uzun süre kalması durumunda ise ölürler.
Maydanoz sulak olan, humuslu ve rutubetli ortamları sevmektedir. Bu sebeple maydanoz tohumunun suyu eksik edilmemelidir. Fakat sularken aşırıya da kaçılmamalıdır. Az miktarda her gün sulama yapılabilir.
Maydanozları mümkünse sabah güneşi alan yerlerde büyütmeyi, toprak hem nemli kalacak şekilde sulamayı unutmamalısınız. Maydanoz tohumlarınızı ektikten sonra yapmanız gerekenlerse çok basit. Bakımı oldukça kolay sayılabilecek bitkilerden olan maydanozun saksısını mümkünse sabah güneşi gören bir yerde muhafaza edin.
- Kullanacağınız saksının derin olması, maydanozların daha rahat gelişmesi için önemlidir. - Maydanozlar çok fazla suyu sevmez ama susuz da kalamaz.
Toprağı çok sıkıştırmamaya dikkat edin. İlk ekim işleminden sonra, toprak yeterince nemli değilse, sprey şişesiyle toprağı sulayarak nemlendirebilirsiniz. Maydanoz saksısını, sabah güneşi alan bir yere konumlandırın. Sulama: Maydanoz toprağı hep nemli kalmalıdır.
İlgili 26 soru bulundu
Sulama mevsim şartlarına göre yapılır, ancak maydanoz aşırı suya has- sastır. Su fazla göllenirse bitkiler sararır, suyun tarlada uzun süre kalması durumunda ise ölürler.
Toprağın tüm yüzeyine sprey şişeyle su püskürterek ilk suyunu verin. Bakımı oldukça kolay sayılabilecek bitkilerden olan maydanozun saksısını sabah güneşi gören bir yerde muhafaza edin. Toprağının asla kurumamasına dikkat edin. Haftada 2 ya da 3 kez püskürtme yöntemiyle sulamanız yeterli olacaktır.
Maydanoz tohumlarının çimlenmesi ortalama 3 veya 4 haftayı bulabilmektedir. Saksıda maydanoz yetiştiren kişiler toprak nemine dikkat etmesi gerekmektedir. Özellikle nemini kaybetmesi sonrasında özellikle sabah saatlerde sulama yapılması gerekmektedir. Ardından maydanozlar toplanmaya başlar.
4000 yıllarına dayanır. Maydanoz normal olarak iki yıllık bir kültür bitkisidir. Birinci yıl yaprak ve yeşil aksamını, ikinci yıl ise çiçek ve tohumlarını oluşturur. Bunun yanında kökler toprak içinde uzun seneler kalabildiği için çok yıllık bitkiler grubunda da görülür.
Maydanoz tohumlarını ocaklara atmandan önce 1 gün suda veya nemli bir bez içerisinde bekletmeniz maydanoz tohumu çimlendirme yüzdesini artıracaktır.Toprak ısısının 10-20 derece arasında olması uygundur.
İlk biçimden 20 gün kadar sonra ikinci biçim yapılıyor. Yılda ortalama 6-7 biçim ile gerekli verim alınabiliyor. Çiftçilerimiz her biçimin ardından azotlu gübre ve sulamayla maydanozların gelişimine destek oluyor. Maydanozda sürgün vermeden önce kök tacı zedelenmeden biçilmesi gerekiyor.
Maydanoz gübrelemeye olumlu cevap veren bir bitkidir. Özellikle ekimden önce verilen yanmış çiftlik gübresinin yabancı tohumu taşımaması önemlidir. Temel gübreleme çiftlik gübresi ile birlikte yapılır ve buna ilave olarak her biçimden sonra dekara 3-5 kg saf azot uygulaması sonbaharda yapılmalıdır.
❖ Maydanoz normal olarak iki yıllık bir kültür bitkisidir. Birinci yıl yaprak ve yeşil aksamını, ikinci yıl ise çiçek ve tohumlarını oluşturur. ❖ Bunun yanında kökler toprak içinde uzun yıllar kalabildiği için çok yıllık bitkiler grubunda da görülür.
Her bölgenin bitkisi: Maydanoz
Yarı gölge alanları daha çok sever ve soğuğa dayanıklıdır.
Bitkilerin hasat edilmesi önemli konulardan biridir. Yetişen maydanozlar 10 gün içerisinde toplanmalıdır. Maydanozu sulama işlemine gelince toprak nemini kaybettikçe su vermelisiniz.
Mutfakta pek çok şekilde kullanılan maydanoz, yetiştirilmesi çok kolay olan bir bitkidir. C vitaminleri ve antioksidan maddeler bakımından zengin olan maydanoz saksıda, ev ortamında yetişebilen bir sebzedir.
Öncelikle maydanozların sap ve yaprak kısımlarını birbirinden ayırın. Sap kısımlarını sirkeli suda 10 dakika bekletin ve kurulayın. Saplarını ve yapraklarını ayrı ayrı cam kavanozlara doldurun ve kapaklarını kapatın. Bu şekilde buzdolabına alarak 7-10 gün arası taze bir şekilde saklayabilirsiniz.
Taze maydanoz kurutulmadan önce yaklaşık %83-88 civarında su içerir. Kurutma ile üründeki bu su oranı çok düşük değerlere indirilir. Kurutma sonucunda yaklaşık 6-8 kg maydanoz kullanılarak 1 kg kuru maydanoz elde edilir. Kurutma esnasında üründeki su buharlaşır ve ürünün öz kısmı kalır.
Marul, ıspanak, taze soğan, karnabahar, lahana ve maydanoz gibi yeşilliklerin don olayı sebebiyle zarar gördüğünü anlatan Kocaağa, ''Don olayından patates de etkilendi.
Ata tohumu maydanoz çeşidi, yerli türlere benzer. Milli ve yerli tohum olarak bilir. Genetik yapısıyla oynanmamış olduğundan dolayı yetiştiriciler tarafından tercih edilir. Maydanoz tohumu türleri arasında koku, tat ve verim açısından en iyi olanlar arasında yer alır.
Tohumların çimlenmesi aşamasında korumamız gerekse de güneş tere fidelerinin yeterli şekilde gelişmesi için şarttır. Bu nedenle yeterli güneş ışığı almasına dikkat edin.
Roka bitkisi günlük olarak düzenli bir saatte sulanması gerekir. Akşam serinliğinde ya da sabah saatlerinde sulanması uygundur.
Maydanoz yetiştirirken en önemli şey saksı seçimidir. Maydanozlar derin saksılarda yetiştirilirse daha iyi sonuç alınır. - Saksının içinde bulunan toprağa tohumlar gelişi güzel bir şekilde yayılmalıdır. Tohumları yaydıktan sonra toprağa elinizle hafifçe bastırın.
Maydanoz tohumunun en ideal ekim zamanı Mart ayı sonu Nisan, Mayıs aylarıdır. Yaz ayları içinde de ekimi yapılabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri