Eğer patatesleri fırında kızartma şeklinde yaparsanız, zararlarını en aza indirmiş olursunuz. Fakat yağda kızartma şeklinde tüketirseniz bir miktar kalori almış olacaksınız. Patates kızartmasını bir öğün değişimi olarak yediğinizde kilo aldırmayacaktır.
Fırında az yağda kızaran patatesin, normal kızartma patatese göre daha az kaloriye sahip olduğu söylenebilmektedir. Fırında kızartma sayesinde patatesin zararı azalmaktadır. Fırında patates kızartması ise ölçülü bir şekilde tüketildiğinde kilo aldırmamaktadır.
Fırında patatesin 100 gramında 87 kalori bulunmaktadır. Fırında patatesin 1 porsiyonu (275 gr) 240 kaloridir.
Patates, yoğun glisemik yükü ve potasyum içeriğinden dolayı yüksek tansiyon nedeni olduğu üzerine bazı çalışmalar yürütülmüştür. Uzun süreli, haşlanmış ya da fırında, patates tüketmenin muhtemelen yoğun gilsemik yükünden dolayı antioksidan mekanizmayı bozması ve inflamasyona neden olması, yüksek tansiyona sebep olur.
Fırında patates kalori değerleri ise porsiyon ve gramajlarına göre şu şekildedir: 1 orta porsiyon (275 gr) fırında patates 240 kcal. 1 adet küçük boy (100 gr) fırında patates 87 kcal. 1 adet orta boy (150 gr) fırında patates 131 kcal.
İlgili 38 soru bulundu
Patates, yoğun glisemik yükü ve potasyum içeriğinden dolayı yüksek tansiyon nedeni olduğu üzerine bazı çalışmalar yürütülmüştür. Uzun süreli, haşlanmış ya da fırında, patates tüketmenin muhtemelen yoğun gilsemik yükünden dolayı antioksidan mekanizmayı bozması ve inflamasyona neden olması, yüksek tansiyona sebep olur.
Elma ve armuttan daha çok C vitamini içeren patates, domates ve portakaldan sonra vitamin kulvarında üçüncü sırada yer alıyor. Her ne kadar nişastalı bir sebze olsa da yağ içermemesi ve lif oranının yüksek olması sayesinde tok tutan bir seçenek olarak diyet menülerine eklenebilir.
Diyette illa ki tüketilecekse uzmanlar, patatesin kızartma ile değil haşlama ile tüketilmesi gerektiğine vurgu yapıyor. Fast food türü patates kızartması, uzun zaman aynı yağ içinde durduğu ve devamlı ısıtılarak kızartıldığı için uzak durulmalıdır. Patates kızartması yerine patates haşlaması tercih edilmelidir.
Kabızlık sorunu olanlar patates yiyemez bilgisi yanlıştır. Patates lif oranı çok yüksek gıdalardan biridir. Her öğünde tüketilmemek kaydıyla yemeklerde tercih edilebilir.
Her gün patates yemekten korkmayın.
Patates kabuğu potasyum bakımından oldukça zengindir ve kalbin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Potasyumun dışında patatesin içinde; fosfor, magnezyum kalsiyum, sodyum ve çinko bulunur. Patatesler ayrıca bol miktarda C vitamini içerir ancak pişirilirken bu vitamini yitirir.
Patates kızartmasını bir öğün değişimi olarak yediğinizde kilo aldırmayacaktır. Öğüne ilave olarak soslarla ve yanında farklı protein kaynakları ile tüketildiğinde size kilo olarak geri dönecektir. Diyetisyenler patates kızartması yenildiğinde bir öğün değişimi olarak tüketilmesini tavsiye etmektedir.
Patates yüksek miktarda nişastalı karbonhidrat içerir (büyük bir patateste yaklaşık 65 gram). Ancak bu gerçek, antrenman açısından bakıldığında hiç de kötü değil: Bu karbonhidrat türü kolayca sindirilebilir.
Patatesi yağda kızarttığınızda hem kalorisini iki katına çıkarırsınız hem de kızartarak içindeki vitamin ve mineralleri yok edersiniz. Patatesin püresini, salatasını ve ezmesini diyet yaparken kısıtlı miktarda yiyebilirsiniz. Ancak patates kızartması özellikle fazla yendiğinde kilo almak kaçınılmaz olur.
Tam yağlı süt, krema ve peynir içeren yüksek yağlı süt ürünleri genellikle kabızlığı daha da kötüleştirebilir. Süt tüketimini sınırlamak ve beslenmenize daha fazla tahıl, sebze ve meyve eklemek kabızlığınızın giderilmesine yardımcı olabilir.
Böbrek hastalığı ve inme riskini artırır
Patates kızartması, bazı sağlık problemlerine neden olan tuzla doludur. Yüksek oranda tuza sahip olan yiyecekleri tüketmek yüksek tansiyon riskini artırır. Dolaşım sistemine zarar veren bu beslenme, aynı zamanda kalp ve böbrek rahatsızlıklarına neden olabilir.
Beyaz ekmek, beyaz pirinç ve beyaz makarna gibi yiyecekler işlenmiş tahıllardır. Tahıllar işlenirken kepek ve tohum ayrılır. Bu işlem nedeniyle işlenmiş tahılların lif oranı düşüktür ve bu durum kabızlığa yola açar.
Eğer ölçülü ve doğru biçimde tüketirseniz muz kilo aldırmayacak, aksine sindirim ve boşaltım sisteminize katkıda bulunacaktır. Ayrıca muz kalori ve besin değerlerinin yanı sıra düzenli olarak tüketmek isteyebileceğiniz bir meyve.
100 gramında sadece 55 kalori bulunan yoğurt hem düşük kalorili hem de besleyici olmasıyla zayıflamaya yardımcı oluyor; içinde bulundurduğu karbonhidrat, protein ve yağa ek olarak kalsiyum açısından da çok zengin olması sebebiyle sağlıklı bir şekilde kilo vermenize yardımcı oluyor.
Bağırsaklar için de sağlıklı bir besin olması yönüyle, bulgur diyette kilo vermeye destek olan bir karbonhidrat kaynağıdır. Tabi sağlıklı ve faydalı diye ölçüyü kaçırmamak gerekli. Diyet öğünlerinize dikkat edip bulguru tükettiğiniz sürece, bulgur ile zayıflamanız mümkün olacaktır.
Kahvaltıda haşlanmış yumurta kilo aldırır mı sorusuna yumurtanın kalori değerleriyle yanıt verelim. 1 adet haşlanmış yumurta ortalama 155 kaloridir. Bu değer ise kahvaltıdaki diğer ürünleri düşündüğünüzde yeterli olacaktır. Ölçülü miktarda tüketilen haşlanmış yumurta kilo alımına neden olmaz.
Pek çok tüketim şekli bulunan patatesin en sağlıklı ve masum tüketim şekli ise haşlama şeklinde tüketilmesidir. Patatesi haşlayarak tüketmek, içeriğinde bulunan lifler sayesinde uzun süre tok kalmayı sağlar. Haşlama patates bilinçsiz bir şekilde tüketilmedikçe kilo almaya sebep olmaz.
Bilhassa diyette olan kişiler adına belirtilmesi gereken en önemli husus, zeytinin kilo aldırmadığıdır. Zeytin; hem zengin içeriği hem de düşük kalorisi ile sağlık bakımından önemli besinlerden birisi olarak tanımlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri