Hazırlamış olduğunuz hamuru fazla bekletmeden istediğiniz ölçülerde buzdolabı poşetlerine paylaştırıp ağızlarını da kapatın ve buzluğunuza bekletmeden kaldırın. Kullanmadan önce akşamdan çıkartıp sahura kadar erir de mayalanırda. Mayalanmış hamuru ister pişi ister gözleme veya katmer yapabilirsiniz.
Derin dondurucuda aklınıza gelen her şeyi saklayabilirsiniz. Meyve, sebze, et, balık, tavuk, peynir, süt, anne sütü ve hatta mayalı hamur dahi dondurucuda saklanabilir.
Tüm mayalı hamurları, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirerek buzdolabında saklamanızı öneririz. Yumurtalı yaş mayalı hamurlar buzdolabında 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamurlar buzdolabında 2 gün, kuru mayalı hamur da buzdolabında maksimum 3 gün bekleyebilir.
Mayalı hamur, buzluğa konulabilen malzemelerden biridir. Bunun için hamur mayalanmaya başladığında parçalara ayırın ve yoğurun. Ayırdığınız bezeleri streç film ile güzelce sarın. Daha sonra hamurları kilitli poşetlere koyup ağzını kapatın.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Fırından alınan ekmek hamuru buzdolabında saklanır mı? Sadece un, maya, ılık su ve tuz ile hazırladıysanız hamurunuzu buzdolabında yine ağzı kapalı bir şekilde 3 gün muhafaza edebiliirsiniz. Maya kullanmadan mayasız olarak hazırladığınız hamurun ise buzdolabı ömrü 1 haftadır.
İlgili 33 soru bulundu
Tarifinizi yapmadan 1 saat kadar önce mayalı hamurlarınızı buzluktan çıkarıp ve oda sıcaklığında çözülüp mayalandırılmasını sağlayın. Ardından pişirip afiyetle tüketebilirsiniz.
Çünkü hamurun karıştırma sürecinde, karıştırma aracından kaynaklı bir sürtünme söz konusudur. Oysaki hamurun soğuk tutulması gerekir. Hamur soğuk tutulduğunda maya kademeli olarak mayalanır. Buzla karılan hamur doğru tadı alır ve iyi bir esnekliğe kavuşur.
Türk mutfağının gözbebeği börekleri her daim taptaze tüketebilmek için ihtiyacınız olan tek şey bir derin dondurucu. Farklı malzemeler kullanarak yapacağınız börekleri pişirdikten sonra soğumasını bekleyip kesebilir, daha sonra ise buzdolabı poşeti ile paketleyerek derin dondurucuya kaldırabilirsiniz.
Poğaça hamurunun içinde süt, yoğurt, maya gibi çabuk bozulabilen malzemeler olduğu için, pişirmeden saklanması önerilmiyor.
Ancak hamurun dayanıp dayanmayacağı ya da buzdolabında tam istenilen şekilde mayalanıp mayalanmayacağı da hep bir merak konusu. Hamurlar, dolapta da mayalanır. Hem de tam kıvamında olur ve çok uzun bir süre dayanabilir.
Daha önce söylediğimiz gibi mayalı hamur oda sıcaklığında maksimum 4 saat, buzdolabında ise maksimum 3 gün bekletilmelidir. 3. günün sonunda hamurda ekşimeler meydana gelir ve kıvamı bozulur. Bu yüzden mümkün olduğunca kısa sürede kullanılması önerilir.
Eğer birkaç gün boyunca oda sıcaklığında tazeliğini korusun isterseniz dinlenme aşamasındayken üzerine çok az nemli bir bez örterek dinlendirin. Bu şekilde dinlendiğinde tazeliğini daha uzun süre koruyacaktır. Yine bu hamur işlerini mutlaka bir kapalı kaba koymayı ihmal etmeyin.
Pişmiş mayalı poğaçaları buzlukta saklamak için önce yeterince soğuması için tezgahta bekletin. Daha sonra buzdolabı poşetlerine koyup ağzını sıkıca kapatıp poğaçaları buzlukta saklayabilirsiniz. İçi patates ya da peynir dolgulu ise 3 ay, sade poğaça ise 6 ay kadar buzlukta saklanabilir.
Poğaça hamuru buzdolabında saklanır mı? Hazırladığınız mayalı poğaça hamurunu parçalara bölüp bekletmeden buzlukta saklayabilirsiniz. Bu sayede artan poğaça hamurlarını ziyan olmaması için buzluğa atabilirsiniz.
Pratik olması ve tazeliğini koruması avantajları sayesinde hamur işlerinin buzlukta saklanması günümüzde çok kullanılan bir yöntemdir. Özellikle börek, poğaça, ekmek, kurabiye ve gözleme gibi hamur işleri buzluğa atılarak daha sonra da taze olarak yenilmektedir.
Tarifler sıcak veya ılık servis yapılabilir. Soğuduktan sonra kapalı olarak saklama kutularında 1-2 gün, buzdolabında 5-6 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Hamurdan çıkılır.Eller yıkanır,kurulanır. Hamurun üzerine 2 yemek kaşığı sıvı yağ eklenerek hamur toparlanır. Daha sonra hamur poşetlere ayrılır.Derin dondurucuya kaldırılır. Havasını pipetle çekip kapatıyoruz ve buzdolabının derin dondurucu kısmına kaldırıyoruz.
Poğaçaların piştikten sonra yumuşak olmasını sağlayan bu detaya göre hamurun düzgün bir şekilde mayalanması için bir kabın içerisinde, üzeri hafif nemli bir bez ile örtülerek bir süre dinlendirilmesi gerekmektedir.
Taze fasulye konserveleri, bin bir çeşit domates sosları, köz patlıcanlar ise en leziz kış hazırlıklarındandır. Bamya sevenlere ise bamyanın dondurucuya atılmış hali mutlaka tavsiye edilir. Turşu, tarhana ve erişte ise hemen ilk akla gelen kış hazırlıklarındandır.
Bir tepsiye dizeceğiniz çiğ haldeki böreklerinizi, üzerini hava almayacak şekilde kapatarak 1 gece bu şekilde buzdolabında (buzlukta değil) bekletmelisiniz. Ardından buzdolabından çıkardığınız börekleri yine hava almayacak ve birbirine değmeyecek şekilde saklama kaplarına ya da buzdolabı poşetlerine yerleştirmelisiniz.
Böreği en az 1 gece dondurucuda beklettikten sonra, çıkartın ( 1-2 ay bile durabilir dondurucuda)
Fırınlar özellikle bu sıcak havalarda ekmeği çıkaramadıkları için ekmek hamurunu yoğurmak için buz alıyorlar. Havaların ve suların sıcak olmasından dolayı hamura buz katılıyor. Balıkçılar, piknikçiler ve lokantacılar buzu çok tercih ediyor" dedi.
İlk olarak hazırlayacağınız hamurun büyüklüğüne uygun olarak belirlediğiniz miktarda unu, kullanmış olduğunuz unun etkisine göre %60 ya da %65 oranında soğuk su ile birlikte kazanın içerisine ilave etmelisiniz. Ardından hamurunuzu yaklaşık yarım saat ya da 45 dakika boyunca kazanın içerisinde yoğurabilirsiniz.
"BUZ, HAMURU SOĞUK TUTMASI İÇİN KATILIYOR"
Hamurun canlı olması ve hamuru sıcaktan korumak için buz katıyoruz. Hamur az kabardığı zaman hamurun içinin daha sağlam olması için ekmek hamuru yoğrulduğu sırada buz ilave ediyoruz. Bu sıcaklarda buz katmazsak hamuru soğuk tutmazsak hamur kendiliğinden çöker iyi ekmek çıkmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri