Standart bir lastik yakma aktivitesinin 30 saniye kadar sürdüğü düşünülürse fren diskinizin bu denli zarar görmeyeceğini söyleyebiliriz. Ancak uzun vadede lastik yakmak hem aracınıza hem de yediğiniz trafik cezaları ile cüzdanınıza fazlasıyla zarar verecektir.
Saçmalık, diskler bitmiş zaten incecik kalmış, balatada bitik, diske balatanın demiri sürtmeye başlamış, anyı anda frene ve gaza basarsan araç güçlüyse pati çeker değilse bir stop eder yada baskı balata ısınıp çekişten düşer.
· Hareket viteslerinde duruşlar: Hızın kontrol altına alınması için mutlaka ön fren yapılır sonra debriyaja basılır durma noktasında son fren tutulur.
Otomatik olsun olmasın, bir arabada fren+gaz pedallarına aynı anda basılırsa el freni etkisi yapar zaten.
Debriyajdan ayağını yavaşça çekerken hafifçe gaza basman rahat bir şekilde aracını hareket ettirmeni sağlar. Yine aracı durdurmak istediğinizde frene sert bir şekilde basmak yerine debriyaj ile birlikte hafif basman yerinde olacaktır. Böylece sert bir şekilde aracın durmaz ve aracın frenleri zarar görmez.
İlgili 29 soru bulundu
Sürücüler yarım debriyaja genellikle aracın ilk hareketinde, dik yokuşlarda veya eğimli arazilerde ihtiyaç duyar. Böylece aracı stop ettirmeden veya geriye kaydırmadan, tutunmasını sağlayarak hareket ettirebilir. Yarım debriyaj yöntemini uygulamak için sol ayakla debriyaja, sağ ayakla ise frene sonuna kadar basılır.
Ayaklarını debriyajda sürekli tutanlar ise debriyaj balatasını volan ve baskı arasında sürtünerek dönmesine neden olur. Aşırı ısınan debriyaj balatasının yanık kokusu etrafa yayılır.
– Fren ayarları düzgün yapılmazsa ne olur? –Fren yapılınca araç sağa – sola savrulur veya kayar. – Westinghouse fren sistemi olan araçta ne yapılmaz? –Kontak kapatılırsa fren asla tutmaz.
Sürüş öncesi, gerekli hazırlıkları ve kontrolleri yaptıktan sonra yolculuğa çıkmak gerekiyor. Çoğu otomatik vitesli araç frene basmadan marş almayabilir, bu sebeple aracı çalıştırmak için ilk olarak frene basmalısınız.
Frene basıldığında araç bir tarafa çekerse nedeni; arabanın fren ayarı bozulmuş olabilir, lastiklerin basınçları azalmış olabilir, basınçları eşit olmayabilir, fren balatalarından biri yağlanmış olabilir, aracın kaster ayarı bozuk olabilir.
ANİ FREN NASIL YAPILIR? ANİ FREN parkuruna geldiğimizde, sağ sinyalimizi verip sağ seride (Dubalara sınırlandırılmış alana geçeriz aracımızı 2'nci vitese alarak hızımız 30 Km'ye geldiğinde Sınav Komisyon Başkanının "DUR" komutuyla DEBRİYAJ ve FREN pedallarına birlikte Sert bir şekilde basarak ANİ olarak dururuz.
Debriyaj, motorla vites kutusu arasındaki irtibatı keserek vites değiştirme olanağı sağlayan güç aktarma organlarından biridir. Ayrıca aracın kalkışı ve vitesteyken basılınca durmasını sağlar. Araç kalkarken debriyajdan yavaşça ayak çekilerek belli bir devirde araç kalkmalıdır.
Vites boşa alındığında araç kontrolsüz bir şekilde hızlanıyor. Azaltmak için fren kullanılıyor. Balatalar yanabiliyor ve fren tutmuyor. Ayrıca viteste olmayan aracın motorunun da, fren yapıldığında deviri düşüren özelliği ortadan kalkmış oluyor.
Ani Kalkış Ve Ani Fren Ciddi Zarar Verir
Aynı şey sert duruşlar için de geçerli. Elbette bazen yüksek hızda durmalar kaçınılmazdır, ancak balataların ve rotorların daha fazla aşınmasına neden olurlar. Savunmacı ve istikrarlı bir şekilde sürmeye çalışın.
arkadaşın sorusunun cevabıda; normal yavaşlamak için debriyaja basmaya gerek yoktur.trafik ışığı gibi yerlerde durmak için önce frenle araaç yavaşlatılır,sonra durmaya yakın debriyaja basıp boşa atılır. ani frenlerde ise kesinlikle debriyaj ve frene aynı anda basılmalıdır.
Bir motora yapılabilecek en büyük kötülüktür. Kesinlikle zararlı, özellikle motor yük altında olmadan devir çok yükseltilmemeli. ustayı değiştirmekte çok geç kalmışsınız,bunu bir marifet gibi yapıyor,soğuk motorda ise jilet etkisi yapar,sekmanların ömründen gider.
Motor çalışmıyorken frene bastıkça frenin sertleşmesi gerekir. Eğer sertleşme olmazsa fren servosu arızası söz konusudur. Aracın durması ve güvenle yavaşlaması için çalışan fren sistemi çok önemli.
Marş çevriminin ardından sağ ayak ile frene basarak vites D konumuna getirilmelidir. Daha sonrasında el freni indirilmeli ve yine sağ ayak ile gaz pedalına hafifçe basılmalıdır.
Çekerken üzerindeki düğmesine basmadan sesini duyarak çekilmesi gerekir. Ama indirirken üzerindeki düğmeye mutlaka basılıp el freninin indirilmesi gereklidir. Eğer bu düğmeye basılmaz ise fren üzerindeki çelik tele bir süre sonra hasar verebilir.
Normalde, fren pedalına basıldığında bir direnç hissedersiniz ve araç yavaşlar veya durur. Ancak, fren balatası aşındıkça, fren pedalı daha sert hale gelebilir ve frenleme gücü azalabilir. Eğer fren pedalınıza bastığınızda sert bir direnç hissediyorsanız, fren balatanızın değiştirilmesi gerekebilir.
Fren pedalına her basıldığında yüksek ısıya maruz kalan fren balataları aşırı sürtünmeden dolayı belirli bir zamana kadar çalışıyor. Fren balatasının ömrü sürüş tarzına ve balatanın malzemesine bağlı olarak farklılık gösterse de genellikle 40-50 bin km civarlarında değiştirilmesi gerekiyor.
Debriyajı basılı tutarsanız bu işlemi yapmayacaktır; ancak vitesi boşa alıp debriyajı bırakırsanız ana dişliler dönmeye devam edecek ve yağlama işlemine devam edeceklerdir.
Aracın durma mesafesini uzatırsın. Debriyajla frene aynı anda basılması motor frenini boşa çıkarır. Hatta isterseniz vites düşürerek motor frenini de artırabilirsiniz.
hafif hafif gaza bascan.. yani debriyajdan ayağını kaldırmaya başladın,yavaşca da gaza dokunacan.. debriyaj pedalından ayağını tamamen çektiğinde gaza biraz daha yüklen.. Hafif gaz verirsen ayağını debriyajdan çekerken kavramaya yakın çok daha sarsıntısız geçiş olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri