Ek olarak fıstık ezmesi antrenman öncesi 1-2 saat gibi bir sürede tüketilebilir bunun nedeni ise yağ ve protein ağırlıklı bu ürünün sindirilimi ve enerjiye dönüştürülmesinin karbonhidrat ağırlıklı ürünlere göre daha geç olacak olmasıdır. Dolayısıyla tatlı motivasyon kaynağı için fıstık ezmesi tercih edilebilir.
Kahvaltı, spor öncesi, ara öğün ya da akşam yemeği... Fıstık ezmesini her öğünde tüketebilirsiniz. Protein, potasyum ve sağlıklı yağ deposu fıstık ezmesinin birçok faydası var.
Ancak içeriğindeki yağlar oldukça sağlıklıdır. Sağlıklı yağ içeren besinler kategorisinde yer alan fıstık ezmesi, vücudun ihtiyaç duyduğu tüm faydalı yağları tek bir kaşıkta sağlayabilmektedir. Spordan önce ya da sonra dilediğiniz gibi fıstık ezmesi tüketebilirsiniz. Elbette aşırıya kaçmamanız önemlidir.
Fıstık ezmesini, yatmadan önce, proteinle birlikte tüketerek içerdiği iyi yağlarla sindirimi yavaşlatıp kas kaybını engelleyen bir besin haline getirin.
Sporcu vücudunu beslemek kaliteli ve yoğun gıdaları gerektirir ve fıstık ezmesi kesinlikle bu kategoriye girer. 2 yemek kaşığı fıstık ezmesi, porsiyon başına 190 kalorilik kalıcı enerji sağlar.
İlgili 22 soru bulundu
Meyveler, fıstık ezmesi ile yemek için oldukça idealdir. Ketojenik diyet yapıyorsanız, yeni demlenmiş kahvenizin içine bir tatlı kaşığı sade fıstık ezmesi eklemeniz hem enerjinizi artıracak hem de uzun süre tok kalmanızı sağlayacaktır.
Protein deposudur
Antrenman sonrası hasar gören kas hücrelerinin onarımı ve yeni hücre sentezi için ihtiyaç duyulan proteini sağlar. Antrenman öncesi için de kaliteli bir enerji kaynağı olan fıstık ezmesi, içerdiği potasyum ve arjinin sayesinde antrenman sonu kas ağrılarının azalmasına da yardımcı olur.
Sporcular İçin Fıstık Ezmesi Neden Önemlidir? Sporcu beslenmesinde protein alımı önemli olduğu için protein oranı yüksek besinler daha çok tercih edilmektedir. Fıstık ezmesi ise sporcular için protein oranı yüksek bir besindir ve böylece fıstık ezmesi sporcu beslenmesinde önemli bir yere sahiptir.
Spordan hemen sonra tüketilen karbonhidratın yüksek glisemik indeksli olması glikojen depolarını daha hızlı doldurur. Bu sebeple spor sonrası pirinç, makarna, olgun muz, fırın patates, meyve suyu ve diğer glisemik indeksi yüksek besinler tercih edilebilir.
Fıstık ezmesinde yer alan magnezyum, kasların gevşemesine yardımcı olabilir. Bu sayede yiyecek, sporcuların kas geliştirme hedeflerini destekleyebilir. Yer fıstığında yer alan çinko, kas protein sentezine yardımcı olan bir mineraldir.
Eğer bitkisel protein ağırlıklı beslenmeyi tercih ediyorsanız, spor yapıyorsanız ve daha lifli besinler tercih ediyorsanız; önceliğiniz fıstık ezmesi olabilir. Az yağ tüketmek istiyorum, kalorisi daha düşük olsun ve ben tam bir fındık tutkunuyum diyorsanız o zaman fındık ezmesi sizin için harika bir besin olacaktır.
Yulaf kompleks karbonhidrat kaynağı olarak birincil enerji kaynağı olacaktır. Antrenmanlardan önce tüketildiğinde performansı olumlu etkileyebilir. Fıstık ezmesi de aynı faydayı sağlayabilir. Fıstık ezmesi ise günün her saatinde tüketilebilir.
100 gram yer fıstığı yaklaşık 588 kalori içermektedir. 1 yemek kaşığı fıstık ezmesi ise yaklaşık 94 kalori içermektedir. Fazla miktarda tüketildiğinde kilo alımına ve yağlanmaya sebep olabilir. Zayıflamak isteyen bireyler diyet kalorilerine göre 1-2 yemek kaşığı fıstık ezmesi tüketebilirler.
En iyi fıstık ezmesi markaları arasında yer alan Fitnut, içerisinde ekstra yağ, şeker, tuz ve katkı maddesi bulundurmaz. Saf fıstık ezmesi tadı arıyorsanız ürünü kahvaltılarınızda ve ara öğünlerinizde güvenle tüketebilirsiniz. Tamamen doğal ürün, yerli fıstıklardan üretilir ve içinde domuz yağı ve türevleri yer almaz.
Özellikle kahvaltı öğünlerinde sık sık kullanılan fıstık ezmesi yararları arasında, bol bol enerji vermesi, sporcular için kas oluşumunu desteklemesi, son derece yararlı yağları barındırıp besleyici oluşu, kalp rahatsızlıklarına ve unutkanlıkla ilgili rahatsızlıklara iyi gelmesini söyleyebiliriz.
Günde 2-3 yemek kaşığına kadar tüketilebilir. Fıstık ezmesi günde 3 yemek kaşığını geçmeden tüketildiği taktirde kişiyi uzun süre tok tutar, şekeri dengeler ve abur cubur yeme isteiğini azaltır. Bu nedenle fıstık ezmesi kontrollü tüketildiği sürece kilo aldırmaz.
Spor sonrası ilk 30 dakika içerisinde protein alımı kasların beslenmesine yardımcı olacaktır. Tavuk göğsü veya hindi eti, balık, süzme peynir, barbunya, yumurta, yoğurt, yemişler (fındık, fıstık, badem, kabak çekirdeği) bu ihtiyacınızı karşılayacak besinlerdir.
1-2 yemek kaşığı doğal fıstık ezmesi, yarım muz ve tam buğday ekmeğiyle tost hazırlayabilirsiniz.
Muhteşem bir lif ve vitamin kaynağı olan yulaf ezmesi, sporcu beslenmesinin olmazsa olmazlarından biridir. Düşük glisemik endeksi sayesinde uzun süreye yayılan bir enerji salınımı sağlayan yulaf ezmesi, sporcuların antrenman öncesinde en çok tercih ettiği besinler arasındadır.
Fıstık ezmesi vücuda yoğun enerji sağladığından dolayı kahvaltılarda ekmeğe sürülerek tüketimi tavsiye edilmektedir. Akşam ve gece tüketiminden ise kesinlikle uzak durulmalıdır.
1 yemek kaşığı fıstık ezmesi 94 kalori içermektedir. Bu nedenle günlük 2 yemek kaşığından fazla tüketmemeye özen göstermelisiniz.
Fıstık, kabak çekirdeği, badem, fındık gibi kuruyemişlerde boy uzatan, vücut dokularını onarmaya yardımcı olan ve yeni dokuların oluşumunu sağlayan sağlıklı yağlar ve amino asitler bulunur. Günde 1 avuç kuruyemiş yemek boyunuzun uzamasında etkili olacaktır.
Spor sonrası tüketilen yeterli protein miktarı, vücuda amino asit alınmasını sağlar. Alınan amino asit; spor esnasında oluşan kas yıkımını onarır ve yeni kas dokusu yapımı için gerekli olan yapı taşlarını oluşturur. Bu etkiler için; spordan hemen sonra kilogram başına 0,3-0,5 g protein tüketimi önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri