Kötü kokudan şikâyet ettiğiniz fırının içerisini, nemli bir bez üzerine döktüğünüz bir miktar karbonat ile silin. Daha sonra, temizlediğiniz fırının içerisinde bir fincan dolusu karbonatı beklemeye bırakın. Kısa sürede karbonat, tüm kötü kokuyu emecektir.
İlk kullanımda koku ve duman geliyorsa
Fırınınızın ilk kullanımında koku olması normal bir durumdur. Fırının tüm aksesuarlarını ve tepsilerini çıkarıp boş olarak maksimum sıcaklıkta 30 dakika çalıştırın. Sonrasında fırını kapalı konuma getirin. Soğuduktan sonra içini ıslak bir bez veya sünger ile temizleyip kurulayın.
Koku emici özelliğe sahip olan tarçın balık kokusunu temizler. Bir diğer yöntem ise bir kap içerisine eklediğiniz su, limon suyu ve limon kabuklarını fırına koyarak 10 dakika 180 derecede bekletmenizdir. Fırına sinen balık kokuları bu işlemden sonra yok olur.
Bunun için ısıya dayanıklı bir kabın ya da direkt olarak fırın tepsinin içerisine bir miktar su koyun. Bu suya karbonat ve sirke de ekleyebilirsiniz. Daha sonra fırını 150 – 180 derece civarında yarım saat kadar çalıştırın.
İlk kez kullanıldığında fırınınız kötü kokuyor mu? Endişelenmeyin: Belli bir “yeni fırın kokusu” tamamen normaldir. Eğer yeni üründen gelen garip kokudan hızlı bir şekilde kurtulmak istiyorsanız Bosch Ev Aletleri olarak ürünü ıslak bir bezle silerek başlamanızı tavsiye ederiz.
İlgili 38 soru bulundu
Evet, tamamen normal. Yalıtım ilk kez ısındığında bu özel koku ortaya çıkar. Fırının ilk kullanımından önce bir saat boyunca 200 º C'de ve “Üst + Izgara” fonksiyonunda çalıştırılarak ısıtılmasını öneririz. Bunun için tepsiler hariç tüm iç aksesuarları çıkarmanız gerekir.
Fırınınızın kapısını da temizlemeyi unutmayın. Durulayın: Fırınınızı temizledikten sonra, ılık su ile fırınınızı durulayın. Fırınınızı kurulamak için temiz bez kullanmalısınız. Fırın temizliğinde yan duvarlarının daha iyi temizlenebilmesi için köpük formundaki yağ sökücü tercih edebilirsiniz.
Bir kap içinde ya da sprey şişe içinde 1 paket karbonat, 1 limon suyu ve suyu karıştırın. Daha sonra karışımı fırının iç yüzeyine püskürtün. Eğer sprey şişe kullanmıyorsanız bez yardımı ile temizliği yapabilirsiniz. Fırın içine dağılan karbonatlı suyu yaklaşık 30 dakika boyunca bekletin.
Ocak, fırın, davlumbaz, aspiratör, musluk, lavabo, mutfak tezgâhı, mutfak dolapları, mermer, fayans ve seramik yüzeyler, alüminyum, paslanmaz çelik, tencere ve tava, bahçe mobilyaları, PVC, motosiklet, bisiklet, otomobil jantı gibi araçlarda oluşan yağ ve kirleri temizlemede güvenle kullanılabilir.
Deterjan kokusunu gidermek için neler yapabiliriz sorusunu cevaplayalım; Öncelikle yıkandığı halde sabun kokan tencereler bir kez daha durulanmalıdır. Yarım çay bardağı sirke ve yarım limon ve bir miktar suyu tencere içerisine koyup yarım saat kaynatmak kokuyu giderecektir.
Portakal, mandalina, limon veya misket limonunun kabuklarını soyup bir tencerede su ile ocağının üzerinde kaynat. Narenciye o balık kokusunu kısa sürede yok edecektir.
Balığı kızarttıktan sonra tencerenin içerisine su, tarçın, sirke, limon, defne yaprağı, karanfil ilave ederek karışımı kaynatabilirsiniz. Aromatik ve hoş kokusuyla ön plana çıkan bu karışım balık kokusunu gidererek ortama sinmesini önleyebilir.
Fırın temizliği karbonat-sirke veya kabartma tozu-limon ikilisiyle de yapılabilir. Bunun için sirkeli veya limonlu karışımı yüzeylere püskürterek birkaç saat bekletmeniz yeterlidir. Yemek lekelerinin yanı sıra su ve deterjan izleri de özensiz bir görünüme yol açabilir.
Temizlik kabının içerisine 2 bardak su ve yarım bardak amonyağı karıştırın. Amonyak ve su karışımını bez yardımıyla fırının tüm iç yüzeyine uygulayın. Tüm yüzeyi karışımla sildiğine emin olduktan sonra fırının kapağını kapatın ve 1.5 saat kadar kapalı tutun.
Sirkeli sabunlu su
Karıştırma kabının içerisine 1 çay bardağı sirke ve 1 çay bardağı su ekleyin. Ardından 1 çay bardağı sıvı sabun ilave edin. Karbonatı da ekleyerek malzemeleri karıştırın. Hazırladığınız deterjan ile sünger yardımıyla fırının her yerini temizleyebilirsiniz.
Fırın temizliği için bulaşık bezi, bulaşık süngeri, bulaşık deterjanı, yağ ve kir sökücü, fırın temizleme spreyi kullanabilirsiniz.
YAĞLANMIŞ FIRIN NASIL TEMİZLENİR? Kauçuk eldiven giyin ve temizlik sırasında gözlük veya maske takın, böylece kimyasal buharlara veya dumanına karşı korunmuş olursunuz. Fırını kapatın ve soğumasını bekleyin. Fırın sıcakken temizlemeye başlamayın.
Kendi kendini temizleyen fırın
Temizleme işlemiyle fırın 480°C'ye kadar ısınır ve yanmış yağ ve yiyecek kalıntılarını yakar. Sadece küçük bir kül kalır, bu da bir mendil ile temizlenebilir. Kirlenme derecesine bağlı olarak, üç farklı temizleme programı arasından seçim yapabilirsiniz. Sadece "Başlat"a basmanız yeterli.
Temizlik işlemi bittikten sonra 10 - 12 saat fırının çalıştırılmaması tavsiye edilir. Fırın çalıştırıldığında yaklaşık 40 dakika içerisine bir şey koyulmadan boş bir şekilde en yükse derece de çalıştırılmalıdır.
Fırın camı nasıl temizlenir
Bir cam temizleyicisi ve bir mikrofiber bez kullanmanızı tavsiye ederiz. Eğer inatçı kirlerle uğraşıyorsanız kolay bir şekilde fırın camına püskürtün, bir süre emmesini bekleyin ve silin. Ve işiniz bitti. Fırınınızın camını temizlemek için daha kolay bir yol yoktur.
Ankastre fırın temizliği yaparken fırınlarınızın hem içini hem de dışını doğal yöntemlerle de temizleyebilirsiniz. Sirke başta olmak üzere karbonat ve tuz karıştırarak temizlik yapabilirsiniz. Ancak bu karışımın oranına dikkat etmeniz gerekir. Bu karışım özellikle kurumuş yağ lekelerine karşı etkili bir çözüm sunar.
Kokuyu gidermek için birkaç çorba kaşığı limon suyu karışımını fırının içinde 2-3 dakika süreyle kaynatmanız gerekir. Bir bardak su ile bir limonun suyunu ve kabuğunu derin bir mikrodalga kasesinde karıştırıp 5 dakika ısıtarak, fırınınızdaki kötü kokuları giderebilirsiniz.
Tavayı bol miktarda kabartma tozu ile kaplayın, ardından peroksit ile püskürtün veya bir macun oluşturmak için kabartma tozu üzerinde dikkatlice gezdirin. Yüzeye eşit şekilde sürün, bir gece bekletin, kazıyın, fırçalayın ve durulayın.
Fırınlar aşağı yukarı 15 dakika içerisinde 165 derece sıcaklığa ulaşabiliyorlar. Buradan yola çıkarak kaç dereceye ihtiyacınız varsa o kadar zaman önceden fırınınızı ısıtmaya başlamalısınız. Çok uzun süre önceden ısıtmaya başlamanız ısıyı gereksiz yere yükselmez çünkü artık fırınlar rezistanslı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri