Fren hidroliği havadaki nemi çeken bir sıvıdır ve böyle açıkta durması sulanıp,özelliğini kaybetmesine neden olur.
Cevap: Fren Hidrolik kabının kapağı açılıyor.
Döndürme uygulanmadığı sürece asla açılmaz.
Fren hidrolik yağı, fren sisteminin temel bileşenlerinden biridir ve zamanla özelliğini kaybeder. Eğer fren hidrolik yağı seviyesi düşerse, fren sisteminin etkinliği azalabilir ve güvenli sürüşünüz tehlikeye girebilir. Dolayısıyla, fren hidrolik yağı seviyesini düzenli olarak kontrol etmek çok önemlidir.
diğer fren balatalarına yük biner frenleme sisteminin performansı düşer, ani frenlemede araçta savrulma yaşanır, bitik balata bulunduğu diske zarar verir. aracın frenlemede durma mesafesi fazla olacaktır ve bu durum da kazaya sebebiyet verebilmektedir.
Fren hidroliği deposundaki sıvının hareketini gözlemleyin. Fren hidroliğinde hafif bir çalkalama, işi doğru yaptığınızı gösterir . Bununla birlikte, önemli bir sıvı püskürmesi fark ederseniz , fren sisteminde hala bir miktar hava kabarcığı vardır. Bu durumda, fren hava alma prosedürünü tekrarlamanız gerekecektir.
İlgili 18 soru bulundu
Hidrolik sıvıdaki normal karışım hava miktarı yaklaşık %10'dur. Bununla birlikte, sıvıyla karıştırılan çok fazla hava köpük olarak görünecektir. Bu, hava kaçana ve daha sonra sıvıdan havayı çıkarmak için tasarlanmış bir gazlı bez veya elekten geçene kadar sıvının sıcaklığının yükseltilmesiyle çözülebilir.
Ayrıca fren hidroliği yağının miktarını aracınızın gösterge panelinde yer alan ışığı takip ederek öğrenebilirsiniz. Yağın azalması durumunda panelde uyarı ışığı yanar. Yağın kısa süre içerisinde yenilenmemesi, frene hava girerek frenleme mekanizmasına zarar verir.
Fren sistemindeki borularda ya da hortumlarda çatlak ya da yırtık varsa yağ buradan sızar. Fren ana merkez silindirinde hidrolik yağı kaçağı olabilir. Yine fren sistemindeki bağlantı noktaları gevşemişse buralardan yağ sızabilir. Tekerlek fren silindiri ya da balatalar aşınmış olabilir.
Pedalda yumuşakça bir his olması da fren hidrolik yağının azaldığının veya bittiğinin bir göstergesi olabilir. Fren hidroliği, fren balataları da dahil olmak üzere fren sisteminin parçalarıyla birlikte çalışır.
Fren hidroliğinin azalması yada bitmesi durumunda otomobilin durması mümkün olmaz. Bu nedenle fren hidroliği seviyesi her zaman dikkatli olunması gereken bir konudur. Aracın fren hidroliğinin azalması durumunda otomobil uyarı verebilir.
Fakat DOT 3 fren hidroliği için 12 ay veya 20.000 km, DOT 4 fren hidroliği için ise 18 ay veya 40.000 km gibi bir ömür kabul edilebilir. DOT 3 fren hidroliği ve DOT 4 fren hidroliği, havadan nem emme niteliğine sahip fren hidrolikleridir, bu özellikleri yağ içinde sıvı bulundurmalarını sağlar.
1 ARAÇ İÇİN EN AZ 500 ML FREN HİDROLİK YAĞI GEREKMEKTEDİR.
Fren hidroliği sıcaklığı bazı sürüşlerde özellikle de yüksek hızda sürekli seyir halinde çok ısınır. Bu ısınmada sıvı içinde buharlaşma olabilir. Buharlaşma da gaz parçalarına neden olur. İşte bu durumda fren pedalına basıldığında fren hidroliği değil içerdeki gaz sıkışır.
Sıvıya karışan su sıvının kaynama derecesini düşürerek frenlerin daha çabuk işe yaramaz hale gelmesine sebep olur.
Motorlu araçların fren sisteminde kullanıma bağlı olarak toz ile birleşen fren hidroliği, gres ve diğer yağlar aracın fren performansını düşürmektedir. Bu yağları kolaylıkla söküp çıkaran Apel BK-20 temizleyici balata spreyi, tamirhanelerin ve balata sistemini kullanan işletmelerin kullandığı bir üründür.
Fren hidroliği eskidikçe, açık veya açık kahverengiden daha koyu bir renge geçme eğilimi gösterir.
Hidrolik Yağı Biterse Ne Olur? Hidrolik yağı aracın frenlemesi ve vites geçişlerinin yapılabilmesi için önemlidir. Hidrolik yağı biterse aracın sarsılması, uğultuların gelmesi veya aracın çalışmayı durdurması söz konusu olabilir.
Freni patlayan araba durmak için gerekli etkilere tepki vermekte zorlanıyorsa el freni yöntemi gerekli yavaşlamayı sağlayabilir. Dikkat etmemiz gereken nokta el freni sonuna kadar çekmeyeceğimiz olmalıdır.
Boşluk çok düşük ayarlandığında, fren balatası ve disk birleşir, sürtünmeye neden olur ve böylece fren sistemi aşırı ısınarak kötü fren performansına, fren sürtünmesine, sese ve hatta kalıcı disk hasarına neden olur.
Fren merkezinin arızalanması frenle ilgili aklınıza gelebilecek türlü sorunlara neden olmaktadır. Frene bastığınızda aracınızın hiç durmamasından, sağa sola çekmesine, fren pedalının takılı kalması, geri gelmemesi ya da geriye gitmemesine kadar pek çok arızaya neden olabilir.
Fren hidroliği olarak bilinen bu malzeme, fren sisteminin sağlıklı çalışmasına her zaman destek verir. Yağ eksilmesi durumunda sisteminiz ne kadar iyi olursa olsun, frende bir yumuşama olur ve frene bastığınız zaman aracınızın durması mümkün olmaz.
Hidrolik pompaların yağ emisi sırasında yağ ile beraber havayı da emmesi sonucu pompa parçaları üzerinde oluşan parça kopmalarıdır. Hava emen hidrolik pompada; pompa basınca çıkarken veya düsük basınca maruz kaldığında çarpma veya vurma sesine benzer sesler çıkarmaktadır.
Kaçaklarının sebeplerini ise yanlış sızdırmazlık elemanı seçimi (malzeme, tip vb...), yanlış yataklama elemanı seçimi (malzeme, tip vb...), hatalı montaj, hatalı silindir tasarımı, kullanılan elemanların çalışma ömürlerini tamamlaması ve dış etkenler olarak sıralayabiliriz.
Hidrolik sistemlerde kirlilik hava, su, katı parçalar ve kimyasal reaksiyonlar sonucunda oluşmaktadır. Hava; Hidrolik sisteme hava girmesini engelleyen emiş hattında bulunan bağlantılar ile bu hatlardaki keçe ve o-ringler periyodik olarak kontrol edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri