Frene bastığınız anda aracın durması çoğu zaman hayati önem taşır. Özellikle de hidrolik yağının eksilmesi ile birlikte, bu konuda belli bir takım sorunlar ortaya çıkar. Hidrolik yağ seviyesi düşecek olursa, araçların fren mesafesi uzar ve bu sebepten dolayı kaza riskinde önemli bir artış söz konusu olur.
Fren hidroliği yağı, frenleme performansını etkileyerek sürüş deneyimi için oldukça önemli bir sıvı olarak öne çıkar. Az kullanılması yetersiz basınçtan oluşan veya geç frenlemeye sebep olabilir. Fren hidroliğinin azalması durumunda erken müdahale edilmezse fren sistemi tamamen çöker.
Fren hidrolik yağının azalması veya bitmesi durumunda frenleriniz tutmayabilir veya fren performansınız kötüleşebilir.
Hidrolik Yağı Biterse Ne Olur? Hidrolik yağı aracın frenlemesi ve vites geçişlerinin yapılabilmesi için önemlidir. Hidrolik yağı biterse aracın sarsılması, uğultuların gelmesi veya aracın çalışmayı durdurması söz konusu olabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Fren Hidroliği Değişmezse Ne Olur? Fren hidroliği seviyesi kontrolü sonrası örneğin Dot 4 Fren Hidroliği yağıının değişmesi gerektiği tespit edilirse ve değiştirilmeden araç kullanılırsa durma mesafesi artabilir veya araç hiç frenleme yapmayabilir.
Ağır bakım çalışmaları 10 bin km bakım çalışmaları veya periyodik bakımlar esnasında frenler kontrol edilir. Bu bakımlarda periyodik olarak tanımlanan süreçlerde önce fren kontrolü sonrasında ise gerekirse fren hidroliği kontrolü yapılır.
Hidrolik yağların ömrü sınırsız değildir. Hidrolik yağ üreticileri ürettikleri yağlarını aşırı basınç ve sıcaklık ortamında deneme ve testlere tabi tutarlar ve makul sürelerde bu koşullara dayanım sağlanması beklenir. Ancak müşteriye yağ ömrünü belirleyen genellikle makina üreticileri olur.
Fren hidroliği deposundaki sıvının hareketini gözlemleyin. Fren hidroliğinde hafif bir çalkalama, işi doğru yaptığınızı gösterir . Bununla birlikte, önemli bir sıvı püskürmesi fark ederseniz , fren sisteminde hala bir miktar hava kabarcığı vardır. Bu durumda, fren hava alma prosedürünü tekrarlamanız gerekecektir.
Fren hidroliği sıcaklığı bazı sürüşlerde özellikle de yüksek hızda sürekli seyir halinde çok ısınır. Bu ısınmada sıvı içinde buharlaşma olabilir. Buharlaşma da gaz parçalarına neden olur. İşte bu durumda fren pedalına basıldığında fren hidroliği değil içerdeki gaz sıkışır.
Fren hidroliği kullanılan yağın türüne bağlı olarak her 12 ila 24 ayda bir kontrol edilerek değiştirilmelidir. Fren hidroliği uyarı ışığı, fren hidrolik haznesindeki yağ seviyesinin düşük olduğunu ve DOT 3 veya DOT 4 özelliklerine uygun fren hidrolik yağının ilave edilmesi gerektiğini gösterir.
Fren neden sertleşir sorusunun yanıtı, fren sisteminizde çamur birikmesinden kaynaklanabilir. Fren hidroliği higroskopiktir, yani suyu emen bir sıvıdır. Zamanla bu sistem, fren sisteminde çamur birikmesine neden olur. Biriken çamur, frenin sertleşmesine ve kilitlenmesine sebep olur.
Kir ve neme bağlı olarak hidrolik sıvınız koyulaşarak çamurlaşabilir, bu durum fren pedalının indirilmesinde zorlanmaya neden olabilir. Bu nedenle fren hidroliğinin değişmesi gerekebilir. Aracınızın fren hidroliğini periyodik olarak değiştirmeniz gerekir. Frenleriniz bir takviye sistemi içerir.
Freni patlayan araba da gaza yüklenmeniz araba için yapabileceğiniz en kötü durumdur. Çünkü yapacağınız hamle arabanın yavaşlaması yönünde gerçekleşmelidir. Aracın yavaşlaması için yapmamız gereken ilk şey ayağımızı gaz pedalından çekmek olmalıdır. Sonrasında eğer açıksa hız sabitleyiciyi devre dışı bırakın.
Fren hidrolik yağı değişim fiyatı aracınızda kullanılmakta olan fren hidroliği tipine, özelliklerine ve aracınızın modeline göre değişiklik göstermektedir. Ortalama olarak fren hidrolik sıvısının / yağının litresi 30 TL – 80 TL arasında değişmektedir.
Boşluk çok düşük ayarlandığında, fren balatası ve disk birleşir, sürtünmeye neden olur ve böylece fren sistemi aşırı ısınarak kötü fren performansına, fren sürtünmesine, sese ve hatta kalıcı disk hasarına neden olur.
Normalde, fren pedalına basıldığında bir direnç hissedersiniz ve araç yavaşlar veya durur. Ancak, fren balatası aşındıkça, fren pedalı daha sert hale gelebilir ve frenleme gücü azalabilir. Eğer fren pedalınıza bastığınızda sert bir direnç hissediyorsanız, fren balatanızın değiştirilmesi gerekebilir.
Fren hidroliği eskidikçe, açık veya açık kahverengiden daha koyu bir renge geçme eğilimi gösterir.
Yağlardaki numara denilen viskozite de aynı şekilde işler. 46 numara hidrolik; 68 numara hidroliğe göre daha akışkandır. Yani daha incedir. 32 numara hidrolik te 46 numara hidroliğe göre daha incedir.
Hidrolik direksiyon sıvısı, güvenli sürüş için yağ kadar hayati önem taşır. Direksiyon kutusu yağ kaçağı varsa, aracı gereken kuvvetle çeviremeyebilirsiniz. Bu, güvenli olmayan sürüş durumlarına ve daha da kötüsü kazalara yol açabilir. Temel olarak, zaman ve kullanım şekli yağ kaçağını etkileyen unsurlar arasındadır.
Fren hidroliğinin kaynama noktasının 200°C'nin altına inmemesi gerekir. Buna bağlı olarak ortalama 40.000 kilometrede bir yenilemeniz gerekir. Bu da genellikle iki senede bir veya her sene düzenli olarak yenilenmesi gerektiğine işarettir.
DOT 3 standardında fren ve debriyaj sıvısı kullanılması gereken araç sistemleri için formüle edilmiştir. Tüm binek otomobiller ve ticari araçların fren ve debriyaj ünitelerinde güvenle kullanılabilir.
Dolayısı ile Fren Hidrolik Yağlarının her sene mutlak surette değiştirilmesi şarttır. ÖNEMLİ UYARI: 1 ARAÇ İÇİN EN AZ 500 ML FREN HİDROLİK YAĞI GEREKMEKTEDİR.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri