Frontal lob--Akıl yürütme, problem çözme, karar verme, plan yapma, davranış ketleme, dikkati yönlendirme, kendini izleme, duyguları kontrol etme, motor beceriler; zarar görmesi durumunda ruh hali, hissiyat değişikliği olabilir.
Lezyonlarında dürtü- sellik, kişilik değişiklikleri, çocuksuluk, dishinhibisyon, saldırganlık, ve hafıza problemle- ri gibi belirtiler görülebilir. Orbitofrontal lob hasarı oluşan kişi, sosyal kuralları yok sayıp ve uygunsuz davranışlarda bulunabilir.
Frontal lob sendromu (FLS) kişilik, sosyal uyum ve davranışta belirgin ve kalıcı değişikliklerle kendini gösteren, özellikle prefrontal korteksin serebrovasküler hastalık, tümör, enfeksiyon veya kafa travması gibi nedenlerle hasar- lanması sonucu ortaya çıkan klinik bir tablodur.
Frontal lobun sol yanı “lisan ağırlıklı”dır. Sağ taraf ise daha ziyade lisan gerektirmeyen becerilerden sorumludur.
Oksipital lobların her iki taraflı olarak hasar görmesi “kortikal körlük” denen bir durumun ortaya çıkmasına neden olur. Göz, göz sinirleri, görme sisteminin ara durakları sağlam olmasına rağmen gözden gelen verileri değerlendirecek beyin bölgelerinin çalışmıyor olmasından dolayı bilinçli olarak “görme” gerçekleşmez.
İlgili 30 soru bulundu
Frontal lob--Akıl yürütme, problem çözme, karar verme, plan yapma, davranış ketleme, dikkati yönlendirme, kendini izleme, duyguları kontrol etme, motor beceriler; zarar görmesi durumunda ruh hali, hissiyat değişikliği olabilir.
Beyin hasarının başlıca belirtileri; bilinç bulanıklığı, kol veya bacakta uyuşma, güç kaybı, kusma ve nöbettir. Beyin hasarına bağlı olarak kol veya bacakta meydana gelebilen güçsüzlük gibi durumlar ilk bakışta anlaşılabilen belirtilerdir.
Sağ Beyin Hasarında; konuşma sırasında ses tonunu ayarlamada, uygun yerleri vurgulamada zorluk,konuşma sırasında uygun sözcüğü bulmada zorluk,uzun cümleler kurmada, bileşik cümleler kurmada zorluk ve şaka, espri, deyim, ironi anlamada zorluklar görülür.SBH olan hastaların %50'sinde dilin bu bileşenlerinin biri ya da ...
Frontal lob nöbetleri genellikle 30 saniyeden kısa sürer. Bazı durumlarda, iyileşme hemen gerçekleşir. Nöbet belirtileri veya semptomları yaşıyorsanız doktorunuza görünün.
Konuşma ve dil merkezi sol yarım kürededir. Dili doğru kullanma, mantık yürütme, matematiksel işlemler, analiz etme ve sıralama beynin bu bölümünün fonksiyonlarıdır. İşitsel ve görsel öğrenmenin gerçekleştiği sol lop aynı zamanda vücudun sağ tarafını da kontrol etmektedir.
Beyin hasarları sonucu beyinde doku kayıpları olur ve bunun sonucu olarak bazı fonksiyonlar yitirilebilir. Yitirilen fonksiyonlar hemen geri kazanılamayabilir. Ancak beynin kendini yeniden düzenleyebilme yeteneği vardır. Bu yeteneğe nöroplasitiste veya beynin plasitisesi denir.
Kolin ayrıca yeni beyin hücresi üretiminde de fayda sağlamaktadır. Yapılan araştırmalar yumurtanın kolin açısından en zengin besin maddesi olduğunu ortaya koymaktadır. Yumurtanın yanında yer fıstığı, balık, yeşil yapraklı sebzeler, soya ve keten tohumu da kolin kaynakları arasındadır.
Bildiğimiz üzere pre-frontal korteks kişi 20'li yaşlarına ulaşana kadar değişmeye ve gelişmeye devam ediyor. Ancak ergenlik daha erken başladığı için arada “uyumsuzluk yılları” ortaya çıkıyor.
Frontal lob, frontal korteks ya da Ön Lob veya lobus frontalis beynin ön tarafında yerleşimli, bilinçli düşünmeden sorumlu olan beyin bölgesi. İnsanda frontal korteks, tüm kortikal alanın 1/3 ünü oluşturur. Frontal korteksin arka kısmı, yani motor korteks ve premotor korteks, motor kontrolden sorumludur.
Araştırmalar beyin hasarı sonrası nörolojik düzelmenin ilk 6 ay içinde en fazla olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte beyin hasarı sonrası iyileşme 2 yıla kadar hızlı bir şekilde devam eder. Bu süreçte kapsamlı bir fizik tedavi ve rehabilitasyon programı hastanın kazanımlarını maksimuma çıkartacaktır.
Beyin dört lobdan oluşur: Frontal, Parietal, Temporal ve Oksipital. Bu loblar her iki beyin yarı küresinde yer alırlar. FRONTAL LOB: Beynin, alın arkasında kalan ön bölümüdür.
EEG incelemesi epilepsi hastalarında nöbet hali dışında normal çıkabilir. Ancak EEG nöbet sırasında çekilmişse anormal elektriksel aktivitenin görülmesi gerekir. Bu durumda EEG normalse epilepsi dışında bir tanının araştırılması uygundur.
İyi huylu rolandik epilepsi
Tipik hafif nöbetler, gece uykudan uyanıp konuşamama, dudakta bir tarafa çekilme, ağızdan salya gelmesi şeklinde olan nöbetlerdir. Bu nöbetler bazen kol ve bacağı da tek taraflı etkileyebilir. Ayrıca tüm vücudu tutan ve şuur kaybıyla giden büyük nöbetler de olabilir.
Bu, beynin temporal lob olarak bilinen kısmında meydana geldiği zaman, buna temporal lob nöbeti denir. Epilepsi ise tekrarlayan nöbetlerle karakterize bir durumdur.
Organ bağışı konusunda kritik bir öneme sahip olan beyin ölümü tıbbi olarak ölüm sayılır. Beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın hayata dönme şansı yoktur. Organ bağışında, insanların kafasına takılan temel meselelerden biridir beyin ölümü.
Nörogenesis adı verilen yeni beyin hücreleri oluşturabilme özelliğimiz 80'li yaşlarımızda bile sürüyor. Herhangi bir hastalık olmasa da beynimizin yeni hücreler ve bağlantılar oluşturabilme özelliğini kullanabilmemiz için her yaşta öğrenmeye devam etmeliyiz.
Beyin dokusunun darbenin direkt etkisine bağlı zedelenmesi doğrudan hasardır. Doğrudan hasar, yaralanma esnasında veya çok kısa süre içinde gerçekleşir. Dolaylı yaralanma ise dolaşımsal ve metabolik bozukluklara bağlı ortaya çıkar. Saatler, günler ya da haftalar içinde etkisini gösterebilir.
Beyin MR, beyinde oluşan tümörlerin, felç, bunama ve multiple skleroz gibi kronik sinir sistemi hastalıklarını tespit etmek için yararlanılır.
Sol taraf felçte (sağ beyin yarım küresi hasarında) duygusal dalgalanma, anksiyete, müzik yeteneğinde bozulma gibi belirtiler daha yaygındır. Sağ taraf felçte (sol beyin yarım küresi hasarında) ince motor becerilerde fonksiyon kaybı, konuşma bozukluğu, depresyona eğilimin artması gibi belirtiler görülür.
Nedenleri arasında düşmeler, araç çarpışmaları ve şiddet sayılabilir. Beyin travması, kafatası içindeki ani bir hızlanma veya yavaşlamanın veya hem hareket hem de ani darbenin karmaşık bir kombinasyonunun bir sonucu olarak ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri