Yemeği daha hızlı pişirmek ve suyunu kaybetmeden kurumasını önlemek istiyorsanız fırını fanlı bir şekilde çalıştırmanız gerekiyor. Bu yöntem rosto tarzı kızartılması gereken etleri pişirirken oldukça kullanışlı oluyor. Fırın fanı özellikle kavurma ya da tatlı yaparken ve ekmek pişirirken kullanmanız tavsiye ediliyor.
Fanlı fırında pişen kekler, dıştan pişmiş gibi gözükseler de içlerinin hamur kalma ve pişmeme ihtimali yüksek olan keklerdir. Keklerin kurumaması ve içi dışı aynı oranda pişmesi için muhakkak fansız fırın tercih edilmelidir.
Fanlı fırınlar, sıcaklığı daha hızlı ve daha eşit bir şekilde dağıtmak için tasarlanmıştır. Bu, yemeklerin pişirme süresini kısaltır ve daha tutarlı sonuçlar verir. Fan, sıcak havayı fırın içinde dolaştırarak yemeğin her yerine eşit şekilde yayılmasını sağlar.
Keki pişirmek için fırın derecesi 180'e getirilmelidir. Bu ısıda kek istenilen kıvamı yakalar ve harika bir dolgunluk ile güzel bir lezzet sunar. Bu ısı ile beraber kek genel olarak 35-40 derece içerisinde pişer. Tabii yine de kek pişerken 20 ya da 25 dakikalar içerisinde kürdan testi yapmak önemlidir.
Tepsiye önce sebzeler konulur su eklenir ve üzerine etler dizilir. Ben etlerin pişip pişmediğini daha kolay anlamak için aliminyum folyo yerine fırın poşetini kenarlarından açarak tepsinin üstünü kapattım. Önceden ısıtılmış fan ayarında 200 derecelik fırında etler pişene kadar tutun.
İlgili 18 soru bulundu
Fanlı programda dışının çıtır içinin ise yumuşak olmasını istediğiniz her yemeği pişirebilirsiniz. Et ve sebze yemekleri için bu program idealdir. Ancak bu programının kek, börek, ekmek gibi kabarması gereken yiyeceklere uygun olmadığını belirtmeliyiz.
200 derecelik fırında altı üstü pişene kadar pişirilir. Poğaça yaparken alt üst fırın ayarını tercih edin ve fan kullanmayın. Fanlı ayar poğaçaların sert ve kuru olmasına neden oluyor.
Kek tariflerinde çoğu kez fırının dereceleri farklı ayarlanıyor. Fakat fırında kek pişirirken derece 180 olmalıdır. 180 derecelik fırınınızda kekiniz pişerken sürekli olarak kapağını açıp kontrol etmemelisiniz.
Kekinizi fırından almadan önce fırının kapağını hafif aralayın. Fırını kapatın ve ısının yavaş yavaş değişmesini sağlayın. Kek piştikten sonra bir süre kekinizi fırında bırakın. Sonra alıp oda sıcaklığında dinlendirin.
Kek fırına, fırın ısıtıldıktan sonra konulmalıdır. Soğuk fırına kek koymak hamurun geç kabarmasına neden olur.
Asla böreği yüksek ısıda pişirmeyiniz kat kat olmaz içi pişmez. 2. Böreği fanlı fırında da pişirmeyiniz aksi takdirde kurur.
Havalandırma aracı, pervane, pervane kanadı ya da vantilatör şeklinde de tanımları vardır. Fanlar havanın temizlenmesi için kullanılan ve elektrikle çalışan bir alettir. Fanın hareketli bir pervanesi vardır ve hava üzerinde çalışır. Fana statik ve kinetik enerji kazandırır ve bu sayede fan işlevini yerine getirir.
- Börekler fırında 180 ile 200 derece arasında pişirilmelidir. Eğer fırın derecesini 180 dereceye ayarlamışsınız böreğini mutlaka 30 dakika boyunca pişmelidir. - Eğer fırın sıcaklığı 200 derece şeklinde ayarlanmışsa böreğin pişme süresi 20 ya da 25 dakika arasında olacaktır.
SÜTLAÇ FANLI MI PİŞER FANSIZ MI? İstediğimiz kıvamda kızaran sütlaçları fırından çıkarıp soğumaya bırakıyoruz. NOT: Burada fırını alt- üst veya fan ile ( hamur işi-yemek pişirme ayarları ile) çalıştırmayın. O zaman sütlaç yemek gibi pişer, kabarır taşar, suyunu çeker.
Pizza ve alttan kahverengileşmesi istenen yiyecekler için uygundur. Ortada pervane simgesi olan alt ve üst çizgi: Alt ve üst ısıtıcı ile arka duvardaki fan açık anlamına gelir. Sıcaklık fırının her yerine eşit oranda ve hızlı bir şekilde dağıtılır. Kar tanesi olan sağ alt köşesinde damla işareti: Isıtma yapmaz.
En lezzetli ve en sevilen hazır yiyecekler arasında pizza gelir. Genel olarak pizza fırında 180 ile 200 derece arasında değişkenlik gösteren miktar üzerinden pişirilir. Bu şekilde pizzayı pişirmeyi suretiyle rahatlıkla servis etmek mümkündür.
Gereğinden fazla koyduğunuz kabartma tozları ya da farklı kabartıcı maddeler kekinizin birden bire kabarıp, fırından aldığınız gibi de sönmesine neden olabilir. O yüzden elinizden geldiğince tariflere bağlı kalmaya özen gösterin. Bazı kek tarifleri de doğası gereği hacmi küçülen kek tariflerinden oluyor.
Fansız çalışan fırında hava akımı azalır, böylece kek daha nemli ve yumuşak kalır. Keki pişirirken fırına su dolu bir tepsi koymak da kıvamın yumuşak olmasını sağlar. Ayrıca katı ve sıvı malzemelerin oranı da çok önemlidir. Unu fazla eklemek, kekin kurumasındaki sebeplerden biridir.
- Öncelikle kek tarifi konusunda malzemeler eksik olursa kek kabarmayabilir. - Ayrıca malzemelerin soğuk kullanılması kekin kabarmasını önler. - Kek kalıbı margarin ile yağlanmadığı takdirde kabarmaz. - Kek malzemeleri sırasıyla eklenmediği takdirde kabarma sorunu yaşanabilir.
Dışı çıtır içi az pişmiş yemekler/yiyecekler elde etmek için kullanılan fanlı program bu nedenle özellikle kabarmasını istediğiniz kek, poğaça, börek gibi hamur işleri için uygun değil.
Kısaca üzerinden geçecek olursak; baharatlı ya da sade, puf puf kabaran ve daha az şekerli kekler için süt, yoğun ve nemli kıvamlı, şerbet ya da sos kullanacağınız, içerisine aroma ilave edeceğiniz kekler için ise yoğurt kullanmanızı öneririz.
Bir kekin yumuşacık ve kabarık olmasını sağlayan en önemli unsuru şeker ve yumurta. Yumurta beyazı ve şekerin, yumurta sarısı ve şekerin ayrı ayrı ve iyi bir biçimde çırpılması sonucunda kekiniz doğal olarak kabarır.
Bazı poğaça tariflerinde 200 derecede alt üst pişirmeniz önerilmektedir. Kullanacağınız malzemeler pişirme derecesini de etkiler. Bu nedenle tarife sadık kalmanız iyi olur. Mayalı hamurların kızarması ve pişmesi için ise 190 derece çoğu zaman uygun görülür.
Fırından çıkarılan pişmiş ürün 10 dakika sonra tepsiden soğutma teli üzerine alınmalıdır. Yumuşak bir yapı için kuru, temiz bir mutfak havlusu ile üzeri örtülebilir.
Poğaça pişirmek için fırın ısısının 175 derece olarak ayarlanması önerilir. Bu durumda poğaçaların 20-25 dakika gibi bir sürede piştiği söylenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri