Fsh seviyesi 15-20 arasında ise menopoz döneminin yaklaştığını ve çocuk isteği durumunda tüp bebek tedavisiyle dahi başarının düşük olduğunu gösterir. Fsh 30 ve üzerinde ise menopoz dönemini ve adet görülmeyeceğini gösterir.
Normal değeri aralığı olan 0.3-10 mIU/ML'nin üstünde çıkan FSH değerleri kadınların hamile kalma ihtimalini çok düşürür. Hamile kalmak isteyen kadınların fsh değerinin 10'un altında olması gerekir.
LH: 5-20 mIU/mL (premenopoz), 15-62 mIU/mL (menopoz), Progesteron: 0.03-0.3 ng/mL (premenopoz), 0.01-0.1 ng/mL (menopoz), Testosteron: 15-70 ng/dL (premenopoz), 7-40 ng/dL (menopoz).
Erken menopoz özellikle kan tahlili ile belirlenen bir durumdur. Adetin üçüncü gününde gerçekleştirilen hormon testleri ile AMH, FSH ve östradiol değerleri değerlendirilir. AMH' de azalış FSH' de artış menopoz sinyallerini verir. Ultrason yardımı ile de yumurtalıklar incelenir.
Menopoz hem kan hem de idrar tahlili ile yapılabilen hormon testleri ile belli olur. Düzenli adet döngüsüne sahip olmayan kadınlarda FSH düzeyi 30-40 mIU /ml üzerinde ise menopoz tanısı konulabilir. Çünkü FSH değerinin yüksek olması vücudun yumurta üretebilmek için çok fazla çalıştığına işaret eder.
İlgili 33 soru bulundu
Seyrek adet gören, sıcak basmaları ve psikolojik rahatsızlıkları olan bir kadından adetin üçüncü günü alınan kanda FSH ve LH hormonları artmışsa menopoz tanısı konabilir. Düzensiz adet gören bir kadında FSH düzeyi 40 pg/ml üzerinde ise menopoz tanısı kesinlikle konur.
Normal dönemde yani menopoz öncesi süreçte bir kadında adetin 3. günü değeri kontrol edilen LH hormonu düzeyi: 5-20 mlU/ml arasındadır.
FSH (Follicle Stimulating Hormone)
Normal değerleri aşağıda belirtilen seviyelerdedir: Folliküler faz 2,00-10,00 mIU/ml. Pik 8,50-30,00 mIU/ml. Luteal faz 2,00-10,00 mIU/ml.
Oranı (FSH/LH) adet döneminin başlangıcında normalde 1'den büyüktür. LH/FSH oranının 2,5'ten büyük olması polikistik over sendromu şüphesi uyandırabilmektedir.
Fsh 10 ve altında ise yumurta rezervinin iyi olduğunu, yakın bir süreçde menopoz yaşanmayacağını , yumurtlamanın olabileceğini gösterir. Fsh 10-15 arasında ise yumurta rezervinin azaldığını ve kadının çocuk isteği varsa bu konuda hızlıca karar alması gerektiğini gösterir.
Doğumdan itibaren başlayan hormon değerlendirilmesi açısından ise 0-7 yaş aralığında <6.7 mIU / mL, 8 yaş üstü ve ergenlik sonrası dönem için foliküler faz haricinde ovulasyon faz döneminde 2,3 – 18,5 mIU / mL, luteal faz döneminde 1,4 -5.5 mIU / mL ve menopoz döneminde 30,6 -106,3 mIU / mL değerlerinde normal kabul ...
Adetin 3. gününde bakılan FSH hormonu değerinin 10'un altında olması normal kabul edilir. Adetin diğer zamanlarında bakılırsa daha yüksek çıkabilir ve sonuç yanıltıcı olabilir bu nedenle özellikle foliküler fazın başlangıcında yani adetin ilk günlerinde ölçüm yapılmalıdır.
Adetin 3.gününde FSH düzeyinin 10 nun altında olması kadın doğurganlığının ve yumurta rezervinin iyi olduğunu gösterir. Ancak FSH düzeyi normal de olsa östrojen düzeyi sıra dışı yüksek ise yumurta rezervinin az olduğu anlamına gelebilir ve gebe kalmak zorlaşabilir.
FSH Hormonunun Yüksek Olması Ne Anlama Gelir? FSH hormonu yüksekliği kadınlar ve erkekler için farklı anlam taşır. Kadında FSH hormonu yüksekliği, sıklıkla vücudun yumurta üretmek için normalden daha fazla çalıştığının bir göstergesidir. Erkeklerde ise FSH hormonu yüksekliği sperm üretim bozukluğunu gösterir.
Foliküler faz (adet döneminin ilk kısmı): 3-20 mIU/mL arası. Orta dönem (ovulasyon): 5-30 mIU/mL arası. Luteal faz (adet döneminin ikinci kısmı): 1-18 mIU/mL arası.
Fsh hormonunu düzenlemek için mutlaka doktorunuza danışın. Bunun dışında sağlıklı beslenmek, hareketsizlikten kaşınmak, düzenli egzersiz yapmak ve düzenli uyumaya dikkat edin. Hormon seviyeleri stresten kolayca etkilenebilir. Bu nedenle stresten uzak durmak hem beden sağlığını korur hem de hormon seviyelerini dengeler.
FSH yüksekliği kadınlar için genelde yaşla ilişkili olan bir durumdur. Yani yaş ilerledikçe özellikle de 35 yaştan sonra FSH hormonunda yükselme gözlenebilir. Ancak bazen genç bayanlarda da yumurtalık rezervi azalmasına ve FSH yükselmesine rastlanabilmektedir.
Menopoz testleri ile kanda bulunan hormon seviyelerinindoğruya en yakın sonuçlara ulaşılabilmesi için âdetin 3. gününde ya da bugünlere yakın dönemlerde testin yapılması uygundur. Testin yapılacağı güniçerisinde kişinin aç ya da tok karnına olması sonucu değiştirmemektedir.
Erken veya prematür menopozda tanı kanda E2, FSH, LH gibi yumurtalık fonksiyonunu yansıtan hormon düzeyleri bakılarak konur. FSH ve LH yüksek, E2 ise düşük bulunur, 30 yaşından genç olgularda mutlaka genetik inceleme de yapılmalıdır. Bu hastaların % 10-20' sinde kendiliğinden düzelme olabilir.
Menopoz öncesi dönemde âdetin 3. gününde yapılan testlerde östrojen seviyesi 25- 140 pg/ml arasında seyretmektedir. Bu değerler adet döneminin yaklaşması ve ortalarında artabilir. Bu nedenle menopoz tanısı için mutlaka âdetin 3. Gününde yapılması gerekir.
Erken Menopozun Nedenleri
Menopoz genellikle 45 ila 55 yaşları arasında ortaya çıkar, ancak bazı durumlarda bu süreç daha erken başlayabilir. En erken menopoz yaşını belirlemek zordur, çünkü birçok faktör bu süreci etkiler ve her bireyin deneyimi farklıdır.
Kadınların 12 ay boyunca hiç âdet görmemesiyle başlayan döneme menopoz denir. 40'lı veya 50'li yaşlarda belirgin bir patolojik neden olmaksızın başlayan menopoz doğal biyolojik bir süreçtir.
Menopoz çoğunlukla pek çok kadında 45 yaş sonrasında başlar. Ancak nadiren de olsa 40 yaş öncesinde de menopoz başlayabilir. Bu duruma ise erken menopoz denir. Menopozun erken başlaması, uzun vadede kişide istenmeyen sonuçlara yol açabilir.
Yalancı menopoz ise bazı sağlık sorunlarını tedavi etmek için kullanılan ilaçların ya da diğer bazı tedavi yöntemlerinin etkisiyle adet döngüsünün bir süreliğine durdurulmasıdır. Yalancı menopozda yumurtalıklar işlevini bir süreliğine durdurur ve bu durum kalıcı değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri