Cevap 11: Her iki ülke kendi mevzuatını uygulamaktadır. Almanya'dan malulen emekli olmanız Türkiye'den de malulen emekli olacağınız anlamına gelmez. Maluliyet durumunuz ayrıca SGK tarafından Türk mevzuatına göre değerlendirilecek ve buna göre Türkiye'den malulen emekli olup olamayacağınıza karar verilecektir.
Türkiye'den emekli olan bir kişi yurtdışında da başka işte çalışabiliyor. Ancak Türkiye'den borçlanarak emekli olan gurbetçilerin başka ülkede yaşamaları durumunda bir işte çalışmadığını, sosyal yardım almadıklarını belgelemesi gerekiyor.
Yurt dışında yaşayan gurbetçilerimizin yurtdışı borçlanma yapmadan, yani Türkiye'deki geçmiş çalışmaları üzerinden EYT kapsamında emekli olmaları durumunda, yurtdışında çalışmaya devam ederek SGK tarafından Türkiye'den emekli maaşı almaları mümkündür.
SOSYAL GÜVENLİK UZMANI ÜMİT ÖZOĞLU, “AVRUPA'DA YAŞAYAN VATANDAŞLARIN TÜRKİYE'DEN EMEKLİ OLUP AVRUPA'DA DA ÇALIŞABİLMELERİNİN ÖNÜ AÇILIYOR” DEDİ. Avrupa'da yaşayan ve Türkiye'den emekli aylığı alan vatandaşların yurtdışında çalışabilmesinin önü açılacak.
Aylık Miktarları
Türkiye'de emeklilik sigortasına prim ödemişseniz, bunu Alman Emeklililk Sigortasına bildirme sorumluluğunuz vardır. Eğer Türk emeklilik sigortasına prim ödemişseniz, Alman aylığınızda herhangi bir düşme olmaz, ama yükselme ihtimali olabilir!
İlgili 42 soru bulundu
Merhaba, emekliler için Almanya vize evrakları meslek gruplarına göre değişmemektedir. Kişinin başvuru sırasında emekliliğini gösteren belgeleri sunması yeterlidir. Bu belgeler e-devletten alınan emeklilik belgesi, emekli maaşının alındığı banka hesap dökümü gibi belgelerdir. Uzun süreli bir vize almak istenilebilir.
Ülkemizin imzalamış olduğu sosyal güvenlik sözleşmelerinden 19 tanesi sağlık yardımlarını kapsamaktadır. Bu ülkeler; Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Bosna Hersek, Çekya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İtalya, Karadağ, K.K.T.C.
yurtdışında çalışmaya başlaması halinde emekli maaşları kesilmeyecektir.
#avukatserifyilmaz #yurtdisiborclanma #sgk #minijob2022 #krankenkasse Yurtdışı borçlanma ile Türkiye'den emeklilik hakkı kazananların 450 Euro'ya kadar kısa süreli ve sigortadan muaf çalışma izni 01.10.2022 tarihinden itibaren Almanya'da saatlik asgari ücretin 12 Euro olarak belirlenmesiyle 520 Euro'ya yükseldi.
AFP haber ajansının bildirdiğine göre, 31 Aralık 2022 itibarı ile Almanya'da 45 sene sigortalı çalışmış bir erkek ayda ortalama 1637 euro emekli maaşı alıyor. Yine 45 yıl boyunca sigortalı çalışmış ve emeklilik aidatı ödemiş bir kadının eline geçen aylık emekli maaşı ise 1323 euro.
Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) belirli şartları sağlayan emeklilere ve emekli yakınlarına çift maaş hakkı tanır. Kriterlere uygun olan kişiler üç maaş bile alabilir. Ancak pek çok kişi birden fazla maaş alma hakkına sahip olduğunu bilmediği için bu avantajdan faydalanamıyor.
En Az Çalışma Süresi Şartı: Emeklilik için belirli bir süre prim ödemenizin yanı sıra, en az 5 yıl boyunca Almanya'da sigortalı olarak çalışmış olmanız gerekmektedir. Sigorta Şartı: Almanya'da emekli olmak için, sigortalı olarak çalışmış olmanız gerekiyor.
Tamamlayıcı emeklilikte yaşın 60 olması ön plana çıkıyor. Çalışan emeklilik yaşı geldiğinde Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan emekli olacak ayrıca 60 yaşına geldiğinde TES kapsamında ikinci emekli aylığını alacak. İki emekli aylığı da herhangi bir kesinti, oransal azalma olmadan alınabilecek.
– SGK'dan ayrı, kendine ait özel bir emeklilik sistemi. Sen kendin her ay düzenli olarak kendi hesabına para yatırıyorsun. Yatırdığın para yatırım fonunda değerleniyor.
Kesinti yapılmaması için 45 yıllık sigortalılık süresinin tamamlanması gerekir. 35 yıllık bekleme süresini doldurmuş olmak. Bu emeklilik aylığından her ay için % 0,3 oranında kesinti yapılması şartıyla zamanından önce 60'ıncı yaş doldurulduktan sonra da faydalanılabilinmektedir.
Almanya, Makedonya, Lüksemburg, Hollanda, Azerbaycan, Hırvatistan, Belçika, Romanya, Sırbistan, Avusturya, Çekya, Karadağ, Fransa, Bosna -Hersek, İtalya, K.K.T.C. , Arnavutluk, Macaristan, Tunus.
Türkiye'de ikamet eden yabancı uyruklular da talep etmeleri durumunda isteğe bağlı sigortalı olabilmektedir. Ancak, yabancı ülke vatandaşlarından Türkiye'de yerleşik olma hali bir yılı doldurmadıkça genel sağlık sigortası primi alınmamakta ve bu kişiler genel sağlık sigortalısı sayılmamaktadır.
Alman Zorunlu Emeklilik Sigortası'ndan işçi payı sigorta primlerini (Beitragserstattung) alanlara üyesi oldukları ”İşletme Emekli Sandığı” da kabul ederse, 65. yaşın tamamlanmasından önce de aylık yerine bir defaya mahsus bir tazminat (Abfindung) ödenebilmektedir.
Sigortalının ölümü tarihinde en az 60 aylık (5 yıl) sigortalılık süresi bulunması halinde veya sigortalı, yaşlılık veya malullük aylığı almakt iken vefat etmiş ise, geride kalan dul eş ve çocuklarına aylık (dul ve yetim aylığı) bağlanmaktadır.
Borçlanılacak her gün için borç tutarı, borçlanılacak kişi tarafından belirlenecek tutarın % 45'idir. Ancak beyan edilecek günlük kazanç 2023 yılı itibariyle 333,6 TL'den az 2502 TL'den fazla olamaz. Yani günlük olarak en az 150,12 TL en fazla ise 1125,9 TL borçlanılabilir.
miktarı, daha sonra bu miktar 7200 ile çarpılarak 20 yıllık borç miktarı hesaplanacaktır. Buna göre, bir günlük borçlanma miktarınız 31.35 x %32 = 10.032.- TL, 20 yıllık (7200 gün) borçlanma karşılığı ödenecek miktar ise 10,032 x 7200 gün = 72230,40-TL'dir.
Borçlanmak suretiyle emekli olabilmeniz ve daha sonra aylığınızın ödenmeye devam edebilmesi için Almanya'da hiçbir şekilde çalışmamanız ve ayrıca herhangi bir sosyal ödenek veya sosyal yardım almamanız gerekmektedir.
Almanya'da sağlık sigortası prim oranı, yüzde 14,6'lık genel prim oranı ve sigortaya özel ek prim oranından oluşur. Sigortaya özel ek prim, hangi AOK'da sigortalı olduğunuza bağlı olarak değişir ve iki ila yedi avro arasındadır.
Almanya'da yaşayan gurbetçilerimiz, çocuk yetiştirme süreleri boyunca adlarına yatırılmış olan en az 60 ay primler neticesinde hiç çalışmamış olsalar bile 65 yaşlarına geldiklerinde borçlanma yapmadan brüt olarak 143 avro aylık bağlanacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri