Fren servosu ( hidrovak veya fren westinghouse olarak da isimlendirilir), fren kuvvetinin 5 kat daha fazla olması ile beraber fren pedalının yumuşaklığını sağlayan bir parçadır. Parça, kaput altında, direksiyon hizasında, fren merkez silindiri ve fren pedalı arasında yer alır.
Arıza Kontrolleri
İlk olarak araç çalışır durumdayken motoru stop ettirin ve fren pedalına birkaç kez basın. Bu işlemi yapmanız halinde fren pedalı pompalanacaktır. Yaklaşık olarak üçüncü basışınızdan sonra fren pedalı sertleşmez ise westinghouse fren sisteminde arıza olmadığını anlayabilirsiniz.
vakum tarafının diyaframı çekmesi ve pedal tarafından dolan havanın diyaframı itmesiyle iki taraflı bir kuvvet oluşur. Ve fren pedalına çok daha az kuvvet uygulamamızı sağlayarak çok güçlü bir itme gücü kazandırır. Westinghouse arızası nasıl anlaşılır? Motor çalışıyor olsa bile Frene basıldıkça pedal sertleşir.
Fren pedalına basılı durumdayken araç çalıştırılıp, fren pedalının yumuşaması ise her şeyin normal olduğunu göstermektedir. Tüm bunlar eğer bu şekilde gerçekleşiyorsa fren servosunda herhangi bir sorun yoktur.
Fren servosu, fren pedalına uyguladığınız basıncı çoğaltır ve bu desteklenen kuvvet daha sonra, pistonların fren sıvısını fren hatlarından fren kaliperlerine ittiği ana fren silindirine aktarılır. Fren servosu, motor bölmesinin içindeki güvenlik duvarına bağlıdır. Koca bir disk gibi görünür.
İlgili 44 soru bulundu
Frenli servo motor elektriksel ve mekaniksel olarak farklıdır. Çelik plakalardan oluşan manyetik frenlere sahiptir ve bu frenler motorun arka miline monte edilmiş durumdadır. Bu sayede servo motor mekanik frenleme yapabilir. Kullanılan frenlerin devreye girmesi AC veya DC akıma bağlıdır.
Arabada fren sertleşmesi varsa fren hidroliği de azalmış olabilir. Fren hidrolik sıvısı alınıp eklenince sorun çözülür. Fren pedalı sertleşmesi sorunu yaşıyorsanız size en yakın Otopratik hizmet noktasından WhatsApp üzerinden de randevu alabilirsiniz.
Fren müşürünün arızalandığı durumda, arabanın fren ya da stop lambaları devamlı yanmaktadır veya hiç yanmamaktadır. En basit olarak bu biçimde anlaşılabilmektedir. Fren müşürü ya da sensörü arızalandığı zaman, motor kontrol ünitesi mevcut yakıt enjeksiyonunu azaltmaktadır ve motorun çekişi düşmektedir.
Fren hidroliği deposundaki sıvının hareketini gözlemleyin. Fren hidroliğinde hafif bir çalkalama, işi doğru yaptığınızı gösterir . Bununla birlikte, önemli bir sıvı püskürmesi fark ederseniz , fren sisteminde hala bir miktar hava kabarcığı vardır. Bu durumda, fren hava alma prosedürünü tekrarlamanız gerekecektir.
Fren müşürü arızası halinde ilk olarak stop lambalarında sürekli bir yanma söz konusu olacaktır. Aynı zamanda ECU yakıt enjeksiyon durumunu azaltır ve bu duruma göre motor çekiş sistemi düşer. Hız sabitleme sistemi araç içerisinde bulunuyorsa, çalışmaz.
Fren hidroliği olarak bilinen bu malzeme, fren sisteminin sağlıklı çalışmasına her zaman destek verir. Yağ eksilmesi durumunda sisteminiz ne kadar iyi olursa olsun, frende bir yumuşama olur ve frene bastığınız zaman aracınızın durması mümkün olmaz.
Açılımı Active Body Control olan sistem kısaca ABC olarak adlandırılır. Türkçesi ise aktif gövde kontrolü anlamına gelen bu sistem, araçları yan yatma veya takla atma gibi tehlikelerden korur. Mercedes grubunun keşfettiği bu özellik, neredeyse yeni çıkan tüm modellerde kullanılır.
Aktif fren asistanı, önde giden araçlara ve karşıdan karşıya geçmekte olan yayalara çarpmayı engellemeye yardımcı olabilir ve bu sayede kaza riskini azaltabilir. Çarpma tehlikesi algılandığı durumlarda ilk olarak görsel ve sesli bir ikaz tetiklenir.
Araba freninin sertleşmesi fren sistemindeki hidrolik hortumlarından kaynaklı bir durum olabilir. Fren hortumlarında bir problem varsa bu durum kendini fren sertleşmesi ile belli eder. Fren hortumlarında fren hidroliğinin sızdığı gözlemlendiğinde fren sertleşmesi durumu fren hortumlarının değişmesi ile çözülür.
İki pistondan oluşan fren merkezisinin arızalanması durumunda aracınızda görülecek belirtileri şu şekildedir; Fren pedalı takılı kalır ve ileri doğru gitmeyebilir. Fren hiç tutmayabilir. Fren pedalına bastığınızda zemine değecek kadar aşağı inebilir.
Fren servosu bozulduğunda, yani vakum hortumu çıktığında ya da yırtıldığında, servo frenlemeyi artık destekleyemez, fakat fren sistemi çalışmaya devam eder. Bu durumda fren sertleşecektir ve frene basmak zorlaşacaktır.
Ayrıca fren hidroliği yağının miktarını aracınızın gösterge panelinde yer alan ışığı takip ederek öğrenebilirsiniz. Yağın azalması durumunda panelde uyarı ışığı yanar. Yağın kısa süre içerisinde yenilenmemesi, frene hava girerek frenleme mekanizmasına zarar verir.
Fren hidrolik yağ bittiği nasıl anlaşılır sorusunun cevabı ise fren pedalında oluşan yumuşama sonrasında bittiği veya azaldığını anlayabiliriz. Eklemek için araç kaputunu açarak fren yağ haznesinde gösterilen maximum ve minumum çizgileri içerisinde olup olmadığına bakılmalıdır.
Fren Diski Nasıl Kontrol Edilir? Fren diskinizin üzerinde parmağınızı gezdirin. Eğer fren diski uçlarında çıkıntılar var ise ve fren diski iç kısmı, fren disk uç kısmından daha derinde ise bu fren disklerinizi değiştirmeniz gerektiği anlamına gelir.
2) Arızalı Hız Sensörü
Ancak hız sensöründe bir sorun varsa, kilitlenmeyi önleyici fren sistemi bunu algılar ve gösterge panelinde uyarı ışığının yanmasına neden olur.
Fren Lambası Sigortaları Problemli Olabilir!
Eğer ampulünüz işlevsel fakat elektriksel bir arıza meydana gelmişse bunun en kolay anlaşılacağı yer sigorta bölümüdür. Eğer aracın elektrik aksamında bir problem çıktıysa sigorta bunu önlemek için devreye girmiş ve gelen yüksek akımın geçişini engellemiş olabilir.
Fren sensörü, fren şalteri, fren lambası müşürü olarak da bilinen fren müşürünün görevi, frene basıldığını tespit etmektir. Sürücü frene bastığında, fren müşürü kontakları kapanır ve elektronik kontrol ünitesine frene basıldığı sinyali gönderilir.
Fren neden sertleşir sorusunun yanıtı, fren sisteminizde çamur birikmesinden kaynaklanabilir. Fren hidroliği higroskopiktir, yani suyu emen bir sıvıdır. Zamanla bu sistem, fren sisteminde çamur birikmesine neden olur. Biriken çamur, frenin sertleşmesine ve kilitlenmesine sebep olur.
Frene basıldığında aracın-direksiyonun titreme yapmasının sebebi, fren disk yüzeylerinin zamanla aşınarak bombeli (dalgalı) bir forma dönüşmesindendir. Fren diskinin eğilme, (dalgalı-konik) yüzey oluşmasının sebebi, balatayla sürtünmesi aşınması, sıcaklık etkisi gibi sebeplerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri