Hidrolik yağ sıvısı çok azalır veya tamamen biterse fren mekanizmasında sorun yaratabilir. Bu tür bir durumda otomobilin gösterge panelinde uyarı lambası yanar. Eğer yağ en kısa sürede yenilenmezse fren silindirleri, fren pompası, fren hortumları ve diğer parçalar zarar görebilir ve onarım veya tamirat gerektirebilir.
Fren hidroliği yağı, frenleme performansını etkileyerek sürüş deneyimi için oldukça önemli bir sıvı olarak öne çıkar. Az kullanılması yetersiz basınçtan oluşan veya geç frenlemeye sebep olabilir. Fren hidroliğinin azalması durumunda erken müdahale edilmezse fren sistemi tamamen çöker.
Pedalda yumuşakça bir his olması da fren hidrolik yağının azaldığının veya bittiğinin bir göstergesi olabilir. Fren hidroliği, fren balataları da dahil olmak üzere fren sisteminin parçalarıyla birlikte çalışır.
Fren Hidroliği Değişmezse Ne Olur? Fren hidroliği seviyesi kontrolü sonrası örneğin Dot 4 Fren Hidroliği yağıının değişmesi gerektiği tespit edilirse ve değiştirilmeden araç kullanılırsa durma mesafesi artabilir veya araç hiç frenleme yapmayabilir.
Deponun kapağını açın ve içindeki eski fren hidroliğini bir vakum pompası yardımı ile çekin ve daha sonra deponun içine yeni fren hidroliğini koyun. ( Not: vakum pompanız yoksa tekerleklerden eski hidroliği attıkça fren hidrolik deposuna yeni yağı ilave edeceksiniz. bu işlemi defalarca yapmaya devam edeceksiniz. )
İlgili 34 soru bulundu
Fren sistemindeki borularda ya da hortumlarda çatlak ya da yırtık varsa yağ buradan sızar. Fren ana merkez silindirinde hidrolik yağı kaçağı olabilir. Yine fren sistemindeki bağlantı noktaları gevşemişse buralardan yağ sızabilir. Tekerlek fren silindiri ya da balatalar aşınmış olabilir.
Fren hidroliği sıcaklığı bazı sürüşlerde özellikle de yüksek hızda sürekli seyir halinde çok ısınır. Bu ısınmada sıvı içinde buharlaşma olabilir. Buharlaşma da gaz parçalarına neden olur. İşte bu durumda fren pedalına basıldığında fren hidroliği değil içerdeki gaz sıkışır.
ÖRNEK OLARAK: Bir iş makinesinde normal koşularda kullanıldığı zaman 1000 saate yağ değişimi gerekli görülüyorken, bu makinenin çalışma şartlarının değişmesi, aşırı kirli ortamlarda (kırıcı takılması gibi) kullanılması halinde aynı tip yağ için yağ ömrü 500 saat olarak öngörülür.
Bahar bakımı, kış bakımı ve periyodik olan tüm bakımlarda fren hidroliği kontrol edilir ve aracın yola güvenle çıkması sağlanır. 10 bin km bakımı ya da ağır bakım çalışmalarında yine uzmanlar bu kontrolü yapar ve aracın fren sisteminin iyi çalışıp çalışmadığından emin olurlar.
Fren hidrolik yağı değişim fiyatı aracınızda kullanılmakta olan fren hidroliği tipine, özelliklerine ve aracınızın modeline göre değişiklik göstermektedir. Ortalama olarak fren hidrolik sıvısının / yağının litresi 30 TL – 80 TL arasında değişmektedir.
1 ARAÇ İÇİN EN AZ 500 ML FREN HİDROLİK YAĞI GEREKMEKTEDİR.
Fren hidroliği eskidikçe, açık veya açık kahverengiden daha koyu bir renge geçme eğilimi gösterir.
Atf yağlar araçların vites kutuları ve transfer kutularında kullanılan yağ çeşididir. Bu yağlara aynı zamanda hidrolik direksiyon yağı da denir. ATF, hidrolik direksiyon sistemlerinde yüksek performans elde etmek için tasarlanan yüksek kaliteli mineral bazlı bir yağdır. Aynı zamanda şanzıman yağı olarak da anılır.
Fren neden sertleşir sorusunun yanıtı, fren sisteminizde çamur birikmesinden kaynaklanabilir. Fren hidroliği higroskopiktir, yani suyu emen bir sıvıdır. Zamanla bu sistem, fren sisteminde çamur birikmesine neden olur. Biriken çamur, frenin sertleşmesine ve kilitlenmesine sebep olur.
Fren hidroliği olarak bilinen bu malzeme, fren sisteminin sağlıklı çalışmasına her zaman destek verir. Yağ eksilmesi durumunda sisteminiz ne kadar iyi olursa olsun, frende bir yumuşama olur ve frene bastığınız zaman aracınızın durması mümkün olmaz.
Hidrolik değişimleri gelmiş araç sahiplerinin sıklıkla merka ettiği konulardan biri de fren hidroliği ve debriyaj hidroliği aynı mı? sorusudur. İki hidrolik de aynıdır ancak diĞer hidrolikler farklıdır.
Fren hidroliği deposundaki sıvının hareketini gözlemleyin. Fren hidroliğinde hafif bir çalkalama, işi doğru yaptığınızı gösterir . Bununla birlikte, önemli bir sıvı püskürmesi fark ederseniz , fren sisteminde hala bir miktar hava kabarcığı vardır. Bu durumda, fren hava alma prosedürünü tekrarlamanız gerekecektir.
Fren hidroliğinin kaynama noktasının 200°C'nin altına inmemesi gerekir. Buna bağlı olarak ortalama 40.000 kilometrede bir yenilemeniz gerekir. Bu da genellikle iki senede bir veya her sene düzenli olarak yenilenmesi gerektiğine işarettir.
Yağlardaki numara denilen viskozite de aynı şekilde işler. 46 numara hidrolik; 68 numara hidroliğe göre daha akışkandır. Yani daha incedir. 32 numara hidrolik te 46 numara hidroliğe göre daha incedir.
DOT 3 standardında fren ve debriyaj sıvısı kullanılması gereken araç sistemleri için formüle edilmiştir. Tüm binek otomobiller ve ticari araçların fren ve debriyaj ünitelerinde güvenle kullanılabilir.
Günümüzde en çok kullanılan hidrolik yağlardan biri 46 numara hidrolik yağdır.
Araba freninin sertleşmesi fren sistemindeki hidrolik hortumlarından kaynaklı bir durum olabilir. Fren hortumlarında bir problem varsa bu durum kendini fren sertleşmesi ile belli eder. Fren hortumlarında fren hidroliğinin sızdığı gözlemlendiğinde fren sertleşmesi durumu fren hortumlarının değişmesi ile çözülür.
Fren boşalması ya da fren patlaması olduğu zaman, motor devrini fren gücüne çeviren 'Motor freni' yapmak gerekir. Motor freni yaparken, vitesi sırasıyla alt vitese almak gerekir. Beşinci vitesten bir anda ikinci vitese almak çok yanlış olur. El frenini kullanacaksak, el fren pedalını iki-üç diş yukarı almak gerekir.
Freni patlayan araba durmak için gerekli etkilere tepki vermekte zorlanıyorsa el freni yöntemi gerekli yavaşlamayı sağlayabilir. Dikkat etmemiz gereken nokta el freni sonuna kadar çekmeyeceğimiz olmalıdır.
Bir binek araç ortalama olarak 3-4 Litre aralığında şanzıman yağı alır. Vites kutusunun herhangi bir yerinde bir kaçak var ve ortalama olarak 1 litre oranında eksilme söz konusuysa vites kutunuz bir şekilde bunu absorbe edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri