Fırınınızı 75 dereceye ayarlayın ve yaklaşık 4-6 saat boyunca biberlerinizi fırında kurutun. Alüminyum folyo sayesinde biberler sularını bırakmıyor ve közlenmeden ağır ağır kuruyor. Ardından fırından alın ve kuruyan biberlerinizi buzdolabı poşetinde ya da bir kavanozun içerisinde bekleterek saklayın.
Biberlerin üzerindeki tüm tozlar, kirler iyice aksın. Ardından biberleri kağıt havlu üzerine alın, iyice kurulayın. Ardından yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisi üzerine, birbirlerine değmeyecek şekilde yerleştirin. Alt üst ayarlı 75 derece fırında kontrollü bir şekilde 4-5 saat kadar kurutun.
İlk önce dolmalık biberlerin içi güzelce temizlenerek yıkanır ve sonra bir iğne yardımıyla ipliğe sıralanan biberler güneş gören bir yere asılır. Renkleri pembeleşmeye başladığında diziliminizi serin bir yere alabilir ve üzerini bir bez yardımıyla kapatarak uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Biberleri uzun bir ipe, ortalarından iğne geçirerek dizin. Balkon veya bahçenizde en çok güneş alan yere ipi asın. Ortalama 3-7 gün içinde biberler kuruyacaktır. Kuruyan biberleri kavanoz veya buzdolabı poşetlerine doldurarak saklayın.
Pul biber yapmak için öncelikle acı kırmızı biberler kurutulmalıdır. Tohumları ayıklanan ve temizlenen acı kırmızı biberler iyice yıkanıp kurumaya bırakılır. Sonrasında ise tuzlanan biberler tepsi içine konularak güneşte kurumaya bırakılır. Yaklaşık 3 gün kadar kuruyan biberler robottan çekilir.
İlgili 21 soru bulundu
Güneşe serilen biber çok fazla sıcaktan pişip tadı rengi kokusu değişecektir, biberin bazı yerleri yumuşayıp rengi değişecek ve çürümeye başlayacaktır, buna güneş pişiği adı veriliyor. Bu nedenle biberi güneşte değil de fazla güneş almayan doğrudan güneş görmeyen bir yerde kurutmaya dikkat ediniz.
Güneşi en çok alan yere biberlerinizi asın ve 3-7 gün arası kurumaları için bekletin. Ardından kuruyan biberlerinizi alın. Buzdolabı poşetlerine ya da kavanozlara aktararak saklayın. Dilerseniz evinizin bir köşesine asarak da bekletebilirsiniz.
Evinizin, balkonunuzun, bahçenizin ya da varsa terasınızın en çok güneş alan yerine ipe dizdiğiniz biberleri yerleştirin. Havanın sıcaklığına ve güneş ışıklarının kuvvetine göre kuruma süresi değişecektir. Ortalama 3 gün içerisinde kuruma başlar. 7 gün içerisinde de biberleriniz tamamen kurumuş olur.
İlk önce dolmalık biberlerin içi güzelce temizlenerek yıkanır ve sonra bir iğne yardımıyla ipliğe sıralanan biberler güneş gören bir yere asılır. Renkleri pembeleşmeye başladığında diziliminizi serin bir yere alabilir ve üzerini bir bez yardımıyla kapatarak uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Biberlerinizi yıkayıp kuruttuktan sonra üzerine bıçak yardımıyla üzerine delikler açın. Fırın tepsisine dizin ve 200 derecede 15 dakika kadar pişirin. Biberlerinizi kolaylıkla soymak için ise mutlaka kapaklı bir kabın içerisine dizip kapağını kapatın.
Edirne. Nisan ayında ekimi yapılan biber fideleri, zahmetli bir yetiştirme sürecinin ardından olgunlaştı. Tarladan toplanarak iplere dizilen biberler, üreticiler tarafından özel oluşturulan alanlarda gölgede kurutuluyor.
Kurutma tesislerinde dışarıdan alınan havanın bir ısıtıcı yardımıyla ısıtıldıktan sonra kurutulacak gıda maddesiyle temas ettirilmesiyle yapılan kurutma işlemidir.
İlk olarak biberler yıkayıp kuruması için bir kenara alın. Daha sonra fırının tepsisine dizip fırını 65 dereceye ayarlayın. Tepsiye yerleştirin ve kapağı açmadan biberler rengi değişip kuruyana kadar bekletin. kuruduktan sonra fırından çıkarın. Biberleriniz kurumuş olacaktır.
Yazdan kalma biberleri sıcak suda beş dakika kadar bekletelim varsa saplarını çekirdeklerini temizleyelim ikiye bölelim. Daha sonra tavaya salçayı koyalım ve biberleri içine atıp beş dakika kadar kavuralım soğuduktan sonra sarımsaklı yoğurdu üzerine döküp naneyi serptikten sonra servis yapalım. Afiyet Olsun. .
Özellikle kuruyan gıdalarda güve çok büyük bir sıkıntı. Meyve kuruları, kurutulmuş domates, baklagiller en çok güvelenen gıdalar tabi sadece kışlık gıdalardaki tehlike güvelenme ile kalmıyor uygun ortamda saklanmayan gıdalar çürüyebiliyor küflenebiliyor..
Poşetin ağzına düğüm atın. Poşete düğüm attıktan sonra biberleri tekrar bir poşete daha koyun. Biberler 2 poşet içinde olursa, bulunduğu dondurucuda diğer donan sebzelerin kokusunu almaz. Hazırladığınız bu yöntem ile dolmalık biberleri buzlukta uzunca bir süre saklayabilirsiniz.
Dolmaların üst yüzeylerinin çok fazla kızarmasını istemiyorsanız fırın torbasının içinde, 190 derece fırında 45 dakika pişirebilirsiniz.
Yaz aylarının en sıcak günlerinin yaşandığı temmuz ve ağustos ayları, taze patlıcanların bolca ve ucuz olduğu dönemlerdir. Aynı zamanda bu aylarda patlıcanları rahatça kurutmanızı sağlayacak, ihtiyacınız olan güneşi rahatça bulmanız mümkündür. Patlıcan kuruturken rüzgârın da en az güneş kadar etkili olduğunu unutmayın.
Tadı dengeler: Limon suyu
Çay bardağının dörtte birine denk gelen limon suyu bu noktada yeterli olacaktır. Pişen yemeğinize limon suyunu ekledikten sonra artık içiniz rahatlayabilir.
Evinizdeki serin ve kuru yer baharat saklamak için en uygun yerdir. Pul biber, toz biber, köri gibi sıcaklıktan çok etkilenen baharatlar buzdolabında saklanmalıdır. Baharatı aldığınız tarihi kavanozun üzerine not ederseniz kullanma süresini daha rahat takip edebilirsiniz.
Acı toz ve pul biberdeki hileler bu kadarla bitmiyor. Türk Gıda Kodeksi, 'Toz biberde hiç tuz olmayacak, pul biberin tuz oranı ise yüzde 7'yi geçmeyecek' diyor. Ama yapılan tahlillerde, piyasadaki toz ya da pul biberlerin tuz ve yağ oranı yüzde 20'nin altında çıkmıyor.
Baharatın aromasını kaybetmemesi, böceklenmemesi için doğru şekilde muhafaza etmeniz oldukça önemli. Baharatları saklarken ilk kural elbette hava almayacak şekilde baharatları saklamak. Cam kavanozlar yerine güneş ışığına maruz kalmayan seramik kavanozlar her zaman daha sağlıklı bir seçimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri