Bunu en basit tabirle açıklamak gerekirse; frontend, bir web sitesine girdiğinizde etkileşime girdiğiniz arayüzün tasarım ve geliştirmesine; backend, bu web sitesinin perde arkasında yer alan, işin server kısmı ve taban yazılımını geliştirme işine verilen adlardır. Türkçeye “Önyüz” olarak çevrilmiştir.
Frontend ve backend developer arasındaki fark nedir? Front-end geliştirici, bir web sitesinin ön yüzünden, başka bir deyişle kullanıcının web sitesinde gördüklerinden sorumludur. Back-end geliştirici ise web sitesinin sunucu tarafında, örneğin bir web sitesinin daha hızlı yüklenmesini sağlamak için çalışır.
Backend: Backend'in Türkçe karşılığı “Arkayüz”dür. Kullanıcıların görmediği arka yüz (Server-side) geliştiren kişidir. Yani sistemin mimarisini oluşturan, veri tabanı yönetimini planlayan, sunucu ayarlamalarından sorumlu, sistemin maksimum seviyede verimli ve hızlı çalışmasını sağlayan kişidir.
(Bu arada front-end, bir JS framework'ü içermese bile hala karmaşık ve zor bir alan. Kullanılabilirlik ve erişilebilirlik odaklı HTML, CSS ve vanilla JS kullanarak yüksek kaliteli web siteleri üretmeye odaklanan uzmanlara büyük saygı duyuyorum.
Yazılım dünyasının en önemli işlerinden birini yapan front end developerlar, tasarıma uygun ve sorunsuz çalışan bir web sitesi sunmak için özellikle HTML, CSS ve JavaScript dillerinde uzman olmaları gerekir. Bununla birlikte bu beceriler tek başına başarılı olmak için yeterli olmaz.
İlgili 22 soru bulundu
Frontend veya backend alanındaki bir yazılımcının git ve github kavramlarını ve komutlarını mutlaka bilmesi gerekmektedir. Bir veya iki günde kabaca öğrenilebilir.
JavaScript Ne Kadar Sürede Öğrenilir? Genel olarak, JavaScript'in temellerini öğrenmek yaklaşık iki ila altı ay sürer. Fakat JavaScript'in çeşitli kütüphanelerinde uzman olmak aylar veya yıllar bile alabilir.
Web sitesinin ön yüzünün (client-side) HTML, CSS ve JavaScript gibi teknolojileri kullanarak web sitesinin görsel tarafını oluşturma işlemi frontend olarak tanımlanır.
HTML ve CSS öğrenin: Front-end geliştirme temellerini HTML (HyperText Markup Language) ve CSS (Cascading Style Sheets) ile başlayarak öğrenmeye başlayabilirsiniz. HTML, web sayfalarının yapısını belirlemek için kullanılırken, CSS, web sayfalarının stilini ve görünümünü kontrol etmek için kullanılır.
eleman.net verilerine göre, Back-End Developer 2023 yılında ortalama 35.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Back-End Developer , Temmuz 2023 yılında ortalama 35.900 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 29.040 TL maaş alıyordu.
En az bir backend programlama dilinde uzmanlaşmalısınız; Java, Go, Kotlin, Python, C# ve dahası bunlardan biri olabilir. O dile ait en az bir frameworkü mümküse popüler olanı bilmeli ve onun üzerinde hızlıca proje üretebilir konumda olmalısınız.
eleman.net verilerine göre, Full Stack Developer 2023 yılında ortalama 43.800 TL maaş alıyor.
Nihai olarak yazılım kullanılabilecek hale geldiğinde Frontend'in işi de biter ve yazılım yayınlanmaya hazır bir hal alır.
Javascript Bir Backend Programlama Dilidir.
Frontend genellikle web tasarımı ve web'in ön yüzünün geliştirilmesini kapsar. Web tasarımı dendiğinde; Adobe XD, Photoshop ve Sketch gibi tasarım programlarını kullanabilen, aynı zamanda da HTML, CSS, JavaScript ve JQuery ile kod yazabilen tasarımcılardan bahsedilir.
Ancak hepsinin Front End ve Back End geliştirme becerilerine sahip olması gerekir. JavaScript,Python, Java, R, PHP, Node.js ve Ruby Full Stack Developer'lar tarafından sıklıkla tercih edilen teknolojiler arasında yer alır.
Backend için Ne Öğrenmeliyim? Backend için Ruby, Phthon, C#, Java, Go, PHP, Perl, Objective-C ve Visual Basic gibi temel sayılabilecek programlama dillerini öğrenmelisin. Java bir backend dili olarak öne çıkar ancak giriş dili olarak çok kolay olan ve fonksiyonel sayılabilecek PHP ile başlanması tavsiye edilir.
Python Developer olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Python Developer maaşı 2023 verilerine göre ortalama 33.500 TL civarındadır.
İsviçre. Saatçilik Bankalar. çikolatalar İsviçre'nin bildiğiniz şeylerden bazıları. Yazılım mühendisleri arasında, ülke aynı zamanda dünyadaki tüm ülkeler arasında yazılım mühendislerine en yüksek ödeme yapmasıyla da bilinir. Yıllık Maaş 100.000 ABD USD 'yi geçiyor.
3. Yazılımda İlk Adım
Tavsiyem HTML ve CSS ile başlamaktır. HTML aslında yazılım dili değildir, kendisi işaretleme dilidir, fakat başlangıç için ideal ve basittir. HTML ve CSS kullanarak basit web siteleri yapın ve tasarlayın.
Java misyonunun öğrenilmesi kesinlikle 3 ila 12 ay arasında tamamlanabilir, ancak bu makalede ele alacağımız birçok nüans var.
Sık gelen sorulardan bir tanesi de JavaScript öğrenmek için HTML ve CSS bilmeye gerek olup olmadığıdır. Aslında buna evet veya hayır diye bir cevap vermek gerekirse, günümüzde HTML ve CSS bilmeden evet JavaScript öğrenebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri