Cevap: Yiyecek anlamında kullanılmıştır.
Ayrıca sıkça kullanılan ekmek kelimesi sesteş konusuna önemli bir örnektir. Ekmek kelimesi şu anlamlara gelir; Ekmek: Tarlaya veya toprağa bir şeyler atmak. Ekmek: Tahıl unundan yapılarak pişirilen ve farklı türleri olan yiyecek.
Aldım kelimesi de eş sesli değildir.
Yazılış ve okunuşları aynı olan; ama anlamları birbirinden farklı olan sözcüklere eş sesli (sesteş) sözcükler denir.
Dolayısıyla bu sözcükler kendi aralarında sesteş olarak kullanılamaz. Ancak; “Sabahleyin yüzünü yıkamasını yüz kere söyledim.” cümlesindeki “yüz” sözcükleri sesteştir. Çünkü birincisi “çehre, surat”, ikincisi “sayı” anlamındadır ve gerçek/temel anlamlarıyla kullanılmışlardır.
İlgili 36 soru bulundu
Sandalye kelimesinin eş anlamı olan sözcükler şu şekilde sıralanabilir: İskemle. Kürsü
İş sözcüğünün eş anlamları bakım, çalışma, emek, eylem ve hizmet sözcükleridir.
Eş sesli veya sesteş kelimelere örnek olarak taş, at, kurt, geç, saz, yol, serin, yağ, in, dal, gül, uç, dik, iç, an, kız, yağ, kaz, dolu, çay, kara, yaş, kaç, kan, bağ, kazan, asma, al, güldür, yan, var, yazma, koru, sık, bin, kat, ay, öğüt, sal, yaz, yüz, dil gibi kelimeler gösterilebilir.
Çok kelimesinin eski Türkçe kökenli bir sözcük olduğunu söylemek mümkündür. Çok kelimesinin yerine kullanılabilecek olan eş anlamlı kelimeler ise; aşırı, bol, birçok, pek kelimeleri olarak ifade edilebilir.
Kelime Eş Anlamlısı
Kelime kelimesinin eş anlamlısı sözcüktür ve kimi zaman kelime yerine sözcük kelimesi tercih edilmektedir. Kelime ve sözcük kelimesi aynı anlamı taşımakta olup herhangi birinin kullanılmasında, anlam bozukluğu yaşanmamaktadır.
Farklı anlamlara gelseler dahi yazılış ve okunuşları aynı olan sözcükler eş sesli sözcükler olarak bilinir. Aynı zamanda sesteş sözcükler olarak da dile getirilmektedirler. Bu sözcüklerde aynı harfler kullanılır ve aynı şekilde kelime oluşturulur.
Topluluğumuz tarafından sevilenler. Fırın kelimesinin eş anlamlısı : Tuğla örücüdür .
Ekmek kelimesi eş sesli bir sözcüktür. Ekmek kelimesinin ilk anlamı undan yapılan, her gün tüketilen besindir. Ekmek kelimesi bir diğer anlamı ise toprağa bir şeyler serpmek, atmak anlamında kullanılır. Burada "ek" aslında fiildir.
Cevap: Yiyecek anlamında kullanılmıştır. Sofralarımızda bulunan yediğimiz ekmek anlamında kullanılmıştır.
Yediğimiz ekmek Tanrı, oğul ve kutsal ruhu hatırlatsın diye ekmeklerin üzerine 3 çizgi çekeriz' der. Orhan Gazi bu durumdan çok etkilenir ve bir ferman yayınlayarak 'Bundan sonra bütün Müslüman fırıncılar, Allah'tan başka ilah olmadığına işaret etmek için ekmeğin üzerine bir çizgi çeke' buyurur."
Daha sonra Ramazan ayının vazgeçilmesi olan pidemize dönüşmüştür. Osmanlı sarayında ise saray ekmeği has ekmek diye anılır ve has fırın adı verilen fırınlarda pişirilirdi. Halkın kullandığı ekmeğe ise harcı denirdi.
Soğuk kelimesinin eş anlamı olan antipatik, dargın ve itici kelimeleriyle ilgili örnek cümleler: Bana bu kadar dargın olduğunu bilseydim, özür dilemekte bu kadar gecikmezdim.
Günümüzde şişman kelimesinin yerine daha çok ''kilolu'' sözcüğü kullanılır.
Sesli Sözlük - nemli, ıslak.
Bilindiği üzere farklı anlamlara gelseler dahi yazılış ve okunuşları aynı olan sözcükler eş sesli sözcükler olarak bilinir. Bu sözcüklerde aynı harfler kullanılır ve aynı şekilde kelime oluşturulur.
Yani ses kalıbı aynı olan bu sözcüklerin karşıladıkları kavramlar tamamen farklıdır. Örneğin bir sayı olan “yüz” ile “başın ön bölümü” ve suda “yüz” anlamındaki yüz; çaygillerden bir içecek olan “çay” ile ırmaktan büyük akarsu vb.
Aynı şekilde yazılıp okunan, dolayısıyla da ses bakımından birbirinin aynısı olan; ancak anlamları birbirinden tamamen farklı olan sözcükler arasındaki anlam ilişkisine "eş sesli kelimeler" diğer bir ifade ile "sesteş kelimeler" adı verilir.
Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu üzerinden sağlık kelimesi için eş anlamlı olarak, 'sıhhat' sözcüğü ele alınmaktadır. Her iki kelime de anlam açısından aynı ifadeyi taşıyor.
Türkçede “baş, kafa, ser” kelimeleri eş anlamlı olarak birbirlerinin yerine kullanılmaktadır.
İnsan eş anlamlısı olarak kullanılabilecek kelimeler; ademoğlu, kişi, beşer, fert, ölümlü, zat ve şahıs kelimeleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri