Frene bastığınızda pedal, hidrolik sıvısını değil içerdeki gazı sıkıştırırsa bir boşalma hissi oluşur. Bu durumda ya fren hidroliği eskimiştir ve değişmesi gerekiyordur ya da kullandığınız fren hidroliği kalitesi yeterli değildir.
Frenlerin Hava Yapması
Basınç ile çalışan fren sisteminin hava yapması, son derece riskli bir durumdur. Hava sebebiyle basınç oluşmaz ve araç yavaşlamaz. Frenlerin hava yaptığını, pedalın yumuşamasından anlayabilirsiniz.
Ana merkez bozuk ise ilk basış boş sonrasında şişmiş fren pedalı olur ama ayak basılı durursa pedal ağır ağır dibe iner. westinhause bozuk olsa genelde sertleşir fren. Havası alınmıştı. Pompaladıkça sertleşiyor ve üstte fren tutmaya başlıyor aksi takdirde dipte.
Fren hidroliği deposundaki sıvının hareketini gözlemleyin. Fren hidroliğinde hafif bir çalkalama, işi doğru yaptığınızı gösterir . Bununla birlikte, önemli bir sıvı püskürmesi fark ederseniz , fren sisteminde hala bir miktar hava kabarcığı vardır. Bu durumda, fren hava alma prosedürünü tekrarlamanız gerekecektir.
İlgili 35 soru bulundu
Fren müşürünün arızalandığı durumda, arabanın fren ya da stop lambaları devamlı yanmaktadır veya hiç yanmamaktadır. En basit olarak bu biçimde anlaşılabilmektedir. Fren müşürü ya da sensörü arızalandığı zaman, motor kontrol ünitesi mevcut yakıt enjeksiyonunu azaltmaktadır ve motorun çekişi düşmektedir.
Fren hidrolik yağ bittiği nasıl anlaşılır sorusunun cevabı ise fren pedalında oluşan yumuşama sonrasında bittiği veya azaldığını anlayabiliriz. Eklemek için araç kaputunu açarak fren yağ haznesinde gösterilen maximum ve minumum çizgileri içerisinde olup olmadığına bakılmalıdır.
Fren hidroliği yağı, frenleme performansını etkileyerek sürüş deneyimi için oldukça önemli bir sıvı olarak öne çıkar. Az kullanılması yetersiz basınçtan oluşan veya geç frenlemeye sebep olabilir. Fren hidroliğinin azalması durumunda erken müdahale edilmezse fren sistemi tamamen çöker.
Normalde, fren pedalına basıldığında bir direnç hissedersiniz ve araç yavaşlar veya durur. Ancak, fren balatası aşındıkça, fren pedalı daha sert hale gelebilir ve frenleme gücü azalabilir. Eğer fren pedalınıza bastığınızda sert bir direnç hissediyorsanız, fren balatanızın değiştirilmesi gerekebilir.
Fren Hidroliği Değişmezse Ne Olur? Fren hidroliği seviyesi kontrolü sonrası örneğin Dot 4 Fren Hidroliği yağıının değişmesi gerektiği tespit edilirse ve değiştirilmeden araç kullanılırsa durma mesafesi artabilir veya araç hiç frenleme yapmayabilir.
Frenden gelen hava sesi: Fren sistemi elemanlarından biri olan Westinghouse, motordan aldığı emiş ile çalışmaktadır. Sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için hava kaçağı olmaması gerekir. Fren pedalına bastığınızda gelen hava sesi ve aynı zamanda aracın teklemesinin nedeni westinghouse'un hava kaçırmasıdır.
Arıza Kontrolleri
İlk olarak araç çalışır durumdayken motoru stop ettirin ve fren pedalına birkaç kez basın. Bu işlemi yapmanız halinde fren pedalı pompalanacaktır. Yaklaşık olarak üçüncü basışınızdan sonra fren pedalı sertleşmez ise westinghouse fren sisteminde arıza olmadığını anlayabilirsiniz.
Fren pedalının düzgün bir şekilde geri dönmesi, fren hortumlarının doğru çalıştığının bir işaretidir. Ses veya titreşimler: Fren hortumlarında hasar veya sızıntı olduğunda, tekerleklerin kilitlenmesi veya frenlerin hafifçe çekişmesi gibi istenmeyen sesler veya titreşimler oluşabilir.
Fren servosu arızasını anlamanın en basit ve hızlı yolu motor çalışırken ve stop konumundayken fren sertliğini kontrol etmektir. Araç stop halindeyken daha sert olan fren, çalışır halinde iken yumuşamaz ise fren sertleşmesi diğer bir deyiş ile fren servosu arızası bulunmaktadır.
Fakat DOT 3 fren hidroliği için 12 ay veya 20.000 km, DOT 4 fren hidroliği için ise 18 ay veya 40.000 km gibi bir ömür kabul edilebilir. DOT 3 fren hidroliği ve DOT 4 fren hidroliği, havadan nem emme niteliğine sahip fren hidrolikleridir, bu özellikleri yağ içinde sıvı bulundurmalarını sağlar.
Motorlu araçların fren sisteminde kullanıma bağlı olarak toz ile birleşen fren hidroliği, gres ve diğer yağlar aracın fren performansını düşürmektedir. Bu yağları kolaylıkla söküp çıkaran Apel BK-20 temizleyici balata spreyi, tamirhanelerin ve balata sistemini kullanan işletmelerin kullandığı bir üründür.
Bahar bakımı, kış bakımı ve periyodik olan tüm bakımlarda fren hidroliği kontrol edilir ve aracın yola güvenle çıkması sağlanır. 10 bin km bakımı ya da ağır bakım çalışmalarında yine uzmanlar bu kontrolü yapar ve aracın fren sisteminin iyi çalışıp çalışmadığından emin olurlar.
Araba freninin sertleşmesi fren sistemindeki hidrolik hortumlarından kaynaklı bir durum olabilir. Fren hortumlarında bir problem varsa bu durum kendini fren sertleşmesi ile belli eder. Fren hortumlarında fren hidroliğinin sızdığı gözlemlendiğinde fren sertleşmesi durumu fren hortumlarının değişmesi ile çözülür.
Frenleme anındaki yüksek sıcaklık, kampana-balata (veya disk-balata) arasında ani sürtünme kaybına (fading), erken aşınmaya, fren sıvısının buharlaşmasına, termal çatlaklara ve vibrasyona neden olabilir [10-13].
Fren pedalına her basıldığında yüksek ısıya maruz kalan fren balataları aşırı sürtünmeden dolayı belirli bir zamana kadar çalışıyor. Fren balatasının ömrü sürüş tarzına ve balatanın malzemesine bağlı olarak farklılık gösterse de genellikle 40-50 bin km civarlarında değiştirilmesi gerekiyor.
Fren merkezinin arızalanması frenle ilgili aklınıza gelebilecek türlü sorunlara neden olmaktadır. Frene bastığınızda aracınızın hiç durmamasından, sağa sola çekmesine, fren pedalının takılı kalması, geri gelmemesi ya da geriye gitmemesine kadar pek çok arızaya neden olabilir.
Müşür bir diğer adı ile sensör olarak bilinen parçalar araç içerisinde önemli bir rol oynar. Fren müşürü nedir sorusuna gelindiğinde ise frene basılması halinde kontak kapanır ve aracın durması için araç içi elektrik aksamına sinyal gönderir. Küçük bir parça olarak gözükse de aslında görevi oldukça büyüktür.
Fren boşalması ya da fren patlaması olduğu zaman, motor devrini fren gücüne çeviren 'Motor freni' yapmak gerekir. Motor freni yaparken, vitesi sırasıyla alt vitese almak gerekir. Beşinci vitesten bir anda ikinci vitese almak çok yanlış olur. El frenini kullanacaksak, el fren pedalını iki-üç diş yukarı almak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri