Fırınlanmış kereste işlemi kontrollü yapılacak olan bir işlemdir. Bu işlem sırasında modern kurutma fırınları kullanılarak hava akışının gerçekleşmesi sağlanır. Sıcaklık ve nemlilik seviyeleri ölçümlenerek yapıldığından dolayı kertseler tep bir tip prensibine göre kurutulmuş olur.
İşlenmeye hazır kerestelerin fırınlama işlemine tabi tutulması gerekir. Aynı zamanda, fırınlı çam kereste olarak ancak satışa sunulur. Fırınlama işlemi bilgisayar ortamında kereste ebatı ve türüne göre farklı zaman dilimlerinde yapılır. Fırında kurutularak verimli ve yenilenebilir bir ürün haline gelir.
İnşaatlık keresteler elde edilirken, genellikle ladin, çam, gürgen gibi ağaçlar kullanılır. Bu ağaçların belirgin özellikleri, sağlam yapıda olmaları, inşaatlardaki ağır uygulamalarda dayanım gösterebilmeleridir.
İnşaatlık keresteler, beton kalıbında, çatılarda, kolon ve kirişlerde kullanılır. Farklı boylarda olan bu ağaçlar özellikle inşaat sektörünün vazgeçilmez elemanları arasında değerlendirilir. İnşaatlık kereste seçilirken dikkat edilmesi gereken birtakım unsurlar vardır.
İlgili 42 soru bulundu
Suya Dayanıklı Ahşap Ürünler arasında beyaz meşe ve tik vardır. Bunlar ayrıca bükülmeye, çürümeye, çatlamaya veya bükülmeye karşı dayanıklı uzun ömürlü ağaçlardır. Bu yoğun ahşaplar çok fazla bakıma ihtiyaç duymaz ve çürümeyi, nemi ve böcekleri kovma konusunda doğal bir yeteneğe sahiptir.
NOT: Balsa ağacının dünyanın en sağlam ağacı olmasının bir çok sebebi vardır. Yapılan ölçümlere bağlı olarak; sertlik, bükülebilme ve sıkıştırılabilme kategorilerinde en sağlam ağaç olarak belirlenmiştir. Balsa ağacı; meşe ağacı ve çam ağacından bile daha dayanıklıdır.
Çatı keresteleri için en uygun kereste köknar ağacından biçilmektedir. Köknar ağacı ülkemizde çokça bulunduğu için fiyat olarakta ekonomiktir. Ayrıca diğer ağaçlara nazaran uzun ömürlü ve hafiftir. Bunun yanında Çam ağacından ve diğer türlerinden,kavak,söğüt gibi ağaçlardan da kesilmektedir.
Ahşap ev yapımında mutlaka sert yapıya, reçineye sahip çam ağaçlarının tercih edilmesi gerekir. Çam ağacının yanı sıra meşe, meranti, mukulungu ve hemlock gibi ağaçlar da kullanılabilir. Bu ağaçlar, yapıları sayesinde sağlam bir ahşap evin yapılmasını sağlar.
Dünyadaki en sağlam ağaçlar arasında bulunan Balsa ağacı, Orta ve Güney Amerika'da yetişen bir ağaçtır. Balsa sağlam ve dayanıklı olmasına rağmen kolay bir şekilde işlenebilen bir ağaçtır. Hatta son derece dayanıklı olan meşe ağacından bile daha dayanıklı bir forma sahiptir.
Bunun yanı sıra, ahşabın teğet yönünde fazla büzülmesi büyük boyutlu ahşapları çatlamasına neden olur. Ahşap genellikle yüzeyden merkeze olan mesafenin en az olduğu noktada çatlar. Ahşabın yoğunluğu arttıkça, nemin sebep olduğu büzülme ve genleşme genellikle artar.
İnşaat kereste metreküp fiyatları piyasa koşullarına göre değişiklik göstermektedir. İnşaatlık kereste olarak en çok tercih edilen çam kereste 2021 yılı geneline bakıldığında 2000-2500 TL/metreküp olarak alıcı bulmuştur. 2022 yılının ilk aylarında 3000 TL/metreküp olarak fiyatlandırma devam etmektedir.
Çok sert ağaçlar: Ceviz, sert karaağaç, kara salkım, karaağaç. Sert ağaçlar: Meşe, kayın, dişbudak, karasakız. Orta sertlikte ağaçlar: Kırmızı sakız, beyaz karaağaç, bazı kavak cinsleri.
Genel anlamda Çam Ağacından elde edilen bir yakacak türüdür. Çoğunlukla odun sobalarında, ekmek fırınlarında ısı kaynağı olarak kullanılmaktadır. Kuru Çam odunun özelliği sayesinde açık alanda, yağmurda ve rüzgarda ateş sönmeden yanmaya devam etmektedir. Ürünün yapısı uzun süre yanacak şekilde tasarlanmaktadır.
Klasik kereste kurutma sistemleri doğal gaz ve elektrik enerjisi kullanılarak buhar ısısıyla fırın içerisinde ısıtma, nemlendirme ve hava sirkülasyonu sağlayan aşamalar ile kurutma işlemini gerçekleştirir. Fırın betonarmeden yapılabileceği gibi alüminyum alaşımlı sac ve ısı yalıtım malzemelerinden de üretilebilir.
Eğer kereste nahoş bir şekilde kokuyorsa bu durumda kerestenin çürük olduğundan şüphe edilebilir. Kireçli ve donuk bir görünüme sahip olan keresteler kalitesizdir ve kalas olarak kullanılabilir. Kerestelerin üzerinde yıllık halkaları vardır ve bu halkalar ne kadar düzenli olursa kereste de o kadar iyi demek olur.
Yeşilin ve doğanın kucağında, minimal yaşam sadeliğini yakalayabileceğimiz bungalov evlerin yapısı, konumlandırıldığı yerin doğal konseptiyle uygun olması açısından ahşap malzemeden yapılır. Genellikle yapımında dayanıklılığı ile bilinen çam ağacı kullanılmaktadır.
Ağaç ev yapımı için kullanabileceğiniz pek çok ağaç türü var. Çam ağacı dayanıklı olması bakımından ev için en uygun ağaç türüdür ancak kayın ve meşe ağaçlarını da tercih edebilirsiniz. Çam, kayın ve meşe ağaçlarını isterseniz işlenmiş şekilde, isterseniz de kütük halinde kullanabilirsiniz.
Tomruklar kayın, sarıçam, kızılçam, meşe ve karaçam gibi ağaçlardan üretilir.
Göknar (köknar) Ağacının Özellikleri
Hızlı bir şekilde kurutulabilir. Yarılmaya ve çatlamaya eğilimi azdır.
Kaşık hemen hemen her ağaçtan olur fakat en uygun ağaç kayın ağacıdır. Şimşir ve zeytin ağacından ise yemek yeme kaşığı yapılır.
MDF levhaları 488*210 cm ve 18 mm kalınlıkta yapılmıştır. Meşe, Kayın, Çam, Kavak ve Dişbudak cinslerinden elde edilen lifler tek veya değişik oranlarda karıştırılmak suretiyle 750 kg/m³ yoğunluğunda 20 adet levha üretilmiştir.
Ahşap Fırın Küreği, doğal ahşaptır, "Kavak Ağacından" üretilmiştir. Ürün tamamen El işçiliğiyle üretilmiştir. Her ürün kendi içinde özel olarak el işçiliği ile doğal ağaçtan üretildiği için renk tonlarında ve ölçülerinde ufak farklılık gösterebilir. Ürünümüzün Ebatları 19x40cm'dir.
Ağaç oymacılığına yeni başladıysanız, huş, limon, çam, söğüt ya da at kestanesi gibi, yumuşak bir ağaç seçmeniz iyi olur. Bunların oyulması daha kolaydır. Daha tecrübeli hale geldiğiniz zaman, kiraz, akçaağaç, elma, armut, zeytin ya da ceviz gibi ağaçlar kullanabilirsiniz.
İç kapılar için genellikle; Meşe, Ceviz, Çam, Kayın, Maun, Sapelli kullanılabir. Masif ahşap kapılar tamamen ağaçtan oluşur. Kasa,Kanatve pervaz kısımları tamamen doğal ağaçtır. Masif ahşap kapılarda boya işlemi için genellikle mat cila, koruyucu yaş veya su bazlı ahşap koruyucular kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri