Tanım. En temel ve en ciddi lokal soğuk yaralanması; donuk veya soğuk ısırığı olarak adlandırılır (frostbite). İntakt derinin, donma noktasının altındaki derecelerde soğuğa maruz kalması sonucu donmasıdır. Hasarın derecesi ise deri yüzeyindeki sıcaklık farkına ve maruziyet süresine bağlıdır.
Frostbite, aşırı soğuğun ciltte ve diğer dokularda neden olduğu hasardır. Hava soğuk olduğunda (0ºC'de veya altında) veya kuvvetli rüzgarlar olduğunda, insan vücudu cilde yakın kan damarlarını daraltarak çekirdek vücut sıcaklığını korumaya çalışır.
Cildi yeniden ısıttıktan 12 ila 36 saat sonra sıvı dolu bir kabarcık görünebilir. Derin (şiddetli) donma: Donma ilerledikçe, derinin tüm katmanlarını ve altındaki dokuları etkiler. Cilt beyaza veya mavi-griye döner ve bölgedeki tüm soğuk, ağrı veya rahatsızlık hissini kaybedersiniz.
SOĞUK ISIRMASI VE BELİRTİLERİ NEDİR? Burun, el ve ayak gibi organların aşırı soğuğa maruz kalması durumunda cilt ve yüzeysel dokular donar. Soğuğun ciltteki ilk etkisi kızarıklık ve karıncalanma şeklinde ortaya çıkar. Doku daha da soğursa, cilt giderek solgunlaşır ve uyuşma hissi ortaya çıkar.
Soğuk ısırığından kaynaklanan asıl zarar endothelial hücrelerin zarar görmesidir. Dokular tekrar ısındığında bu bölgeye giden kan pıhtılaşır ve buradaki dolaşımı tamamen durdurur. Bunun sonucunda da o bölgedeki hücreler ölür.
İlgili 43 soru bulundu
İnsan ısırık yaraları çok yüksek konsantrasyonlarda bakteri içerir, bu nedenle enfeksiyon riski yüksektir. Bu enfeksiyonlar hızla ilerleyebilir ve önemli komplikasyonlara neden olabilir, bu nedenle erken tedavi gereklidir.
Etkilenen bölgede kızarıklık olur. Küçük küçük bül dediğimiz su kabarcıkları oluşabilir. Hissizlik, karıncalanma ve ağrı buna benzer bulgular olabilir. Hafife alınacak bir şey değil.
Soğuk ısırması ya da Soğuk yanığı, soğukta kalma sonucu deri ve diğer dokularda oluşan donma durumu.
Soğuk ya da buz yanığı olarak da ifade edilen soğuk ısırması, deri ve dokuların donması sebebiyle ortaya çıkan ve vücutta kalıcı hasara neden olabilen ciddi bir rahatsızlıktır. En çok eller, ayaklar ve yüzü etkiler. Soğuğa maruz kalma süresi arttıkça soğuk ısırmasının ciddiyeti de artar.
Siper ayağı uzun süre (10-12 saat) soğuk suya veya soğuğa maruz kalma sonucu ayaklarda görülür. Genellikle soğuk suda avlanan avcılar, yaya yürüyenler, askerler ve balıkçılarda görülür.
Soğuk yanığı/ısırması, vücudun düşük sıcaklıklara maruz kalan bölgelerinin zarar görmesidir. Burun, kulaklar, yanaklar, çene, el parmakları veya ayak parmakları gibi cildin açıkta kalan bölgeleri soğuktan daha çok etkilenir.
Derinin -2 ile -10 C dereceler arasında soğuk ısırığı olarak tanımladığımız deri yanığı yaşadığını biliyoruz.Soğuk ile tamasın süresinin kısa olması deride gelişen hasarı etkilememekte.
İyileşme deri alt tabakasındaki yağ bezleri, ter bezleri ve kıl köklerinden hücrelerin çoğalmasıyla oluşur. İyileşmeyi sağlayan deri eklerindeki kayıp miktarına göre 2. derece yanıklar yüzeyel ve derin olarak iki alt sınıfa ayrılır. Yüzeyel 2. Derece yanıkta iz kalmaz ancak derin 2. derece yanık iz bırakarak iyileşir.
3- FROSTBITE ( DONUK )
Bu terim aşırı soğuğa maruz kalma sonucu oluşan doku hasarı için kullanılır. Burada akut geçici reaksiyonlarda ve siper ayağında olduğu gibi vasküler değişiklikler sonucu oluşan hasardan olabileceği gibi dokuların gerçek donmasından da olabilir.
Tanım. En temel ve en ciddi lokal soğuk yaralanması; donuk veya soğuk ısırığı olarak adlandırılır (frostbite). İntakt derinin, donma noktasının altındaki derecelerde soğuğa maruz kalması sonucu donmasıdır. Hasarın derecesi ise deri yüzeyindeki sıcaklık farkına ve maruziyet süresine bağlıdır.
İnsan ısırığı ısırıkların en tehlikelisidir. Çünkü kişiler utançtan veya mahkemeye verilme korkusuyla doktora başvurmaya çekinirler. Ayrıca insanların ağızlarındaki bakteriler çok tehlikeli olabilir. Salya ile yaraya geçen bakteriler vücutta önemli iltihaplara neden olabilirler.
SOĞUK ALERJİSİ TEDAVİSİ
Koruyucu kıyafetlerle vücudu korumak faydalıdır. Herhangi bir alerji belirtisinde dermatoloji doktoruna gidilmesi gerekir.
Soğuk hava vücudun uç kısımlarında görülen ve damarlarda vazokonstrüksiyon ile ortaya çıkan Raynauld hastalığını da tetikleyebilmektedir. Vücudun uç kısımlarında soğuğa maruz kalındıktan sonra deride beyazlama, ardından morarma ve kızarıklık oluşur.
FROZBİT (FROSTBITE):
Lokal donma, soğuk ısırığı veya don ısırığı diye adlandırılabilir. Vücudun ısı kaybettiği bir organdan kanı çekerek daha hayati olan iç organlara göndermesiyle meydana gelir.
Frostbite Engine, Digital Illusions CE tarafından birinci şahıs nişancı oyun türleri için yaratılan bir oyun motorudur. İlk olarak Battlefield oyunları için çıkmıştır. Oyun motorunun güncel sürümü Frostbite 3.0'dır ve FIFA 20, Battlefield 1 gibi oyunlarda kullanılmaktadır.
Kremler tercihe göre gliserin, vazelin, üre, laktik asit ve hyaluronik asit içermelidirler. Bu nemlendiriciler kuruluğu önlemek için soğuk havalarda sıklıkla ve tercihen banyo sonrası nemli cilde sürülmelidir. Ayrıca kullanılan ürünlerin A, C ve E vitamini gibi antioksidanları içermesine de dikkat edilmelidir.
Havaların soğuması ile birlikte elinde ve yüzünde yanma, kızarıklık, kuruluk hissedenlere soğuk yanıkları hakkında uyarılarda bulunan Dermatoloji Uzmanı Dr. Elif Topcu, “Bu şikayetlere kaşınma, morarma hatta ağrı da eklenebilir.
Yanan yere buz uygulamak cilde zarar veriyor
Cildi daha da tahriş ettiği için buz tedavisini kesinlikle önerilmemektedir. Yanan bölge el ve yüzümüzü yıkayabileceğimiz normal ısıdaki musluk suyunun altına tutulmalıdır.
Cildinizi ısıtmak için:
– Buz yanığı sonrası cilt direk sıcak su ile temas ettirmemelidir. Sıcaklık derecesi 30-35 derece olan suya sokulabilir. – Her bir ıslatma arasında 20 dakika ara vererek, gerekirse ıslatma işlemini tekrarlamaya devam edin. – Soğukla temasın kesilmesi sağlanmalıdır.
Yeni çalışmanın yazarı Rodolfo Salas-Gismondi, söz konusu timsahın ısırma gücünün 7 tona ulaştığını söyledi. Bu rakam, hayvanlar aleminde şimdiye dek ölçülen en güçlü ısırığın 4 katına denk geliyor. Kaymandan sonraki en güçlü (1,6 tonluk) ısırıksa modern tuzlu su timsahı Crocodylus porosus'a ait.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri