Fruktoz, meyvelerde bulunan doğal şekerdir. Çay şekeri ya da 'beyaz şeker' olarak bilinen sakkarozu oluşturan iki temel yapıdan birisidir (diğeri glikozdur). Ticari fruktoz üretiminde hammadde olarak nişasta kullanılmaktadır.
Bal, pekmez, üzüm, ağaç meyveleri, kavun karpuz ailesi, dutsu meyveler bol miktarda fruktoz içerir. Ancak sadece meyvelerde değil özellikle bazı kök sebzelerde de fruktoz vardır. Her meyve ve sebzede farklı miktarlarda bulunan doğal bir şekerdir.
Fruktoz basit şeker yani monosakkarit olup, vücudun enerji ihtiyacını karşılar. Fruktoz meyve, sebze ve balda doğal olarak bulunur. Glikoz tüm organ hücrelerinde kullanılır ancak fruktoz sadece karaciğerde kullanılır.
Fazla Fruktozun Zararları Neler? Fazla fruktoz tüketiminin insülin direncine, trigliserit (kan yağları) düzeyinde artışa, karın bölgesinde yağlanmaya, artmış tansiyona, böbrek hasarına, yağlı karaciğere, diyabete (şeker hastalığı) neden olabildiği çeşitli bilimsel araştırmalarca bildiriliyor.
Fruktoz, glikoza göre daha az doyurucudur ve tatlıya karşı isteği arttırır. Glikoz yerine fruktoz kullanılması durumunda, kişinin daha hızlı kilo aldığını gösteren yeni veriler nihayet elde edildi.
İlgili 40 soru bulundu
Diyetisyen Zeynep Çapay yazdı. pancar şekeri, akçaağaç şurubu, agave şurubu, pekmez, bal, hurma şekeri, mısır şurubu ve esmer şeker kıyaslanmış, hangisi daha faydalı diye araştırılmış. Bu kıyaslanan doğal şeker gruplarında en faydalı ve en yüksek antioksidana sahip şeker türünün hurma şekeri olduğu anlaşılmış.
Şekerin her türlüsü zararlı ama kan şekerini adeta jet hızıyla fırlatan nişasta bazlı şeker, şekerin en zararlı formudur. İçeriği fruktozdur ve fruktoz, sağlık açısından en zararlı olan şeker türüdür. Karaciğer yağlanmasına, iç organ yağlanmalarına ve yüksek trigliserid oranına sebep olur.
Günümüzde yapılan bütün ekmek, pasta, tatlı veya tuzlu ürünlerde bu yüzden früktoz bulunuyor.
Bal ile şeker arasındaki farklar
Bal ve şekerdeki glikoz ile fruktoz oranları farklıdır, şeker %50 fruktoz ile %50 glikoz, bal ise %40 fruktoz ile %30 glikoz içerir. Balın geri kalanı ise polen, su, magnezyum ve potasyum da dahil olmak üzere bazı minerallerden oluşur.
Fruktoz zengini olan meyveler (incir, üzüm, muz, karpuz) bile çok fazla tüketilmedikleri takdirde sağlığımıza fruktozdan kaynaklanabilecek herhangi bir zarar vermiyor.
İndirgeyici şeker bazik çözeltide aldehit veya keton oluşturan bir şeker tipidir.
Zira şeker pancarından elde edilen bildiğimiz toz şeker bir molekül glikoz ve bir molekül früktoz (meyve şekeri) içermektedir.
Kan şekeri seviyelerini glikozdan daha yavaş yükseltir ve insülin seviyelerini hemen etkilemiyor gibi görünmektedir. Ancak fruktoz kan şekerinizi hemen yükseltmese de daha uzun vadeli olumsuz etkileri olabilir.
Tüm çikolatalarda fruktoz var.
Fruktozun çok fazla miktarda tüketilmesi durumunda, karaciğer ve vücut direnci derinden etkilenebilir. Vücut hücreleri, yoğun şekilde alınan fruktozu enerji kaynağı olarak harcayamayabilir. Bu negatif durum sonucunda, sağlık tehdit altına girer.
Şekere İyi Gelen Meyve ve Sebzeler
Aynı şekilde portakal, çilek, erik, armut, çarkıfelek meyvesi, elma, guava meyvesi, avokado, kiraz gibi meyveler glisemik yük ve glisemik indeksi düşüktür. Böylece şeker hastalarının beslenmesi için en uygun meyvelerdir.
Rafine şeker içermez. Bal: Arıların çiçeklerden topladığı nektarları enzimleri ile işleyerek ürettiği, yüksek besin ve enerji değerlerine sahip bir gıdadır.
Şeker Hastaları İçin İdealdir
Kuru fasulye, yemek sonrasında yaşanan glukoz yükselmesini azaltmaktadır. Düşük glisemik etkisi, yüksek lif içeriği gibi özellikleri sayesinde şeker hastalığı risklerinin en aza inmesine yardımcı olur.
Balın da bileşimini çoğunlukla yine basit şekerlerden olan glikoz ve fruktoz oluşturur. Çok az miktarda da vitamin, mineral ve organik asitler içerir.
100 gr. limonda 1 gr. Glikoz ve 1 gr. Fruktoz var.
Mısır, arpa, buğday, patates gibi besinlerde bulunur. Mısır, patates, buğday, kasava (tapioka) gibi bitkilerden izole edilen nişastadan elde edilen ve temel olarak glukoz ve/ veya fruktoz içeren şekerlerdir.
Doğal olarak meyvelerde bulunan fruktoz bir şekerdir. Süt ve peynir gibi süt ürünlerinde ise şeker, laktoz olarak bulunur. Rafine şeker ise şeker kamışından veya pancarından elde edilir. Bu gıdalar işlemden geçirildikten sonra içerisinde bulunan şeker çıkarılır ve gıdalara sonradan eklenir.
6 ay şeker tüketmemek sizi hem daha fit ve sağlıklı hale getirir hem de tip 3 diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve erken yaşlanma risklerinden uzaklaştırır. Daha da önemlisi, 6 ay şeker tüketmezseniz artık canınızın hiç şeker istemediğini hatta tüketmeniz durumunda ağız tadını bozduğunu da göreceksiniz.
Toxic Waste Purple Ekşi Şeker 42GR
Toxic Waste Dünyadaki en ekşi şekerleme ürünlerini ürettiğini bildirmektedir. Yaptığı agresif reklam kampanyaları ile birlikte çok hızlı bir şekilde ürün tanınmaya başlamış ve satış rekorları kırmıştır. Bu şekerleri test etmek gerçekten cesaret istiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri