Sağ taraftaki gaz, sol taraftaki ve genellikle daha büyük olan pedal frendir.
En soldaki pedal Debriyaj, ortadaki Fren, en sağdaki Gazdır.
Sürüş öncesi, gerekli hazırlıkları ve kontrolleri yaptıktan sonra yolculuğa çıkmak gerekiyor. Çoğu otomatik vitesli araç frene basmadan marş almayabilir, bu sebeple aracı çalıştırmak için ilk olarak frene basmalısınız. Araç içerisinde gaz pedalları ön alt kısımda, fren solda, gaz ise sağda yer alır.
Vites sürüş esnasında otomatik olarak araç tarafından değiştirilir. Bu sebeple otomatik vitesli araçlarda debriyaj yer almaz. Sol tarafta fren, sağ tarafta ise gaz pedalı yer alır.
Motosiklette bulunan arka fren birçok motorda sağ tarafta yer alır ve buradan kontrol edilir. Motosiklete soldan bilmesinin genel sebebi budur. Bununla birlikte motosikletlerin yan yana park edilebilmesi için de sol tarafa yatırmak gerekir.
İlgili 36 soru bulundu
Debriyaja basmak lazım. Ben yavaşlamalar haricinde basarım debriyaja.
Sol el arka frendir,sağ el ön fren.Çalıştırmak için anahtarı takıp kontağı açarsın,sol elle arka freni sıkarsın ve marş düğmesine basarsın,motor hemen çalışır(sol elle arka freni sıkmazsan çalışmaz).Frenleri sıkmayı bırakıp sağ elle gaz verince hemen yürür.Durmak için öncelikle uygun mesafede sol elinle araklıklarla ...
Araca ilk binildiği anda birkaç noktaya dikkat etmek gerekir. Kalkışa geçmeden önce herkesin emniyet kemerleri takılı olmasıdır. Daha sonrasında konforunuza uygun olarak koltuk, aynalar ve direksiyon ayarlanmalıdır. Marş çevrilmeden önce el freni çekili ve vites P konumunda olmalıdır.
Gaz ve freni tanıyın
Gaz ve fren pedallarını tanıyın. Otomatik vites arabalarda sadece iki pedal vardır. Sağ taraftaki gaz, sol tarafta olan da frendir.
Tekerleklerin kilitlenmesi frenin bileşenlerini aşındırır. Frenleme aşamalı olmalıdır – pedala hafif bir basınçla başlayın, gerektiği kadar artırın ve frenleme bittiğinde de pedalı yumuşak bir şekilde bırakın. Bunu takip ederek, rahatsız edici sarsıntılar olmayacağından, tüm süreç aracın yolcuları için sorunsuz olacak.
Ayna kontrol edilir, sağ sinyal verilir, Yavaş gidiyorsanız ilk önce debriyaja sonra frene basılır. Hızlı gidiyorsanız ilk önce frene sonra debriyaja basılır. Fren arabayı sarsmayacak şekilde kullanılır. Arabanız durma noktasına gelirken mutlaka debriyaj kullanılır.
Arka fren, motorun sağ tarafında ve sağ ayağımızın hemen önünde bulunur. Fren yapmak için sağ ayağımızı çok az geriye atarsak fren pedalına her taraftan eşit basınçla kontrollü bir şekilde basmamız sağlanmış olur. Fren arabalarda olduğu gibi motosikletlerde de fazla yüklenme sonrası kilitlenme yapabilir.
Aracı başlatmak için ilk olarak debriyaja sonuna kadar basılmalıdır. Bu işlemden sonra vites boşa alınmalıdır. Debriyaja basıldıktan ve vites boşa alındıktan sonra aracın kontağı çevrilmelidir. Daha sonra aynı anda frene basılmalıdır.
Aracınızda gerekli sürüş hazırlığını ve kontrolleri yaptıktan sonra yolculuğa çıkmaya hazırsınız. Kimi araç frene basmadan marş almayabilir, bu nedenle aracı çalıştırmak için ilk olarak frene basılmalıdır. Gaz pedalları ön alt kısımda, fren solda, gaz ise sağda bulunur.
Fren ve gaz pedalları için de, frenin altındayken sağ ayak topuğu yere değdirilir, ayağı kaldırmadan parmak uçları ile gaz ve fren pedallarına basılarak hızlanma ve yavaşlama işlemleri yapılır. Debriyaj pedalı sert ve hızlı bir şekilde bırakılmadan kullanılmalıdır.
Sürücüler yarım debriyaja genellikle aracın ilk hareketinde, dik yokuşlarda veya eğimli arazilerde ihtiyaç duyar. Böylece aracı stop ettirmeden veya geriye kaydırmadan, tutunmasını sağlayarak hareket ettirebilir. Yarım debriyaj yöntemini uygulamak için sol ayakla debriyaja, sağ ayakla ise frene sonuna kadar basılır.
2-Park halinde aracın meyiline göre viteste bırakmanız gerekir Yokuş yukarı duruyorsa 1. vites, yokuş aşağı duruyorsa geri vitese takılması gerekir. Bunun nedeni ise aracın frenlerinde herhangi bir sorun olması halinde vitesin arabayı tutacak olmasıdır.
el freni çekilince kendisi otomatik boşa alıyor vites D konumunda olsa da. ancak vites D' de, el freni çekili ve siz de gaz verirseniz el frenini kendisi devreden çıkarıyor tabi bunun için de kemerinizin takılı olması lazım yoksa olmuyor boşta bağırıyor.
Ani fren yapmanız gerektiğinde debriyaja da basarsanız bu demektir ki arabayı boşa aldınız. Boşa alınan araba daha uzun mesafede durur, debriyaja basıldığı için araba akar. Onun için önce frene basacaksın araba durduğu an debriyaja basmalısın stop etmemesi için.
Otomatik vites arabada el freni, araç durduğunda ve vites “P” yani park moduna alındığında çekilmelidir.
El Freni Ne Zaman Çekilir? Farklı araçlarda yer alan el freninin en önemli görevi, park halindeyken aracın hareketsiz bir şekilde durmasını sağlamaktır. Bu sebepten dolayı araç dururken ve park halindeyken mutlaka el freni çekilmelidir.
Sağ taraftaki gaz, sol taraftaki ve genellikle daha büyük olan pedal frendir.
En uygunu ön arka birlikte kullanımıdır, ancak dediğim gibi ön fren her zaman birincildir. Tabi bu standart kullanım için, viraj esnasında mümkün olduğunca fren kullanılmaz, kullanılması şartsa arka fren kullanılır. Dik yokuş yukarı kalkışlarda arka fren kullanılır.
Arabanızı veya kamyonunuzu yavaşlatmak için kullanılan mekanizmaya bağlı olarak, genellikle üç tip motor freni vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri