Yeni Türk Edebiyatımızın en önde gelen, ileri düşünceli ve en ünlü şairlerinden birisi, şüphesiz ki Tevfik Fikret'tir. O, ileri düşüncelerini ve yenilikçiliğini, edebî çalışma ve hizmetlerinde olduğu kadar, meslek hayatı boyunca içinde bulunduğu eğitim ve öğretim alanında da göstermiş olan üstün bir öğretmen-şairdir.
Mekteb-i Sultani'de öğretmenlik
Osmanlı Lisanı Öğretmenliği Sınavını kazanarak 1892'de çok sevdiği Mekteb-i Sultânî'ye atanması ile yaşamında yeni bir dönem açıldı. İlkokul üçüncü sınıf Türkçe öğretmeni olarak göreve başladığı okulda, Muallim Naci'nin vefatı üzerine edebiyat öğretmeni olarak çalışmaya devam etti.
Fikret, 1888'de Galatasaray Lisesi'ni birincilikle bitirdi. Uslu, duygulu, caliskan bir ogrenciydi. Hocalari arasinda Muallim Naci, Recaizade Ekrem gibi gunun seckin ogretmenleri vardi. Siire lise ogrencilik yillarinda baslamis ve ilk siirini 1883'te yayimlamistir.
14 Haziran 1893'te İstanbul'da dünya ya gelen Hüseyin Haluk Fikret, 72. yaş- gününe 5 gün kala 9 Haziran 1965 tari hinde Florida'nın Orlando kentinde öldü.
Servet-i Fünun topluluğunun lideri olan Tevfik Fikret, idealist ve devrimci yanıyla Atatürk başta olmak üzere döneminde birçok aydını fikirleriyle ve faaliyetleri ile etkilemiştir. Türk edebiyatının Batılılaşmasında öncü isimlerden birisi olmaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
O günlerde dostu İsmail Safa'nın evinde okuduğu Abdülhamit karşıtı bir şiiri, gözaltına alınmasına yol açtı. Evi arandı, söz konusu şiir bulunamayınca birkaç gün sonra serbest kaldı. Çok geçmeden Robert Kolej'de bir çaya karısıyla birlikte gitmesi bahane edilerek gözaltına alındı.
Böyle bir dönemde Tevfik Fikret'in babası Hüseyin Efendi uydurma bir gerekçe ile Saray'a şikâyet edildi ve sonrasında babanın on yedi yıl süren ve ölümüne kadar devam eden sürgün hayatı başladı. Tevfik Fikret için ikinci bir yıkımdı bu, çünkü annesinden sonra babası da yoktu artık.
İttihat ve Terakki iktidarına da karşı çıkan Fikret, Aşiyan'a çekildi. Aynı yıllarda şeker hastalığına yakalanan Tevfik Fikret, kolundan olduğu bir ameliyatın ardından 48 yaşında 19 Ağustos 1915'de yaşamını kaybederek, Eyüp'teki aile mezarlığına defnedildi. Şairin mezarı daha sonra Aşiyan'daki müze evine taşındı.
Annesi hac ziyaretinden dönüş yolunda kolera nedeniyle vefat eder. Annesini çocukken kaybetmiş olması Fikret'i hayat boyu olumsuz etkiler. Babası da Arabistan'a sürgüne gönderilir ve sürgünden dönemez.
Türkiye edebiyatında, modern şiirin çeşitli anlamlarda kurucusu olarak kabul edilen, Nâzım Hikmet'in "ülkeye yaptığı muazzam hizmetin" altını çizdiği Fikret, Aşiyan'da inşa ettiği evi itibariyle, mimarlık tarihinin nadir rastlanan amatör mimarlarından biri aynı zamanda.
bütün inkılâpların kaynağıdır" değerlendirmesini Atatürk, büyük bir coşku içinde yapmıştır¹3. 13 16 14 Atatürk'ün öğrencilik yıllarında Tevfik Fikret'i okuduğu ve ondan daha bu genç yaşlarındayken büyük ölçüde etkilendiği bilinmektedir.
Fikret, haftanın dört gecesini yatılı olan okulunda, öğrencile- rinin arasında geçirir, öğrencilerin durumunu çok yakından iz- ler, notlar alır, gördüğü eksiklikleri gidermeye çalışırdı. 20a Ger- çekten müdürlüğü sırasında canla başla, bütün gücüyle uğraşıp didinmiştir.
Kitapyurdu.com'da kayıtlı 82 eseri vardır.
Mehmet Tevfik Fikret, ( d. 24 Aralık 1867, İstanbul – 19 Ağustos 1915, İstanbul ) didaktik ve epik şiir, tarih, inceleme türlerinde yazan ve günümüze kadar 5 adet eseri bulunan şair, yazar ve öğretmendir. Tevfik Fikret, annesi Refia Hanım, kolera hastalığı sebebi ile kaybetmiş ve on iki yaşında öksüz kalmıştır.
Fikret'in din anlayışı, Atatürk'ün laiklik anlayışını etkilemiştir. Din artık siyasal ve toplumsal düzeni belirleyen etmen olmaz. Din uğruna savaş yapılmayacaktır. Savaş, vatan savunması olmadıkça cinayet olarak görülecektir.
Şermin, Tevfik Fikret'in 1914 yılında çocuklar için yazdığı şiirlerden oluşan ve aynı yıl yayımlanmış olan kitabı. Ünlü şairin son eseri olan kitap, Türk edebiyatının “ilk eğitsel çocuk kitabı” ve çocuk şiiri alanında Türkçedeki ilk örneklerden biri kabul edilir.
Fikret'in Sis şiiri, esas olarak istibdat döneminin toplumsal ruh halini yansıtıyordu. 2. Meşrutiyet'in ilanıyla, Sis artık dağılmaya başlamıştır. Fikret; hicrî 11 Temmuz 1324, miladî 24 Temmuz 1908'de yani Meşrutiyet Devrimi gününde “Rücû” (Dönüş) şiirini yazar.
1902 yılında Bektaşi dervişi oldu. Sütlüce Bektaşi Tekkesi'ne devam ettiği bu zamanlarda Şeyh Mümin Paşa'dan nasip aldı ve hayatının geri kalanını da şekillendirecek bu inancı ve biçimi benimsedi.
İdealist fikirleriyle Mustafa Kemal Paşa'ya sehven ilham vermiş olan Tevfik Fikret, 31 Mart olayı patlak verince artık İttihad ve Terakki iktidarına da muhalif olmuştur… 1912'de meclisin kapatılması üzerine, bu olayı meclisin 1878'de (hicri 1295'te) kapatılmasına benzeterek "Doksan Beşe Doğru" şiirini kaleme alır.
Âkif, o dönemde "Bütünüyle inkâr içerikli" şiiri nedeniyle Tevfik Fikret'i "zangoç" olarak nitelendirmiş; Fikret ise Mehmet Âkif'e "Molla Sırat" şeklinle karşılık vermişti. Bir müddet sonra bu tartışma "iman-küfür" tartışmasına dönüştü.
Türk edebiyatının en önemli isimlerinden biri olan Tevfik Fikret (1867-1915), Servet-i Fünûn döneminin şairi olarak anılmakla birlikte nesir türünde de eserler kaleme almıştır.
Görülen odur ki Fikret'e "Tesadüf" şiirlerini ilham eden kadın, ona diğer bütün aşk şiirlerini ilham eden kadından başkası değildir. "Tesadüf" şiirlerini ve bu şiirlere dair kaynaklarda yer alan rivayetleri incelediğimizde söz konusu kadının kimliği daha da netlik kazanacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri