Frene basınca, emme manifoldundan vakum hortumu ile servo fren sistemine vakum iletilir. Bu hortum üzerinde vakumu kaçırmamak üzere bir check-valf bulunmaktadır. Hortum bozulmuş, fren körüğü delinmiş, olabilir. Bu durumda motor fazladan hava alırsa rolanti düşer.
Frene basınca rölanti düşmesi veya yükselmesi sebepleri bulunmaktadır. Bunun en temel sebebi, gaz kelebeği gövdesindeki devir mekanizmasının arızalanmasıdır.
Düşük rölanti hızı genellikle kirli hava filtresi, tıkalı yakıt enjektörleri, hatalı bujiler veya aşınmış valf contaları gibi çeşitli sorunlardan kaynaklanabilir.
Frene basınca rölanti yükselmesi yada düşmesi gibi fren pedalı ile bağlantılı rölanti dalgalanması sorunlarının ana nedeni fren servosu olabilir. Fölantide frene basınca titreme sorunları yaşayan birçok araçta bu parça kaynaklı sorunlar gözlemleniyor.
Dalgalanma ve Titremede Temel Sebepler
Buji , buji tırnakları ayarsız ve aralıkları bozuk yağlanma olabilir. Buji kabloları ve ateşleme bobini arızası olabilir. Avans ayarında bozulma sente atlatma (trigerin yanlış takılması) ateşleme zamanlamasının zoulmasına sebep olabilir. Rölanti valfinin bozuk olması.
İlgili 34 soru bulundu
Rölanti motoru arızası nasıl anlaşılır? Araç rölantide stop ediyor yada rölanti devrinde. dalgalanmalar oluyorsa, rölanti motoru arızası var. demektir.
Dalgalanma ve Titremede Temel Sebepler
Buji kabloları ve ateşleme bobini arızası olabilir. Avans ayarında bozulma sente atlatma (trigerin yanlış takılması) ateşleme zamanlamasının zoulmasına sebep olabilir. Rölanti valfinin bozuk olması.
Rölanti ayarı; motorun stop etmeden, her an hızlanabilecek durumda bulunduğu devir sayısına denir. Her araç için bu değer farklı olabilir. Genellikle 500 – 1000 devir/dakika arasındadır.
Eğer fren diskleri yamulmuş veya aşınmışsa, fren pedalına basıldığında titreşim hissi oluşabilir. Ayrıca, fren balataları aşınmışsa, frenleme sırasında metal-metal teması oluşabilir ve bu da titreşimlere neden olabilir. Diğer bir olası neden ise, fren hidroliği veya fren pompası ile ilgili sorunlar olabilir.
Balans yapan fren diskinde oluşan salgı, frenleme esnasında direksiyon simidinin titremesi ile sürücüyü uyarır. Bu durum aracı güvensiz hissettirir. Ayrıca ani frenlemede tehlike oluşturabilir. Yani fren yaparken direksiyon simidinin titremesinin en büyük sebebi fren disklerinin bozulmasıdır.
Rölanti ayarı, genellikle aracın elektronik kontrol ünitesi (ECU) tarafından yapılmaktadır. ECU, motorun rölanti hızını belirleyen sensörlerle birlikte çalışarak, rölanti ayarını otomatik olarak yapabilir.
Lpg regülatörünün alt tarafında bulunan üst limit vanası sonuna kadar açılır ve araç çalıştırılır. Araç çalışmıyorsa rolanti ayar vidası yarım tur sıkılır veya gevşetilir. Bu sayede aracın çalışma devri ayarlanmış olur. Rolanti ayarı tamamlandı.
Aracın gaza basmadan 0,850 ila 0,950 devir arasında çalışıyor olması rölantisinin düzgün olduğunu gösterir. Aracın rölantide çalışma şekli kış aylarında ve yaz aylarında değişebilir. Başka bir ifadeyle araç soğukken rölanti devri biraz yüksek olabilir. Bu son derece normal bir durumdur.
Arıza Kontrolleri
İlk olarak araç çalışır durumdayken motoru stop ettirin ve fren pedalına birkaç kez basın. Bu işlemi yapmanız halinde fren pedalı pompalanacaktır. Yaklaşık olarak üçüncü basışınızdan sonra fren pedalı sertleşmez ise westinghouse fren sisteminde arıza olmadığını anlayabilirsiniz.
Fren servosu arızasını anlamanın en basit ve hızlı yolu motor çalışırken ve stop konumundayken fren sertliğini kontrol etmektir. Araç stop halindeyken daha sert olan fren, çalışır halinde iken yumuşamaz ise fren sertleşmesi diğer bir deyiş ile fren servosu arızası bulunmaktadır.
Debriyajdan ayağını yavaşça çekerken hafifçe gaza basman rahat bir şekilde aracını hareket ettirmeni sağlar. Yine aracı durdurmak istediğinizde frene sert bir şekilde basmak yerine debriyaj ile birlikte hafif basman yerinde olacaktır. Böylece sert bir şekilde aracın durmaz ve aracın frenleri zarar görmez.
Hocam genelde gözle görülmesi çok zor. Ancak sabit bir hızda frenleri hafifçe ve aynı oranda sıktığımızda frenlemede ara ara fark oluyorsa kayda değer bir disk yamukluğu anlaşılabilir. Yamuk bir diskte frenleme aynı oranda devam etmez dalgalanmalar oluşur.
Fren diskinin ne zaman değiştirilmesi gerekmektedir? Fren diskleri balatalara göre daha uzun ömürlü olsa da sürüş tarzına bağlı olarak belirli bir süre sonra aşınarak değiştirilmeye ihtiyaç duyuyor. Standart kullanımlarda fren disklerinin 60 veya 70 bin kilometrede bir değiştirilmesi gerekiyor.
Eğer montaj sırasında uygun vidalama yapılmazsa baskı balatanın yatak kısmında orantısız bir şekilde plaka kaldırma yapılır. Bu durumda araç titreme yapar.
Düzensiz motor rölantisi, Sarsıntılı çalışma
Eskimiş buji kablolarının en sık görülen belirtisi kaba motor rölantisidir. Buji kabloları, elektrik akımının bir aracın elektrik sisteminden motor bujilerine aktarılmasından sorumludur, burada elektrik akımı motorun hava / yakıt karışımını ateşlemek için kullanılır.
Rölanti devrini ayarlamak için, rolanti ayar civatası üzerindeki kontra somunu gevşetin ve devri artırmak için saat yönünde, azaltmak için saat yönünün tersine çevirin. Karışımı ayarlamak için, yakıt karışımını zenginleştirmek için rolanti vidasını saat yönünde veya daha az yapmak için saat yönünün tersine çevirin.
Rölanti devrini kontrol eder, düzenler ve çalışma koşullarına ayak uydurması için motor devrini azaltır ya da artırır. Tamamen aracın tam verimle çalışması için rölanti motoru aracın çalıştığı andan itibaren etkili bir şekilde çalışır.
Araçların genel bakım zamanlarına dikkat edilmeli aksatılmadan yapılmasına özen gösterilmelidir. LPG'li araçlarda titreme sebepleri motor ve/veya hortumlarda oluşan aşınma, LPG sisteminin yanlış uygulanmış olması, aracın LPG'ye uyum sağlayamamış olması şeklindedir. LPG sistemini uygulayan ustaya götürmenizde fayda var.
Rölanti Düşüklüğü Neden Olur? “Rölanti düşüklüğü neden olur?” sorusunun cevabı da rölanti yüksekliğine neden olan durumlarla paraleldir. Gaz kelebeğinde, rölanti valfinde ya da konum sensöründe meydana gelen arızalar rölanti düşüklüğüne yol açabilmektedir.
Motor için rölantide rodaj yapılması mümkün değildir. Bu yöntem ciddi aşınmalara ve bunlarla bağlantılı hasarlara yol açabilir. Yağ pompası, devir sayısı düşükken çok az basınç oluşturur ve yağlama yerlerine yeterince yağ iletmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri