Perimenopoz geçişi sırasında kadınların ortalama 2 kilo aldığı gözlemlenmektedir. Bununla birlikte, bazı kadınlar bu dönemde daha fazla kilo alır. Kilo alımı, hormon değişikliklerinden bağımsız olarak yaşlanmanın bir parçası olarak da ortaya çıkabilir.
Kuru baklagiller, tam buğday ekmeği, sebze ve kabuklu meyveler ve yulaf posadan zengindir. Gün içerisine yayarak bol su için. Günde en az 2 lt su içmek metabolizmanızı hızlandıracaktır. Kırmızı et tüketiminizi azaltarak yerine balık, tavuk veya hindi tüketebilirsiniz.
Menopoz Belirtileri Nelerdir? Kilo almak menopozun belirtileri arasında gösterilmektedir. Vücuttaki progesteron seviyesi düştüğü için metabolizma hızı yavaşlar ve buna bağlı olarak kilo alınır.
Menopoz dönemi tümör kistlerinde ise karın şişliği, bölgedeki organlara baskı nedeniyle sık idrara gitmek, kabızlık şikayetleri,bazen “postmenopozal” adı verilen menopozda vajinal kanaması başlangıcı, karın ağrısı gibi şikayetler özellikle büyük boyutlu tümörlerde menopoz döneminde karşılaşılan semptomlardır.
9. Menopozda yavaşlayan metabolizmayı hızlandıran besinlerden (biber, tam tahıllı ürünler, turunçgiller ve zencefil, karabiber gibi baharatlar) tüketimi arttırın. Bu besinler vücutta tokluk hissi verir ayrıca yağ yakımını arttırmaya katkıda bulunurlar.
İlgili 23 soru bulundu
Uyku kalitesi, iştah hormonlarını, vücut yağ bileşimini ve enerji harcamasını etkileyebilir. Yeterli miktarda dinlendirici bir uyku, menopoza bağlı kilo alımını azaltmaya yardımcı olabilir. Yediğiniz yemekleri kontrol etmek düzenli olarak, hangi sağlıksız yiyecekleri tükettiğinizi bilmenize yardımcı olur.
Kolesterol düzeylerinizi yılda en az bir kez ölçtürmeniz de fayda var. Menopoz döneminde insanlar kilo alabilir. Bu dönemde kilo vermek ya da kiloyu korumak normalden daha zor olabilir.
Kadın için hassas bir dönem olan menopozda, memelerde doku ve yağ kaybı olur, meme dokusunun yoğunluğu azalır, küçülmeye başlayabilir ve yumrular hissedilebilir. Bunların çoğu kanser değildir ve iyi huylu değişiklikler olarak tanımlanır. Kadınlarda görülen her 10 kitleden 8-9 u iyi huylu kitledir.
Rahim, vajina ve vulva ve üretrada küçülme olur. Buna bağlı olarak sık idrara çıkma, kabızlık, vulvada kaşıntı, ağrılı cinsel birliktelik, rahim sarkması, idrar kaçırma, idrar kesesinde sarkma, makatta sarkma olabilir. Deride, saç köklerinde ve ter bezlerinde östrojen reseptörleri vardır.
Menopoz bir hastalık değil, kadın hayatında üreme çağının bittiğini işaret eden doğal bir dönemdir. Kadınlarda 12 ay boyunca hiç menstrüel kanama olmadığında menopoz tanısı kesinleşir.
Kadınlar için menopoz döneminin en önemli sorunlarından biri ani kilo alımı olabiliyor. Kilo sorunu olmayan kadınlarda bile, menopozla birlikte özellikle karın bölgesinde yağlanma görülebiliyor.
Rezene Çayı, regl dönemine iyi geldiği gibi menopoz dönemine de büyük katkısı vardır. Ani ateş basmasını ve şişkinliği azaltır. Bir bardak kadar suya yaklaşık 2 çay kaşığı rezene eklendikten sonra çay hazır hale gelir. Biraz dinlendikten sonra tüketilmesi doğru olacaktır.
Menopozda hormon takviyesi kilo aldırıyor mu? Hormon takviye tedavisi sonucunda yan etki olarak tedavinin kilo aldırdığını düşünen kadınlara da rastlanmış ancak araştırmalar bunun doğru olmadığını ortaya koymuştur. Menopoz sırasında kilo alınması olası bir durumdur.
Menopozun yol açtığı unsurlar;
Bunlara ek olarak iştah artışı ve yavaşlayan metabolizma ile kilo artışı da gözlemlenmektedir.
Her dönemde yaşın ilerlemesi ile birlikte vücutta bazı değişimlerin olması normaldir. Menopoz döneminde meydana gelen düşük östrojen seviyeleri, metabolizmayı yavaşlatabilir.
Menopozda ise kısa dönemde kadınların yaklaşık %80'inde sıcak basması görülmekle birlikte terleme, yorgunluk, uykusuzluk, depresyon, stres, anksiyete, iştah değişimleri, sinirlilik, baş ağrısı, depresyon, huzursuzluk, eklem ve kas ağrıları, çarpıntı hissi ve uykusuzluk gibi şikayetler de olabilmektedir.
Genellikle 45 yaş civarında adetlerin tamamen kesilmesinden 1-2 yıl önce adet düzenindeki değişiklikler ile ilk belirtiler başlar. Menopoz belirtileri ne kadar, kaç yıl sürer ? Ateş basması ve terleme gibi belirtiler ve psikolojik sıkıntılar sıklıkla 1-2 yıl sürer ve biter, nadiren daha uzun sürebilir.
Menopoz ne kadar sürer? Menopoz, adet döngüsünün hiç olmadığı 12 ayı tanımlar. Menopozdan önceki süre, sekiz ila 10 yıl (perimenopoz) sürebilir. Menopozdan sonraki dönem (postmenopoz) ise hayatınızın sonuna kadar sürecektir.
Menopoz: Son görülen âdet kanamasının üzerinden 12 ay geçmesiyle başlayan menopoz döneminde kadın yumurtalıkları işlevini kaybeder. Buna bağlı olarak doğurganlık da son bulur.
Ağrılar sıklıkla boyun, omuz, çene, dirsek ve bileklerde hissedilebilir. Sertlik ve şişlik şeklinde ortaya çıkan semptomlara, çekme ağrısı ve yanma hissi eşlik edebilir. Menopoz eski eklem ağrılarını da tetikleyebilir. Bu dönemde geçmişte zarar görmüş bölgelerin ağrımaya başladığını fark edebilirsiniz.
Menopozda östrojen azaldığı için kaslarda biriken laktik asidi vücuttan kolayca atılamaz bun bağlı olarak bel ve kasık ağrıları, sırt ağrıları gittikçe artar. Düzenli yürüyüş ve egzersiz ve bol sıvı almak bu şikayetleri azaltmaya yardımcı olabilir.
Menopoz, bir kadının hayatının normal bir parçasıdır ve her zaman tedavi edilmesi gerekmez. Sağlıklı bir menopoz dönemi için dengeli beslenme, düzenli egzersiz, düzenli uyku rutinleri genel sağlık durumunuzu iyileştirecek ve kemik sağlığınızı koruyacaktır.
Menopoz döneminde ve hamilelik sırasında ödemle sık karşılaşılıyor. Adet düzensizliği olan kadınlarda, polikistik yumurtalık sendromu bulunan genç kız ve hanımlarda, doğum kontrol hapı kullananlarda ödemle karşılaşma ihtimali artıyor.
30'lu yaşlardan sonra, her on yılda bir, metabolizmadaki yavaşlama %2-4 arasında olurken menopozdan sonra bu yavaşlama hızı % 5-10'a kadar çıkıyor. Bu metabolik yavaşlama kişinin mevcut kas dokusuna ve girdiği menopoz yaşına göre değişiyor. Bu durumda şişmanlama kaçınılmaz olarak ortaya çıkabiliyor.
Bunların en önemlileri; C ve E vitaminleri, likopen, selenyum, çinko ve beta karotendir. Menopoz dönemindeki kadınların en önemli sorunlarından olan kan yağları, kilo artışı ve kemik erimesinin kontrolünde egzersizin olumlu etkilerinin olduğu bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri