Hamuru farklı mı? Evet ekmekten farklıdır. Ustalar tarifine göre hamura yağ ve şeker de ilave eder, hatta süt ilave edenler de vardır. Bu daha zengin bir içerik anlamına gelir, dolayısıyla lezzetini güçlendirir.
Ekmek hamuru yada pide hamuru aynı hamur mudur aslında? Çok sorulan bir sorudur, cevabı ise çok kolay evet ekmek ve pide hamurları aslında aynı hamurdur.
Pide hamuru beyaz renkli buğday unundan yapılır. Başka herhangi bir un kullanılmaz. Pide hamuru un, su, tuz ve maya karıştırılarak yapılır ve kıvamına gelinciye kadar elle yoğrulur. Hamurun pide yapımında kullanılması için serin bir ortamda en az 2 saat dinlendirilmesi ve kabarması gerekir.
Ilık su, toz şeker ve mayayı bir kabın içerisine alıp güzelce karıştırın ve 3-4 dakika kadar bekletin. Mayanız şeker ve ılık suyun yardımıyla aktif hale gelecektir. Bu aşamadan sonra üzerine tuz ve azar azar un ilave etmeye başlayabilirsiniz. Ele yapışmayan bir hamur elde etmeniz önemli.
Ramazan pidesinin unu cıvık olur. Unun kepeği farklıdır. Hamurunun yoğrulma süresi farklıdır. Suyu, tuz oranı çok önemlidir.
İlgili 36 soru bulundu
Pide hamuru mayalı bir hamurdur. Yaş mayayla kolayca yoğurabilirsiniz.
Ramazan pidesinin en temel farkı hamurunda kullanılan özel undur. Buğday üst kalite olmalı ki suyu çeksin, cıvık bir hamur elde edilsin. Hamurunun yoğrulma süresi farklıdır. Suyu ve tuz oranı çok önemlidir.
Kıymalı Pide Yapımı Tarifi İçin Malzemeler
2 yemek kaşığı yoğurt. 100 gram tereyağ (eritilmiş) 1 yumurta beyazı – sarısı kenarlarına.
Yüksek oranda su kaldırması ile fazla adette ürün alınabilmesini sağlar. Kolay yoğrulan ve işlenen hamur yapısı ile yırtılmaz ve geri çekmesi azdır. Söke Pidelik Un ile istenilen çıtırlıkta ve lezette, ağızda dağılan nefis pideler hazırlayabilirsiniz. Çünkü siz iyi bilirsiniz, lezzetin hamurunda Söke var.
Hamur yoğurma ile uğraşmadan, fırından aldığınız ekmek hamuru ile enfes bir pide hazırlamak mümkün.
Azar azar un ilavesiyle yoğrulur ve yumuşak, ele yapışmayan bir hamur elde edilir. Hazırlanan pide hamurunun üzeri örtülerek, sıcak bir ortamda mayalanması için 1-2 saat kadar bekletilir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Pide hamuru neden kabarmaz? Hamurun kabarmamasındaki en yaygın neden, malzemelerin gereken sıcaklıklarda olmamasıdır. Yani çok sıcak veya aşırı soğuk olarak eklenen su ve süt gibi malzemeler, mayanın yapısını bozar ve kabarmasını önler.
Aslında niyetim poğaça yapmaktı hamuru da ona göre yaptım :) ama sonucumuz pide oldu ve tadı muhteşem harika oldu yumuşacık lezzetli kıymalı pidemiz oldu ve ayriyeten içi boş poğaçalar yaptım. şimdi gelelim yapılışına.
Tüm mayalı hamurları, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirerek buzdolabında saklamanızı öneririz. Yumurtalı yaş mayalı hamurlar buzdolabında 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamurlar buzdolabında 2 gün, kuru mayalı hamur da buzdolabında maksimum 3 gün bekleyebilir.
Hamuru için, derince bir kaba kuru mayayı ve toz şekeri alın, üstüne ılık suyu ekleyin, karıştırın ve kabarması için bir kenarda 10 dakika kadar bekletin. Ardından üstüne sıvı yağı ekleyip, bir çırpma teli ile çırpın. Sonrasında 2 su bardağı unu ve tuzunu ekleyip, yoğurmaya başlayın.
20 adete yakın lahmacun hazırlamak istiyorsanız 2 su bardağı suya 5 su bardağı un alacaktır. Suyu kaba koyduktan sonra azar azar, suyla unu birbirine yedirdikçe un ilave edin. Tuzunu da ekleyin. Ele yapışmayan, orta sertlikte bir hamur elde edin.
Üzerine çörek otu serpin ve önceden ısıtılmış 220 derecelik fırında, alt-üst ayarda, orta sırada pişirin. Fırından fırına göre değişiklik gösterse de 30 dakika içerisinde pideniz pişmiş olacaktır.
Bir kase içine döktüğümüz sıvı yağı ve su karışımına elimizi batırıp sonra hamurları elimizle açalım ve iç harcı ekleyelim. üstlerine yumurta sarılarını ve yağlı suyumuzu da sürerek önceden ısıtılmış 200 derecede ki fırınımıza verelim 15 maksimum 20 dk (fırına göre değişir) pişirip servis edelim.
Kapalı Pide Tarifi Nasıl Yapılır? Geniş bir kabın içine süt su şeker ve mayayı koyup maya eriyene kadar karıştıralım. Daha sonra unu yavaş yavaş ilave edip yumuşak bir hamur elde ediyoruz hamurumuzu 40-45 dk mayalandırıyoruz. 3-4 dk daha pişirip ocaktan alalım.
Pidenin Ramazan ayının bir sembolü haline gelmesi yine Osmanlı zamanında gerçekleşmiştir. Fırıncılar Ramazan'a bir ay kala fırınlarını temizlerler ve Anadolu'dan sırf pide için özel unlar getirtirlerdi. Aynı zamanda Ramazan pidesi yapan tırnakçı ustalarını da erkenden tutarlardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri