Kenarları boyamak için ince uçlu fırça ve kestirme fırçası kullanmalısınız. Aksi takdirde hatalı bir boyama işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Fırça rulosu ve fırçayla duvar ve tavanları boyayabilirsiniz. Rulo fırça ile boyama işlemi çok kolay yapılabilir.
Boyama işlemi sırasında çok fazla kat uygulanmaması, Yüzey bir kat daha boyanacaksa öncelikle uygulanan boyanın tamamen kurumasıdır. Koyu renkli yüzeyler, daha açık bir renge boyanacaksa kat kat uygulama yapmak yerine astar kullanılması gerekmektedir. Bu sayede fırça izinin kalması engellenmiş olacaktır.
Kaliteli boya fırçaları ve rulolar kullanın: Boyama işlemi için kaliteli fırçalar ve rulolar seçmek önemlidir. Fırçaların veya ruloların kaliteli ve uygun boyutlarda olmasına dikkat edin. Yumuşak kıllı fırçalar veya mikrofiber rulolar, daha pürüzsüz bir boyama yüzeyi sağlar ve iz bırakma olasılığını azaltır.
Rulo ve fırça izleri boyanızı duvarlarınıza sürerken yanlış uygulama yaparken, seçmiş olduğunuz boyanın kalitesinden ya da fırçanızdan dolayı oluşan izlerdir. Boyanız da fazla inceltici yani su veya tiner kullandıysanız bu hata da duvarlarınızda izlere neden olacaktır.
Beyaz sirkeyi kaynatın, ardından kaba dökün ve sertleştirilmiş fırçayı doğrudan içinde 15 dakika bekletin. Fırçanın kılları yumuşamışsa üzerine dokunun, bu durumda sabunlu su ile temizlemeye devam edebilir ve ardından temiz su ile durulayarak bitirebilirsiniz.
İlgili 45 soru bulundu
Duvarınızın dokusu düzgünse saten rulo fırça kullanabilirsiniz. Böylece duvarda rulo izi kalmamış olur. Su bazlı, silikonlu, ipek mat ya da yarı mat boyalarda saten rulo çok iyi sonuç verir. Sentetik duvar boyaları için de saten rulo fırça kullanabilirsiniz.
Fırçalarınızı ılık suyun altında baş aşağı şekilde tutun. Dik tuttuğunuzda fırça kıllarını fırçaya yapıştığı yer zarar görebilir, bu da fırçanızın ömrünü kısaltır. Temizleyicinin üzerine sıvı sabun ya da şampuan benzeri bir temizleyici ürün uygulayın. Islak fırçanızı temizleyicinin tırtıklı yüzeyine sürterek köpürtün.
Suluboya fırçası yoksa en fazla oje fırçasını temizleyerek yapabiliriz. Yada yumurta çırpıcı var oda fırça onla da yapabiliriz.
Boyama işleminde rahat bir uygulama yapmak istiyorsanız, rulo ve fırçaya fazla boya alıp ta sağa sola damlatmak istemiyorsanız, mutlaka boya eleği kullanınız. Boya eleği boya kovasına daldırıldıktan sonra rulo ve fırça elek üzerinde gezdirilmek sureti ile istenilen miktarda boya alınması sağlanır.
Sertleşmiş boya fırçasının üzerindeki boya kalıntıları su bazlı ise bir kavanozun ya da kabın içine sirke ilave edilmiş ılık suyun iyi iş çıkaracağı söylenmektedir. Ayrıca sirke yerine yumuşatıcının da sonuç verdiği bilinmektedir.
Fırça veya rulo izi genellikle, işçilikle birebir bağlantılı bir problemdir. Sorunun ortadan kalkması için, kestirme yapılan fırça ile uygulanan noktalarda boyanın lejant bilgileri doğrultusunda inceltilmesinde fayda vardır.
Boyama işlemini yukarıdan aşağıya doğru yapmalısınız. Önce tavandan başlamalı, ardından duvarları boyamalısınız. Dilerseniz şu yolu izleyebilirsiniz: İlk olarak tavanların, duvarların temizliğinden ve kuruluğundan emin olun.
Rulo izi daha çok boyanın ruloya eşit yayılmamasından veya duvarın boyanma şeklinden kaynaklanır. Eğer rulonun duvarda bıraktığı izi tersine bir hareketle silmezseniz duvarda rulo izleri kalır. Bu da duvarda nahoş bir görüntüye sebebiyet verir.
Boya yaparken cam açılır mı sorusunun cevabı “evet” olacaktır. Boya'nın kuruması için boya yapılırken cam ve kapılar açık tutulabilir.
Su bazlı boya kullanıyorsanız, en doğrusu sentetik kıllı bir fırça seçmektir. Sentetik kıllar suyu emmez ve boyanın fırça üzerinde daha akıcı olmasını sağlayarak ağır fırça izlerinin oluşmasını önler. Naylondan yapılanlar, doğal kıllı fırçalardan beş kata kadar daha fazla dayanıklıdır ve temizlemesi çok daha kolaydır.
Boyaya su katılmazsa ne olur
İç cephe ve dış cephe boyamalarda, boyaya su katılmazsa boya katı olur uygulanan yüzeyde kalın bir tabaka oluşturur. Gereğinden fazla boya kullanımına sebep olur aynı zamanda rulo ile işlem yapmada büyük zorluklar yaşatır.
Elinizde boya eğer yağlı boya değilse boyaya su katmak gereklidir çünkü su, boyanın yoğunluğunu ve katılığını alarak onu sürülebilir yapar. Şayet su katmazsanız boya ruloya ve duvara yapışır ve sürülemez hale gelir. Bu nedenle boyanın ölçüsüne ve litresine göre su katmak gerekmektedir.
Çoğunlukla ise açık renkten açık renge “boya badana” uygulamasında 2. Kat boya gereksinimine ihtiyaç duyulmaktadır. Koyu renklerden açık renge dönüşümlerde ise 3. Kat ve yine kapatmama durumuna göre 4. Kat boya vurmak gerekebilmektedir.
Akrilik boya kullanımı durumunda sentetik kıl ile üretilen fırçalar tercih edilebilir. Bu tarz fırça kullanımı daha iyi bir sonuç almak için uygundur. Sentetik fırça kullanmak istemeyenler için ipek uçlu fırça seçimi de uygunluk gösterir.
Bir kabın içine fırçanın kıllarını kapatacak kadar tiner dökün. Ardından da fırçayı kabın içine yerleştirin. Tıpkı boya yaparken gezdirdiğiniz gibi fırçayı, kabın içinde tinerle temas etmesine dikkat ederek gezdirin. Fırça boyadan tamamen arınana kadar işleme devam etmelisiniz.
Akrilik boya fırçaları, genel olarak sert kıllı fırçalardır, yağlı boya fırçaları ile ortak kullanılabilir.
At kılı fırçayı temiz içerikli sabunlu ılık suyla temizleyebilir, kendi kendine kurumaya bırakabilirsiniz.
Diş fırçası ne çok sert ne de çok yumuşak olmalıdır, ancak kişinin çok hassas bir diş eti varsa ya da hastaysa yumuşak kıllı fırçaları tercih etmesi uygundur, normal bir yetişkin tarafından kullanılan diş fırçasının orta sertlikte kıllara sahip olması ve baş kısmının ağza uygun büyüklükte olması gerekmektedir.
Fırça ve rulo temizliğinde dikkat edilmesi gerekenler
Son aşamada fırça ve rulo kurumak üzere temiz bir bez üzerine bırakılabilir. Kurutma işlemi için saç kurutma makinesinden de yararlanabilirsin.Çalışmanda yağlı boya kullandıysan fırça ve rulo bakımında kullanılan özel bir temizleyiciye ya da tinere ihtiyacın olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri