Her gün yıkamak zor geliyorsa günaşırı da çoraplarınızı yıkayabilirsiniz. Özellikle hassas kumaşlar için üretilmiş sıvı sabun kullanmanızda fayda var. Yıkarken hiç bir süreçte, deterjan, parlatıcı ya da yumuşatıcı kullanmamaya özen gösterin. Yine ılık su ile en fazla 30-35°C de iyice durulayın.
Önerilen 40 °C de yıkanması. İki çorap alınması ve dönüşümlü kullanılması ve yıkanması daha uzun ve etkin kullanılmalarını sağlamaktadır. Yıkama sonrası hafif bir kuruluma yapılmalıdır. Sıcak kurulama önerilmektedir.
Varis çorapları elde ve beyaz sabunla yıkanmalıdır. Yıkandıktan sonra suyunun bir havlu yardımıyla alınması gerekir, sıkılmamalıdır.
Varis çorapları sadece elde, Ilık sabunlu su ile yıkanır. Deterjan kullanılmaz, Mandal ile asarak kurutma yapılmaz.
Varis çorabı uyku saati dışındaki tüm zamanlarda giyilmelidir. Uykudan kalktıktan sonra yataktan çıkmadan varis çorabını giymek en etkili yöntem olacaktır.
İlgili 26 soru bulundu
Yapabilirseniz, varis çorabınızı sırtüstü yatıp ayakları havaya yükselterek giyebilirseniz bacaklardaki şişliği azalttığı için size kolaylık sağlayabilir. Giymesi zor oluyorsa bazı varis çorabı giyme aparatları faydalı olabilir. Doktorunuz tersini söylemediyse yatarken varis çorabı giymeniz gerekmez.
Tek ayak, baldır seviyesi çoraplar ise daha ucuzdur ve yapışkanlı band, yapışkan, klips, bel askısı yada kemeri ile kullanılarak çorabın istenilen pozisyonda kalması sağlanmaktadır. Hatta son yıllarda içinde silikon bantlar kullanılarak kaymaları engellenmektedir.
En İyi Varis Çorabı
Çoraplar ortalama 6 ay kadar işlevini sürdürür. Ayrıca yırtılan, delinen, esneyen veya hasar gören çorapların da kullanılmasının faydası olmaz. Soğuk su ile elde sabunla yıkamak çorabın ömrünü uzatır.
Varis çorapları yanlış veya çok uzun süre giyildiğinde ciltte tahrişe neden olabilir. Kompresyon çorapları kasıtlı olarak sıkı olduğundan, giyilmesi zor olabilir. Bacaklar temiz ve kuru olmalıdır.
Varis Çorabı Çamaşır Makinesinde Yıkanır Mı? Varis çorabının makinede yıkanması mümkün olsa da varis çorabının elde yıkanması daha uygundur. Yıkama esnasında yumuşatıcı kullanılmaması ve çorabın esnemesine sebep olacak uygulamalar yapılmaması gerekir.
Varis Çorapları Nasıl Etkili Olur? Elastik materyalden üretilen varis çorabı ayak ve bacak bölgesini sıkmaktadır. Ayak ve ayak bileğini daha sıkı; baldır ve uyluk bölgesini daha gevşek saran bu çorap bacaklardaki kan dolaşımını önemli derecede düzenlemeye yardımcı olmaktadır.
Bu çoraplar, çağı genişleyen damarların çaplarının daralmasına yardımcı olamamaktadır. Bu sebeple varis hastalarına tedavi olacakları zaman kadar bu çorabı kullanmaları tavsiye edilmektedir. Tedavi sonrasında ise tedavi yöntemine ve hastaya bağlı olarak 1 ay süreyle varis çorabı giyilmesi gerekir.
Varis çorabı, basıncı aşağıdan yukarıya doğru giderek artan, özellikli bir çoraptır. Gerek istirahat halinde gerekse çalışırken dışarıdan uygulanan bu basınç toplardamarlardaki göllenmeyi ve buna bağlı olarak gelişen ödem ve sızlama gibi şikâyetleri azaltmaya yardımcı olur.
Varis çorapları uzunluklarına göre; diz altı, diz üzeri, kasığa kadar ve külotlu olarak sınıflandırılabilir. Genel olarak en sık kullanılan varis çorabı türü diz altı seviyede ve orta basınçlı çoraptır. Damar içi lazer tedavisi ya da skleroterapi sonrasında ise kasık seviyesine kadar varis çorabı kullanılır.
Varis Çorabı
Çorabın giyilmesi için en doğru ve en uygun zaman yataktan kalkmadan öncedir. Varis çorabı giyilirken, ayaklar mutlaka kuru olmalı, nemli ya da ıslak olmamalıdır.
Varis çorabı kaç saat giyilmeli? Varis çoraplarını sabahları giyilmesi gerekmektedir. Çünkü toplardamarın en boş olduğu zaman sabah saatleridir. Varis çorabı giyseniz de giymeseniz de varisleriniz doğru ve kalıcı tedavi yapılmadığı sürece ilerleyecektir.
Varis çoraplarının gündelik hayatta giydiğimiz çoraplara göre farkı, bacağı daha kuvvetli basınçla sarmasıdır. Varis çorabının uyguladığı basınç sayesinde bacaktaki toplardamarlarda yaşanan göllenme beraberinde ağrı, sızı gibi bireyi üzen yakınmalar azalır. Varis çorabının iyileştirici bir etkisi bulunmamaktadır.
Varis rahatsızlığı genellikle ilk senelerde kişiye sadece görsel manada bir sıkıntı yaratıyor olsa da hastalık ilerledikçe kişinin sürekli olarak bacak ağrılarını yaşamasına sebep olacaktır. Venöz yetersizliğin gelişmesi ile kişinin bacaklarında ağrı olmasının yanı sıra aynı zamanda şişlik ve morluklarda oluşabiliyor.
Evet, varis çorabı gibi olan bası giysileri SGK tarafından karşılanır. Bunlar için ilgili hekimden rapor alınması gereklidir.
4- Varis çorabının özelliğini kaybetmemesi için yıkama ve kurutma talimatlarına mutlaka uyulmalıdır. 5- Kullanıma bağlı olarak zamanla bacaktaki şiş, ödem ineceğinden dolayı varis çorabı bacağı istenilen basınçla sıkamaz hale gelir. Bu nedenle her 6 ayda bir varis çorabının mutlaka değiştirilmesi gerekmektedir.
Varis çorabı satın alırken doğru basınç ve beden seçilmesi çok önemlidir. Tedavilerden sonra genellikle 23-32 mm Hg orta basınçlı varis çorapları öneriyoruz. Ancak genel anlamda ödem önleyici ve dinlendirici amaçla kullanılan çorapların basınçları 20 mmHg nın altında olup hafif basınçlı kategorisine girer.
Varis tedavisinin yazın çok daha az yapılmasının en önemli sebebi tedavi sonrası 1-2 hafta varis çorabı giymez gerekliliğidir. Varis çorabı bacakları biraz sıkabilir ve yazın bu çorapların giyilmesi rahatsızlık verebilir.
Sargıda da asıl olan eğer organa zarar vermiyorsa çıkarıp altını yıkamaktır. Ama çıkarıp yıkamak zarar veriyorsa üzerine mesh yapılabilir.
Varis Çorabı Sıkça Sorulan Sorular
%5 indirimle Mediven Medi Duomed Diz Altı Varis Çorabı (471233112) ten-rengi 880 TL'ye, %27 indirimle varimed Diz Altı Orta Basınç Açık Burun Varis Çorabı 245 TL'ye, %12 indirimle Luxor 808 CCL2 Dizaltı Burnu Açık Varis Çorabı Ten Rengi No: 2 194 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Genetik yatkınlık genç yaşta varis oluşumunun büyük oranda nedenidir. Ayrıca özellikle vücut geliştirmek için ağırlıkla yapılan sporlar, ayakta uzun süre durmak, bacakları biryerlere vurmak çarpmak bu hastalarda daha fazla varis oluşumuna neden olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri