Fren Havası Alma Yöntemleri Manuel Hava Alma : İlk olarak doğru fren sıvısını almalısınız. Bundan sonra arabayı bir yere monte edin ve lastiklerini çıkartın. Sonra hava alma vidasını gevşetin. Ardından fren hidroliği seviyesini kontrol edin.
Fren hidroliği deposundaki sıvının hareketini gözlemleyin. Fren hidroliğinde hafif bir çalkalama, işi doğru yaptığınızı gösterir . Bununla birlikte, önemli bir sıvı püskürmesi fark ederseniz , fren sisteminde hala bir miktar hava kabarcığı vardır. Bu durumda, fren hava alma prosedürünü tekrarlamanız gerekecektir.
Fren hidroliği sıcaklığı bazı sürüşlerde özellikle de yüksek hızda sürekli seyir halinde çok ısınır. Bu ısınmada sıvı içinde buharlaşma olabilir. Buharlaşma da gaz parçalarına neden olur. İşte bu durumda fren pedalına basıldığında fren hidroliği değil içerdeki gaz sıkışır.
Araba freninin sertleşmesi fren sistemindeki hidrolik hortumlarından kaynaklı bir durum olabilir. Fren hortumlarında bir problem varsa bu durum kendini fren sertleşmesi ile belli eder. Fren hortumlarında fren hidroliğinin sızdığı gözlemlendiğinde fren sertleşmesi durumu fren hortumlarının değişmesi ile çözülür.
Motordan aldığı güçle çalışan hava kompresörünün yardımıyla, fren pedalına basılarak iletilen basınçla birlikte; bu basınçlı havayı mekanik güce dönüştürerek durmayı gerçekleştiren Fren Sistemlerine havalı fren sistemi denir.
İlgili 19 soru bulundu
Aracın frenlerinin hava yapması, fren pedalının yumuşamasına neden olur. Dolayısıyla frenler görevini tam olarak yapamaz.
Frenden gelen hava sesi: Fren sistemi elemanlarından biri olan Westinghouse, motordan aldığı emiş ile çalışmaktadır. Sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için hava kaçağı olmaması gerekir. Fren pedalına bastığınızda gelen hava sesi ve aynı zamanda aracın teklemesinin nedeni westinghouse'un hava kaçırmasıdır.
Fren boşalması ya da fren patlaması olduğu zaman, motor devrini fren gücüne çeviren 'Motor freni' yapmak gerekir. Motor freni yaparken, vitesi sırasıyla alt vitese almak gerekir. Beşinci vitesten bir anda ikinci vitese almak çok yanlış olur. El frenini kullanacaksak, el fren pedalını iki-üç diş yukarı almak gerekir.
Fren hidroliği olarak bilinen bu malzeme, fren sisteminin sağlıklı çalışmasına her zaman destek verir. Yağ eksilmesi durumunda sisteminiz ne kadar iyi olursa olsun, frende bir yumuşama olur ve frene bastığınız zaman aracınızın durması mümkün olmaz.
Ayrıca fren hidroliği yağının miktarını aracınızın gösterge panelinde yer alan ışığı takip ederek öğrenebilirsiniz. Yağın azalması durumunda panelde uyarı ışığı yanar. Yağın kısa süre içerisinde yenilenmemesi, frene hava girerek frenleme mekanizmasına zarar verir.
Çünkü frene basıldığında araçtaki ağırlık transferi arkadan öne doğru giderek arka tekerleklerdeki yol tutuşunun azalmasına ve dolayısıyla arkadan kaymanın artmasına neden oluyor.
Hidrolik sıvıdaki normal karışım hava miktarı yaklaşık %10'dur. Bununla birlikte, sıvıyla karıştırılan çok fazla hava köpük olarak görünecektir. Bu, hava kaçana ve daha sonra sıvıdan havayı çıkarmak için tasarlanmış bir gazlı bez veya elekten geçene kadar sıvının sıcaklığının yükseltilmesiyle çözülebilir.
Boşluk çok düşük ayarlandığında, fren balatası ve disk birleşir, sürtünmeye neden olur ve böylece fren sistemi aşırı ısınarak kötü fren performansına, fren sürtünmesine, sese ve hatta kalıcı disk hasarına neden olur.
Eğer fren sıkma yapıyorsa bu fren merkezinden kaynaklanır fren merkezleri araç biraz fazla yatarsa toz topradan şişme yapıyor ve doğal olarak merkes kasılıp kalıyor ve bundan dolayıda sürekli sıkıyo merkezin değişmesi gerekir. Değmemesinin nedenide Balatanın ayarsızlığındandır ayar yapılırsa düzelir.
Fren Diski Nasıl Kontrol Edilir? Fren diskinizin üzerinde parmağınızı gezdirin. Eğer fren diski uçlarında çıkıntılar var ise ve fren diski iç kısmı, fren disk uç kısmından daha derinde ise bu fren disklerinizi değiştirmeniz gerektiği anlamına gelir.
Eğer fren pedalı çok sertse ilk önce vakum hortomu kontrol edilmelidir. Vakum hortumu sağlamsa daha sonra fren servo giriş bölgesindeki vakum hortumu çek valfi kontrol edilmelidir. Dizel araç sahipleri, vakum pompasını kontrol etmelidir. Vakum pompası arızalıysa fren servosu çalışmaz ve frenler sertleşir.
Fren kaliperi bozulursa aracın yavaşlamasında ve durmasında sorunlar olabilir. Eğer arıza durumu varsa kaliperin tamir edilmesi ya da değiştirilmesi gerekmektedir.
Araç çalışıyor fakat hareket ettirilemiyorsa el freni çekik olabilir. 2.Ayak freni Aracı yavaşlatmak,yavaşlayan aracı durdurmak için kullanılır. Ayak frenine basıldığında ön ve arka tekerlekler birlikte durur.
Fren neden sertleşir sorusunun yanıtı, sürüş sırasında ani frenleme yapmanız olabilir. Bazen aracınızı durdururken frene olması gereken çok daha fazla itiş gücü uygulayarak fren pedalının sertleşmesine neden olabilirsiniz. Fren pedalınıza uyguladığınız sert itiş gücü, fren sisteminizin kilitlenmesine yol açar.
Balatanın bitmesi, frenlerin tutmasını engelleyecektir. Araç sürülürken frene basılması durumunda %75'e kadar bir kayıp yaşanacaktır. Fren balatalarının bitmesi durumunda araç 30 km hız sınırında sürülmelidir. 30 km hız üzerinde araç sürülürse, fren tutmayacak ve büyük kazalara yol açacaktır.
Fren balatası otomobilin diski ile temas eden parçasıdır. Yapıları gereği zamanla aşınırlar ve maruz kaldıkları sürtünme kuvvetinden dolayı ses çıkarmaya sebep olabilirler. Aşındıklarında, disk ile arada toz ve benzeri yapılar olduğu zaman, fren diskinde çizik olduğu zaman ıslık benzeri ses çıkarırlar.
A.
Fren balatalarında metal aşınma göstergesi bulunur – aynı zamanda fren aşınma göstergesi olarak da bilinir. Bu metal tırnak, fren balataları aşındığında fren diskine sürtünerek sürtünmeye ve fren sesine neden olur. Çözüm : Fren rotorunda hasar oluşmadan önce aşınmış fren balatalarınızın yenisini alın.
Arıza Kontrolleri
İlk olarak araç çalışır durumdayken motoru stop ettirin ve fren pedalına birkaç kez basın. Bu işlemi yapmanız halinde fren pedalı pompalanacaktır. Yaklaşık olarak üçüncü basışınızdan sonra fren pedalı sertleşmez ise westinghouse fren sisteminde arıza olmadığını anlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri