“Freight Collect” veya “Freight Payable At Destination” ibaresi navlunun varış yerinde (Türkiye'de) ödeneceğini/ödendiğini, “Freight Prepaid” ibaresi ise navlunun mahreç-çıkış yerinde ödendiğini ifade eder.
Navlun sözleşmesi ile, bedelin kimin tarafından ödeneceği kolayca belirlenir. ”Freight Collect” navlun ödemesinin ithalatçı, yani alıcı tarafından ödeneceğini beyan eden bir ibaredir. ”Freight Prepaid” ise navlun bedelinin ihracatçı tarafından ödeneceğini gösteren, alıcının herhangi bir ücret ödememesi için belirtilen ...
Freight Collect terimi, bir kargo sevkiyatında ödemenin alıcının tarafından yapıldığı anlamına gelir. Bu durumda, alıcıya teslim edilen ürünlerin taşıma ücreti ödenirken alıcı tarafından karşılanır. Kargo taşıyıcısı, ürünleri teslim ederken alıcıdan taşıma ücretini tahsil eder.
Incoterms 2010 kurallarına göre FCA, FOB, FAS teslim şekillerinde ise navlun ödemesinin alıcı yani ithalatçı firma tarafından yapılması öngörüldüğü için bu teslim şekillerinde "Freight Collect" ibaresinin kullanılması gerekmektedir.
FREIGHT COLLECT : Navlunun alıcı tarafından ödendiği ödeme şeklidir. FREIGHT PREPAID : Navlunun yükleyici tarafından ödendiği ödeme şeklidir.
İlgili 23 soru bulundu
İngilizce Free On Board (FOB) terimi, tedarikçinin malzemeyi nakliye yapılacağı geminin güvertesine taşıyana kadar olan sorumluluğunu içerir. Fabrikadan liman gümrüğüne kadar olan taşıma masrafları ile liman gümrüğü ve liman masrafları tedarikçiye aittir.
Cost, Insurance and Freight (CIF) kaydı, masraflar, sigorta primi ve navlun ödenmiş olarak teslimi ifade ederken; Free on Board (FOB) kaydı, gemi bordasında teslim anlamına gelmektedir.
CIF (cost, insurance and freight) deniz yolu ile yapılan taşımacılıkta kullanılan ve mal bedeli dışında, nakliye ve sigorta masraflarının da satıcının üzerinde olduğu bir teslim türü olarak tanımlanabilir. CIP (carriage and insurance paid to) teslim şekli ise herhangi bir taşıma türü için kullanılabilir.
GEMİDE MASRAFSIZ / FREE ON BOARD (FOB)
Ülkemizde en çok kullanılan bu teslim şeklinde; satıcı malları belirlenen yükleme limanında, alıcı tarafından seçilen gemide veya belirlenen şekilde ulaştırılan malları temin ederek teslim eder.
Belirtilen yerde taşımacıya teslim demektir.
CFR (Cost and Freight): Navlun (taşıma masrafı) ödenmiş olarak teslim: Bu teslim şeklinde navlunu (taşıma masrafını) satıcı öder. Dolayısıyla burada alıcının belirttiği varış limanına malları getirmek için taşıma sözleşmesini satıcı yapar ve taşıma masrafını da satıcı öder.
Navlun bedelini kimin ödeyeceği ticari taraflar arasında yapılan anlaşma ile belirlenir. Navlun peşin ödenebileceği gibi (Freight Prepaid), varış limanında da ödenebilir (Freight Payable At Destination/Freight Collect). Tüm bunlar konşimento adı verilen sözleşmelerde belirtilir/düzenlenir.
FOB (FREE ON BOARD) – Gemi bordasında teslim
FOB teslim şeklinde satıcı FAS teslim prosedürünü aynen uygular ve farklı olarak limana indirilmiş malı gemiye yükler ve sorumluluğu alıcıya devreder. Taşıma: Ana taşıyıcının masraf ve sorumluluğu alıcıya aittir. Sigorta: Sigorta yaptırma zorunluluğu yoktur.
Navlun; malları kara yolu, intermodal taşımacılık (demir yolu ve kara yolu), gemi veya hava yoluyla taşınması için nakliye şirketine ödenen ücrettir.
Türkiye'de 2021 yılı başında 2 bin 350 TL, 2022 yılı başında 5 bin 800 TL civarında olan ortalama navlun fiyatı, 2023'e girerken 12 bin TL civarına ulaştı. Türkiye'de navlun fiyatları bu yıla yüzde 15 artışla başlarken, artış Şubat ayında da sürerek yüzde 20'yi geçti.
FCA, İngilizce Free Carrier teriminin kısaltılmış şeklidir. Uluslararası ticarette, satıcının ülkesinde teslim yeri belirterek taşımacıya teslim anlamına gelmektedir. Bu tür ticarette ihracat formaliteleri ve belirlenen yere kadar olan yurt içi nakliye masrafları satıcıya aittir.
Tüm taşıma türlerini kapsayan kurallar ve kısa açıklamaları şu şekildedir: EXW (Ex Works): Ticari işletmede teslim. FCA (Free Carrier): Belirlenen yerde taşıyıcıya teslim.
GÜMRÜK VERGİLERİ ÖDENMİŞ OLARAK / DELIVERED DUTY PAID (DDP)
Eğer taraflar, malların ithalat için gümrüklenmesine ilişkin tüm hasar ve masrafların alıcı tarafından üstlenilmesini istiyorlarsa, DAP Kuralı kullanılmalıdır.
FOB teslim şeklinde, teslim yeri geminin içidir. Yükleme masrafları ve yükleme sırasında oluşabilecek tüm riskler satıcıya ait olacaktır. FCA teslim şeklinde ise malların, alıcısının (ithalatçının) tayin ettiği taşımacıya teslim edilmesinden itibaren tüm riskler ve masraflar alıcıya geçmiş olacaktır.
Ü.V.Y.Z. İngilizce açılımı "Cost Insurance and Freight" olan kısaltma; mal bedeli, sigorta ve navlun masraflarının satıcı tarafından üstlenilmiş olduğu teslim şeklini ifade etmektedir.
Incoterms®, Milletlerarası Ticaret Odası (MTO) tarafından tanımlanan ve satış sözleşmelerinde malların teslim şekillerine bağlı olarak satıcıların ve alıcıların sorumluluklarını tanımlayan uluslararası kabul görmüş standartlar olup MTO'nun bir markasıdır.
Ramp Departmanı olarak verilen hizmetler ise; uçak yükleme boşaltma, uçak temizlik, şut altı ve teçhizat alanlarında verilen hizmetler olarak adlandırılabilir. Bu bölümde görev alan kadrolar Şef, Ekip Sorumlusu, Makinist, Operatör şoför, İşçi şoför ve İşçilerdir.
Doğru ürünü, doğru teknolojiyle, doğru koşulda, doğru yerde, doğru zamanda, doğru müşteriye ve doğru fiyatla ulaştırmak lojistiğin güncellenen 7 doğrusunu oluşturuyor.
Çapraz İstifleme
İstif dengesini artırmak amacıyla ürünlerin uygun çapraz açılarda (birbirine dik gelecek şekilde) yerleştirilmesi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri