Fren hidroliği seviyesi hangi bakımda kontrol edilir sorusunun aslında en doğru cevabı oto yetkili servislerde her bakımda olarak verilebilir.
Ağır bakım çalışmaları 10 bin km bakım çalışmaları veya periyodik bakımlar esnasında frenler kontrol edilir. Bu bakımlarda periyodik olarak tanımlanan süreçlerde önce fren kontrolü sonrasında ise gerekirse fren hidroliği kontrolü yapılır.
Fren hidroliği kullanılan yağın türüne bağlı olarak her 12 ila 24 ayda bir kontrol edilerek değiştirilmelidir. Fren hidroliği uyarı ışığı, fren hidrolik haznesindeki yağ seviyesinin düşük olduğunu ve DOT 3 veya DOT 4 özelliklerine uygun fren hidrolik yağının ilave edilmesi gerektiğini gösterir.
Bahar bakımı, kış bakımı ve periyodik olan tüm bakımlarda fren hidroliği kontrol edilir ve aracın yola güvenle çıkması sağlanır. 10 bin km bakımı ya da ağır bakım çalışmalarında yine uzmanlar bu kontrolü yapar ve aracın fren sisteminin iyi çalışıp çalışmadığından emin olurlar.
Fren hidroliğinin kaynama noktası 200°C'nin altına inmeden, ortalama 2 yılda bir veya her 40.000 kilometrede yenilenmesi gerekir. Ayrıca fren hidroliği yağının miktarını aracınızın gösterge panelinde yer alan ışığı takip ederek öğrenebilirsiniz. Yağın azalması durumunda panelde uyarı ışığı yanar.
İlgili 15 soru bulundu
Fren Balata Bakımı
Ortalama bir zaman dilimi belirtmek gerekirse 6 ay ile 1 yıl doğru bir zamanlama olarak kabul edilebilir. Fakat bilinmelidir ki fren balata değişimi ve fren sistemi kontrolü sadece belirli bir zaman aralığında yapılması gereken bir rutin işlem olarak görülmemelidir.
Pedalda yumuşakça bir his olması da fren hidrolik yağının azaldığının veya bittiğinin bir göstergesi olabilir. Fren hidroliği, fren balataları da dahil olmak üzere fren sisteminin parçalarıyla birlikte çalışır.
Fren hidroliği, fren pedalına basıldığında tekerleklere hidrolik basınç uygulayarak aracımızın durmasını sağlar. Eğer fren hidroliği seviyesi çok düşerse, fren pedalına basmamıza rağmen araç yavaşlamayabilir veya durmayabilir. Bu da ciddi bir tehlike oluşturabilir.
Hidrolik yağ sıvısı çok azalır veya tamamen biterse fren mekanizmasında sorun yaratabilir. Bu tür bir durumda otomobilin gösterge panelinde uyarı lambası yanar. Eğer yağ en kısa sürede yenilenmezse fren silindirleri, fren pompası, fren hortumları ve diğer parçalar zarar görebilir ve onarım veya tamirat gerektirebilir.
Hidrolik Yağı Biterse Ne Olur? Hidrolik yağı aracın frenlemesi ve vites geçişlerinin yapılabilmesi için önemlidir. Hidrolik yağı biterse aracın sarsılması, uğultuların gelmesi veya aracın çalışmayı durdurması söz konusu olabilir.
1 ARAÇ İÇİN EN AZ 500 ML FREN HİDROLİK YAĞI GEREKMEKTEDİR.
Fren sistemindeki borularda ya da hortumlarda çatlak ya da yırtık varsa yağ buradan sızar. Fren ana merkez silindirinde hidrolik yağı kaçağı olabilir. Yine fren sistemindeki bağlantı noktaları gevşemişse buralardan yağ sızabilir. Tekerlek fren silindiri ya da balatalar aşınmış olabilir.
Fren hidroliğindeki borularda meydana gelen çatlak ve yırtılmalar nedeniyle fren hidroliği azalabilir. Fren sistemindeki arızalanmalar ve bağlantı noktalarının gevşemesi de fren hidroliğinin azalmasına neden olabilir.
Fren hidroliği eksik olursa aracınızın fren sistemi aracınızın durma işlevini yerine getiremez. Fren hidroliği olması gereken seviyenin altına düşerse fren sisteminde hava sorunları oluşur. Aracınızın hidrolik deposunda bulunan seviye sensörü tarafından sinyal gönderilerek gösterge panelindeki ikaz lambası yanar.
Sıvılar kayda değer sıkıştırılabilir olmadığı için çalışır. Škoda Fabia I'de fren hidroliği deposu (üst) ve ana fren silindiri (alt). Günümüzde kullanılan çoğu fren hidroliği, glikol eter esaslıdır, ancak mineral yağ (Citroën/Rolls-Royce liquide hydraulique minéral (LHM)) ve silikon bazlı (DOT 5) sıvılar da mevcuttur.
Hidrolik yağ veya hidrolik sıvı, hidrolik sistemlerde ve makinelerde, istenen görevleri ve işi tamamlamak için kuvvete dönüştürülen basıncı oluşturmak için sıkıştırılamayan sıvıyı sistemden pompalayarak güç iletmek için kullanılır. Hidrolik yağlar, yağ bazlı mineral yağlar, sentetik bazlı veya su bazlı olabilmektedir.
Sıvıya karışan su sıvının kaynama derecesini düşürerek frenlerin daha çabuk işe yaramaz hale gelmesine sebep olur.
10.000 bakım olarak ifade edilen standart periyodik bakımlarda filtre ve yağların değişimi yapılmaktadır. Yağ, hava, polen ve yakıt filtreleri ile motor yağı değiştirilmektedir. Bunun yanı sıra araçların donanımlarında bulunan parçaların ön - arka balata ve süspansiyon kontrolü, silecek değişimi yapılmaktadır.
DOT 3 standardını karşılayan ağır şartlar için geliştirilmiş yüksek kaynama noktalı üstün kalite sentetik esaslı hidrolik fren sıvısıdır. Polialkilen glikol eter esaslı baz yağ ve nitelikli modern katıklarla üretilmektedir.
3. Fren Balataları Bakımında Hangi Kontroller Yapılır? l Fren diskleri ve fren balataları kontrol edilir. l Kampana balataları ve sisteminin kontrolleri yapılır. l Fren sisteminin hidrolik sıvısı kontrol edilir, gerekirse tamamlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri