Tanrıça Artemis'e ithaf edilmiş tapınak Efes'te MÖ 550 yıllarında tamamlanmıştır. Tapınak tamamen mermerden inşa edilmiştir.
Efes'teki Artemis Tapınağı dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilir. Efes Anadolu'nun batı kıyısında, bugünkü Selçuk ilçesinin 3 km uzağında bulunan, daha sonra önemli bir Roma kenti olan antik bir Yunan kentiydi. Klasik Yunan döneminde İyonya'nın oniki şehrinden biriydi.
Efes'teki Artemis Tapınağı, Küçük Asya'nın (modern Türkiye) batı kıyısında yer almaktadır ve MÖ 6. yüzyılda inşa edilmiştir. O kadar büyüktü ki, Parthenon da dahil olmak üzere diğer Grek tapınaklarının iki katı büyüklüğündeydi ve çok geçmeden Antik Dünyanın Yedi Harikasından biri olarak kabul edilmiştir.
Artemis tapınağı Lidyalıların kralı olan Croseus'un isteği ile Yunanlı bir mimar olan Cherspron tarafından tasarlanmıştır ve dönemin ünlü heykeltıraşları tarafından yapılmıştır.
ARTEMİS TAPINAĞI'NIN YAKILMA HİKAYESİ
Bugün Herostratus adı hem modern dilde hem de klasik edebiyatta kötü şöhret için suç işleyen birini ifade eder. Yunanlı genç Herostratus, M.Ö. 356 yılı 21 Temmuz'da Dünyanın Yedi Harikası'ndan biri olan ve Efes'te bulunan Artemis Tapınağı'nı yakarak tarihe geçti.
İlgili 27 soru bulundu
Tanrıça Artemis'e ithaf edilmiş tapınak Efes'te MÖ 550 yıllarında tamamlanmıştır. Tapınak tamamen mermerden inşa edilmiştir. Dünyanın yedi harikasından biri sayılan tapınaktan geriye bugün sadece bir iki mermer parçası kalmıştır. Türkiye'deki antik kent Selçuk İzmir'de bulunmaktadır.
Günümüzde ise Artemis tapınağının görkemli iki heykeli Selçuk Müzesi'inde sergilenmektedir. Fakat Artemis tapınağı bulunmamaktadır; bugün sadece bir sütun kalmıştır. Tapınaktan geriye kalan kabartmalı sütunlar ve arkaik sütun başlıkları ise Londra British Museum'da sergilenmektedir.
Tapınak giriş saatleri yaz döneminde ve kış döneminde farklılık göstermektedir. Yaz döneminde 08.00- 18.30 saatleri arasında ziyaret edilebilen tapınak kış döneminde ise 08.00- 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Artemis Tapınağı giriş ücreti ise 60 lira olarak belirlenmiştir.
Leto ve Zeus'un kızı olarak dünyaya gelen Artemis, Apollon'un da ikiziydi. Vahşi doğanın ve hayvanların, avın ve doğurganlığın tanrıçası olan Artemis, taşıdığı özelliklerden dolayı birçok sıfatla onurlandırılmış, Anadolu ve Yunanistan'da yoğun ilgi görmüştü.
Anadolu'nun eski Ana Tanrıça (Kybele) geleneğine dayalı Artemis kültünün en büyük tapınağı da Efes'te yer alır. Bu tapınak dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilir. Efes'teki ilk arkeolojik kazılar British Museum adına J.T. Wood tarafından 1869 yılında başlamıştır.
Ülkemizde İzmir'in Selçuk ilçesinde yer almaktadır. Efes Antik Kenti UNESCO Dünya Miras Listesinde yer almaktadır. Dünyaca ünlü bir tarihi yerdir. Ülkemizde Ege Bölgesinde bulunan İzmir ilinin Selçuk İlçesinde bulunmaktadır.
Zamlı listeye göre İstanbul Havalimanı Müzesi'nin giriş ücreti 13 Euro olarak belirlenirken, bazı müze ve ören yerlerine giriş ücretleri şöyle: Efes Antik Kenti 700 TL. Pamukkale Ören Yeri 700 TL. Aspendos 340 TL.
1 Ağustos 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak müze ve örenyeri ücretleri şu şekilde: İstanbul Havalimanı Müzesi 13 Euro. Efes Antik Kenti 700 TL.
Hemen hemen aynı özelliklerde, yine iyi bir mermerden oyulmuş ama çok daha küçüktür. Bu üç heykel de bugün Selçuk Arkeoloji Müzesi'ndedir.
Efes Antik Kenti, İzmir'in Selçuk ilçesinde, Selçuk'a 3,5 km, İzmir şehir merkezine ise 83 km uzaklıkta yer alıyor. Kuşadası yolu üzerinde konumlanan antik kentin Kuşadası'na uzaklığı ise yalnızca 19 km.
Artemis: Ay, yengeç burcu.
Artemis Programı ya da Artemis görevi, Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) liderliğinde, Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) ve Kanada Uzay Ajansı (CSA) gibi uluslararası ortaklar tarafından yönetilen bir robotik ve insanlı Ay keşif programıdır.
Artemis aynı zamanda Apollon'un ikiz kız kardeşi olarak da bilinmektedir. Yunanca kökenli bir kız ismi olarak kullanıldığını da söylemek mümkündür.
Oysa bugün bu ihtişamdan eser yok. İzmir'in Selçuk ilçesinde 'Dünyanın 7 Harikası' arasında yer alan ve UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan Artemis Tapınağı, bataklık içinde ve terk edilmiş vaziyette.
Herostratus 21 Temmuz MÖ 356'da tarihe geçmek için Dünyanın yedi harikasından biri olan, halkın büyük uğraşlarla yaptığı, Artemis Tapınağını yakan Efesli genç adam.
Öncelikle belediyeye ait bir yer olduğundan müze kart geçersiz, girişte araç için 10 tl park parası ve kişi başı 10 tl daha alıyorlar.
"Dünyanın Yedi Harikası" arasında sayılan heykel, Atina'nın ileri gelenleri tarafından, yeni kurulan Konstantinopolis'e taşındı ve orada da 462 yılındaki büyük yangında yok oldu. Olimpos'ta 1829'da Fransızlar tarafından burada bulunan heykele ait bazı parçalar Paris'te Louvre Müzesi'nde sergilenmektedir.
Hristiyanlığın ortaya çıkışıyla birlikteyse şehir önce incilin önemli isimlerinden Aziz Paul'ün bir süre burada bulunması ve burada vaazlar vermesiyle, sonraları ise Aziz John ve Bakire Meryem'in buraya gelişi ile dini bir merkez haline gelmiştir.
Cevap: Hayır yapay varlıktır. Açıklama: Artemis tapınağı Yunan tanrıçası "Artemis"'e ithafen yapılmış bir yapıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri