Frekansı yüksek olan sesler, "yüksek ses" olarak da ifade edilmektedir. İnce sesi kalın sesten ayıran özellik, sesin yüksekliğidir. Frekans arttıkça ses incelir ve yüksekliği artar. Kadınların ses telleri kısa olduğu için ses frekansları büyük ve sesleri incedir.
Titreşen bir telin frekansı; 1- Telin boyuna ;Telin boyu arttıkça frekansı küçülür yani ses kalınlaşır. 2- Telin gerginliğine ; Telin gerginliği arttıkça frekans büyür,ses incelir.
Dalga sayısı arttıkça frekans artar, frekans arttıkça ses incelir. Dalga sayısı azaldıkça frekans azalır, frekans azaldıkça ses kalınlaşır.
Kaynak olarak paylaşacağım kısa yazıda temel seviyede nedeni açıklanmış, dalga sayısı arttıkça frekans artıyor, frekans arttıkça da ses inceliyor, tüm nedenin dalga sayısı olduğundan bahsediliyor. Tersi şekilde de dalga sayısı azaldıkça frekans azalıyor ve ses inceliyor.
– Frekans yalnızca kaynağa bağlıdır. Kaynaktan üretilen sesin frekansı ortam değiştirse de değişmez. Frekansı büyük olan ses, ince (tiz), Frekansı küçük olan ses kalın (bas) dır. – Genellikle bayanların sesi ince (frekansı büyük), erkeklerin sesi kalın (frekansı küçük) dır.
İlgili 35 soru bulundu
✓ Titreşen telin kalınlığı arttıkça ses kalınlaşır, tel inceldikçe ses incelir. sesler çıkar. ses incelir, Boyu uzadıkça frekans azalır ses kalınlaşır.
O zaman sorumuza dönecek olursak; Bir radyonun sesi yükseltildiğinde işitilen ses dalgalarının genliği artar. Frekansı düşük olan ses dalgalarını kalın, frekansı yüksek olan ses dalgalarını ince sesler olarak algılarız. Buna bir örnek verecek olursak; bebeklerin ağlama sesi incedir dolayısı ile frekansları yüksektir.
Dalga boyu frekansa bağlı olup aslında frekans ile ters orantılıdır. Yani bu durumda frekans uzadıkça dalga boyu kısalmakta, frekans kısaldıkça dalga boyu uzanmaktadır. Frekans ise birim zamanda oluşan dalgaya denmektedir.
Ses yüksekliği (perdesi) ve Ses şiddeti
Sesin yüksekliği (perdesi) ses dalgasının frekansına bağlıdır. Frekansı düşük olan ses dalgalarını kalın, frekansı yüksek olan ses dalgalarını ince sesler olarak algılarız. Ses kaynağı ortamın taneciklerini ne kadar sık titreştiriyorsa sesi o kadar ince algılarız.
Doppler etkisini günlük hayatta gözlemleyebiliriz. Örneğin bir yolun kenarında beklerken bize yaklaşan taşıtların motorundan çıkan seslerin frekansının giderek arttığını duyarız. Araç yanımızdan geçip bizden uzaklaşmaya başladığındaysa frekans giderek azalır.
rilmesi su dalgasının hızını değiştirmez. Su dalgalarının frekansı sürekli artırıldığında dal- Frekans artırıldığında hız sabit olduğu için v= λ.f for- gaların hızı, dalga boyu ve kırınım olayı için ne söy- mülüne göre dalga boyu azalacaktır.
Ses frekansı, (İngilizce audio frequency adından gelerek AF olarak kısaltılır), ortalama insanın duyabileceği frekanslardaki periyodik titreşimler için kullanılan terimdir. Hertz (Hz) birimi ile ölçülen ve sesin perdesini belirleyen, sesin bir niteliğidir.
Frekans ise biraz daha kapsamlıdır. Normal bir birey 20 – 20.000 Hertz aralığını duyabilirken, bir yunus veya yarasa 15 – 200.000 Hertz aralığındaki sesleri duyabilirler!
Yani yüksek frekanslı sesler tiz, düşük frekanslı sesler bas seslerdir. 2-Telin gerginliğine: telin gerginliği arttıkça frekansı artar, ses incelir. 3-Telin kesitine (kalınlığına): tel kalınlaştıkça frekans küçülür, ses kalınlaşır.
Çok yüksek frekanslı Ses (Ultrasonik)
Ses-ötesi ya da ultra sound, insan kulağının duyamayacağı çok yüksek frekanstaki seslere verilen addır. Frekansı 20.000 Hertz'in üstündedir. Hayvanlar 20.000 Hertz den yukarisini duyabilirler.
Ses telleriniz gevşeyince
Ayrıca, kaslar zayıfladığı için yaşlandıkça sesiniz inceliyor.
Frekans Hertz (Hz, 1/s) birimi ile ifade edilir. Bir sesin ince ya da kalın olması frekansıyla ilgilidir. İnce sesi kalın sesten ayıran özellik ses perdesi (yüksekliği) olarak tanımlanır. İnce sesler daha yüksek frekansa, kalın sesler ise düşük frekansa sahiptir.
Ses hızı frekansa bağlı olarak değişmez, her frekansta ses aynı hızda gider. Havanın sıcaklık, yoğunluk durumuna göre sesin yayılma hızı değişir.
Ses enerjisi genliğin karesiyle doğru orantılıdır. Titreşim sönümlenirken genlik küçülür sesin şiddeti (gürlüğü) azalır. Bu azalma sırasında sesin periyot ve frekansı değişmez. Diyapazona daha kuvvetli vurulunca titreşim genliği ve buna bağlı sesin gürlüğü artacaktır.
Frekans ile dalga boyu ters orantılı, genlik ayrı. Frekans ile dalga boyu ters orantılı, genlik ayrı. ipi daha fazla kuvvetle sallamanız gerekir , yani verilen güç artarsa genlik artar. E.M. dalgalarında bu durum E veya M alanlarının şiddeti artırarak sağlanabilir.
Frekans veya titreşim sayısı bir olayın birim zaman (genel olarak 1 saniye) içinde hangi sıklıkla, kaç defa tekrarlandığının ölçümüdür, matematiksel ifadeyle çarpmaya göre tersi ise periyot olarak adlandırılır. Her 60 s'de 25 salınım yapan, 0.416 Hz frekansa sahip bir sarkaç.
Dalga boyu frekans ile ters orantılıdır, dolayısıyla dalga boyu uzadıkça frekans azalır.
Dünya genelinde ülkelerin şebeke frekansları 50 veya 60 hertz'dir. Ülkemizde şebeke frekansımız 50 hertz'dir. Bu şu anlama gelir: 1 saniye (T) içerisinde elektrik 50 saykıl oluşturur. 100 adet de alternans oluşturur.
Sıcaklık yükseldikçe ses hızı artar.
Ses ve ışık dalgalarla yayılır. Bu yayılım frekans olarak ölçülür. Yukarı aşağı bir doğru üzerinde salınan dalgalarda (bir devirlik dalga) dalga genişliği ne kadar az olursa titreşim artar ve ne kadar ara açılırsa da titreşim azalır. Titreşim az olduğunda frekans da düşük demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri