Akdeniz ülkelerinde yetişen bu ağacın da pek çok yararı bulunmaktadır. Akdeniz ülkelerinin hemen hemen hepsinde yetişen çam fıstığı ağacı şemsiye görünümündedir. Sert kabuklu kozalakları bulunan çam fıstığı ağacının boyu 20 metreye kadar ulaşabilir. Geniş tepeli bu çam ağaçlarından çam fıstıkları elde edilir.
- Ayrıca çam kozalakları kavurmadan çiğ olarak tadına bakarsanız yer fıstığı mı yoksa gerçek çam kozalağı mı anlayabilirsiniz. - Çam fıstığının tadı farklıdır. Daha yumuşaktır, yağı çıkar. Yer fıstığını, elinize aldığınızda ikiye bölünür.
Çam fıstığı (Güner içi), fıstık çamının (Pinus pinea) kozalaklarından çıkarılan sert kabukların kırılması sonucu elde edilen ve besin değeri oldukça yüksek bir besin maddesidir. Bütün Akdeniz ülkelerinden yetişen bu ağaç şemsiye görünümünde 20 m'ye boylanabilen geniş tepeli bir çam türüdür.
Şam fıstığı ağacı, sakız ağacıgiller familyasına ait ve oldukça dayanıklı bir yapıya sahip olan bir ağaçtır. Bu ağaç, sıcak ve kurak iklimlerde kolaylıkla yetişebilir. Toprağı tuz oranı bakımından yüksek olan bölgelerde Antep fıstığı kolayca yetişebilir.
Çam fıstığı genellikle kasım ayından başlanıp mayıs ayının sonuna kadar toplanabilir. Olgunlaşan meyveler bir sopa yardımıyla ağaçtan düşürülür. Daha nemli olan çam fıstığı kozalakları serin ve güneş alan bir yerde kurumaya bırakılır. Sıcak havanın etkisiyle kuruyan kozalakların içindeki tohumlar çıkarılır.
İlgili 45 soru bulundu
Çam fıstığı hasadı en erken kasım ayında yapılmalıdır. Daha erken dönemde toplanan çam kozalakları gelişmediğinden dolayı fıstıkları kalitesiz olur. Hızlı bir şekilde büyüyen fıstık ağacı 3 yılda olgunlaşan bir ağaçtır ve bu süre içinde çam fıstığı üretimi yapmaya başlar.
Hatta kaliteli bir ağaç için su tutmayan kumlu – tınlı toprak daha iyidir. Yoksa ağaçların kuruması kaçınılmazdır. Diğer tarım ürünlerine göre fıstık çamlarının bakım işlemi oldukça kolaydır. Başlangıç evresinde fidanların belli aralıklarla sulanması dışında, su ihtiyacı bulunmaz.
Fıstık çamı (Pinus pinea), çamgiller (Pinaceae) familyasından Ege, Akdeniz sahilleri, Portekiz, İspanya, İtalya, Girit ve Türkiye'de yayılış gösteren çam türü.
Erkek Antepfıstığı ağaçları herkes tarafından kolayca fark edilebilir, çünkü bu ağaç normalde dişi ağaçlardan daha yüksektir ve daha sağlam bir yapıya sahiptir. Antepfıstığı ağacının gövdesi ve dalları gri renktir ve yıllar geçtikçe bu renk koyulaşır.
Dolmalık fıstık, fıstık çamı ağacının kozalaklarından çıkarılan sert kabukların kırılmasından sonra elde edilir.
Dolmalık fıstık neden pahalı? Çam fıstığı fiyatındaki artışın birinci nedeni çam fıstığı üretiminin yıllar itibariyle azalmasıdır.
Bir ağaçtan yaklaşık 120 Kg. kozalak, bundan da 6-8 kg. iç fıstık elde edilir.Nitekim Kozak ve Mazon yörelerinde fıstık çamı ormanlarında bir ağaçtaki kozalak miktarı 22 ve 56 adet, hektardaki ortalama verim ise 68,3 kg ve 118,5 kg iç fıstık olarak belirlenmiştir.
Çam fıstığı ağacı dünya üzerinde genellikle Akdeniz ve Ege sahillerinde yetişmektedir. Özellikle İtalya, Girit, İspanya ve Portekiz'de yetişen çam fıstığı ağacından çam fıstıkları elde edilmektedir. Çam fıstığı ağacında bulunan kozalakların sert kabuklarının kırılması sonucunda çam fıstığı çıkarılır.
Kozalak kabuğundan çıkartılan çam fıstıkları, kilosu toptan 400 liradan satılıyor. Marketlerde ise kilogram fiyatı 800 liradan alıcı buluyor. 1 ton çam kozalağından 80 kilogram çam fıstığı çıkıyor.
Kabuğundan çıkartılan çam fıstıkları kilosu toptan 400 liradan satılıyor. Marketlerde ise kilo fiyatı 800 lira alıcı buluyor. 1 ton çam kozalağından 80 kilo çam fıstığı çıkıyor. Bu işi ailece yapan köylüler bir kaç ay süren sezonda hatırı sayılır bir kazanç elde ediyor.
Başta Ege Bölgesi olmak üzere, yer yer Akdeniz, çok sınırlı olarak da Karadeniz Bölgesinde Bartın ve Artvin civarında küçük ormanlar oluşturur. Dünyadaki en geniş yayılış alanı Anadolu topraklarındadır. Kozalakları da tohumları da diğer çam türlerininkinden daha büyüktür.
Ortalama olarak bir Antepfıstığı ağacı genellikle dördüncü veya beşinci yaşından itibaren meyve verir. Genç yaşta olan ağaçların verim miktarı genellikle ağaç başına hemen hemen 1-2 kg kurutulmuş Antepfıstığı veya 2,5 ila 5 kg taze Antepfıstığı arasında değişir. Orta ölçekli bir verim için 7-10 yıl gerekir.
Bu aşılı bitkiler, aşılanan çeşide bağlı olarak 4-5 yılda verime yatabilmektedir. Böylece en az 3 yıl daha erken verim alınabilmek- tedir. yetiştiricilik yaygın olarak yapılmaktadır.
Antep fıstığı normal şartlar altında dikildikten 4-6 yıl sonra uygun görülen meyve aşısı yapılır, 4. yıl sonunda olgunlaşan aşı 5. yılda meyve vermeye başlar. Bu süreç 7 ile 10 yıl arasında değişebilir.
Çam fıstığı, yağ asidi içeriği sayesinde iştahı bastırır ve kilo vermeye yardımcı olur. Çam fıstığındaki besin maddelerinin mükemmel kombinasyonu enerjiyi artırırken, magnezyum ve protein gibi diğer önemli mineraller kalp krizlerini ve şeker hastalığını önlemeye yardımcı olur.
Çam fıstığı ağacı ülkemizde de Aydın, Muğla, İzmir illerinde yoğun olarak üretilmektedir. Özellikle Aydın'ın Koçarlı içesinde Türkiye'deki çam fıstığı üretiminin %50'si yapılmaktadır.
Çam fıstığı kozalağı genellikle sonbahar mevsiminin sonlarına doğru yani Kasım ayında başlanarak ilkbahar mevsiminin sonlarına yani Mayıs ayına kadar toplama işlemi devam etmektedir.
Süs ağacı olarak da yaygınca yetiştirilen fıstık çamı Akdeniz iklimi ve tuzlu toprak uyumlusu bir ağaçtır. Denize çok yakın yerlerde sorunsuz yetişir. Kış soğuklarına -10 C dereceye kadar iyi dayanır.
Soğuğa ve rüzgara dayanıklı bir bitkidir.
Binalara çok yakın dikilmiş ağaçların kökleri genelde, temeli tahrip edecek yeterli basınç oluşturamaz. Ancak çok ince kökler su bulmak için betonarme olmayan temellerdeki çatlaklara veya küçük deliklere işleyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri